Család

Fájdalomcsillapítás babavárás idején

A fájdalom nem válogat, és nincs tekintettel a kisbabát váró nőkre sem. Ilyenkor nem lehet egyik pirulát a másik után bevenni, de a fájdalmat ilyenkor is lehet csillapítani.

Az első három hónapban a hányingeré volt a főszerep és gyakran fájt a fejem is. Nem akartam fájdalomcsillapítókat szedni, mert féltem, nehogy a babának baja essék. Próbáltam sokat pihenni, a fejfájásra pedig fejmasszázst alkalmaztam. Segített ugyan, de el nem múlt. Aztán ahogy nőtt a hasam, úgy kezdett fájni a derekam – erre is pihenést írtak elő az orvosok. Néha jó lett volna, ha varázsütésszerűen elmúltak volna a fájdalmak.

Fájdalomcsillapítás babavárás idején

 

Fájdalomcsillapítás terhesen Ha szeretnéd megtudni, hogyan lehet fájdalom nélkül szülni, olvasd el cikkünket!

– A fájdalom azt jelzi, hogy a szervezetben valami nincs rendben. Az egyetlen élettani fájdalom egyébként éppen a szülési fájástevékenység, de ez is csak a betöltött 37. hét után, azt megelőzően koraszülést vagy fenyegető vetélést jelezhet. A továbbiakban el kell dönteni, hogy ez a fájdalom komoly problémát jelez, vagy csak „banális fájdalomról” van szó. Nem ugyanaz a jelentősége például egy vesemedence-gyulladást kísérő deréktáji fájdalomnak, vagy a terhesség okozta, mozgásszervi eredetű enyhe derékfájásnak – mondja dr. Demendi Csaba szülész-nőgyógyász. A szakember szerint a fájdalom mértéke is fontos, bár nagyok az egyéni különbségek, hiszen egyénenként eltérő a „fájdalomküszöb”.

A fájdalmat kiváltó ok árthat a babának

Fájdalomcsillapítás babavárás idejénA terhesség alatt jelentkező speciális fájdalmak leginkább mozgásszervi eredetűek, illetve a méh növekedésével kapcsolatosak. Jellegzetes még a csuklók fájdalma, a fokozódó ödéma miatt. Ettől függetlenül bármilyen fájdalom jelentkezhet, ami nem terhes állapotban is előfordul. – Ugyan önmagában a fájdalomérzet nem árt a babának, a fájdalom kiváltó oka viszont igen. Például a terhességi magas vérnyomás miatt jelentkező fejfájás azon túl, hogy kellemetlen a kismamának, együtt járhat a lepényi keringés romlásával is, ami árthat a babának. A klasszikus migrén viszont csak a leendő anyukának okoz kellemetlen perceket, a magzatra nincs hatással – emeli ki a szakértő.

Fejfájás: a természet patikája

– Aki egyébként is fejfájós, annak általában megvannak a jól bevált gyógyszerei. A mindenki által ismert, vényköteles Quarelin, illetve az azzal gyakorlatilag megegyező Algopyrin a terhesség 12. és 24. hete között biztonsággal szedhető. A szintén recept nélkül kapható ibuprofen hatóanyagú fájdalomcsillapítók viszont nem ajánlottak terhesség alatt – figyelmeztet Demendi doktor. Ha nem szeretnénk gyógyszereket bevenni, akkor létezik más alternatíva is.

Fejfájás ellen méregtelenítés

Antalné Putnik Judit gyógynövényszakértő szerint a fejfájást általában a bélben összegyűlt méreganyagok okozzák, és ezt méregtelenítéssel lehetne a legjobban orvosolni. – Mivel azonban a méregtelenítés nem ajánlott állapotosan – hiszen az anya testéből felszabaduló méreganyagok eljutnak a babához is –, így igen behatárolt a használható gyógynövények köre – mondja a szakértő. – A méhlepényen keresztül szinte minden gyógynövény hatóanyaga átjut, így akár veszélyt is jelenthet a magzatra, ha szakértői segítség nélkül használjuk ezeket. Biztonsággal alkalmazható azonban a citromfű, amit teaként fogyasszunk. A levendula és a rózsa illóolaja is hatásos gyógyír lehet a fejfájásra.

Tipp: Ha a terhességed alatt többet fáj a fejed, mint egyébként, lehetséges, hogy mindezt kalcium- vagy magnéziumhiány okozza. Ilyenkor egy-egy pezsgőtablettát vízben feloldva el lehet fogyasztani.

Fogfájás: a helyi érzéstelenítő nem káros!

Watsu terápia
Fájdalomcsillapítás babavárás idejénAmerikában már elterjedt a nálunk még alig-alig ismert „lebegőterápia”, ami egy vízi testkezelési forma. A kismamáknak is kifejezetten javasolt masszázsszerű módszer oldja a stresszt, elősegíti az anya és a magzat kapcsolatát, és megkönnyíti a várandósság nehézségeit. Kiváló segítség lehet gerinc-, izom- és ízületi fájdalmakra, és a lebegés élménye különösen kellemes érzést nyújthat a terhesség hónapjaiban, amikor a testünk jelentős többletet cipel egész nap.

A legkellemetlenebb fájdalmak egyike, mely terhesség alatt állítólag többször jelentkezhet. A népi bölcsesség úgy tartja, hogy „egy gyerek – egy fog”, de valójában ez nem igaz. A kalcium nem oldódik ki az anya fogából, viszont a terhesség valóban okolható a fájdalmas és sokszor vérzéssel járó ínygyulladásért.

A fogorvosi kezelés során alkalmazott helyi érzéstelenítő szerek nem károsítják a magzatot, viszont olyan beavatkozásokat, amikhez altatás szükséges, nem tanácsos terhesség alatt elvégezni.

Ne szedjünk fájdalomcsillapítót saját szakállunkra a legkínzóbb fogfájás esetén sem, mert néhány fájdalomcsillapító, nyugtató vagy egyes antibiotikumok magzatkárosító hatással bírnak. Konzultáljunk fogorvosunkkal! Sürgős esetben a természet itt is segítő kezet nyújt. – Ha egy-két szem porrá őrölt szegfűszeget a fájós fogra teszünk, az jó hatással lehet a fájdalom csökkentésére – tanácsolja Antalné Putnik Judit.

Ízületi fájdalmakra pihenés

– Ha egyébként nincs a háttérben ismert mozgásszervi rendellenesség, egy kis derékfájás, szeméremcsonti feszülő érzés, enyhe csípőízületi fájdalom fiziológiás terhességben is előfordulhat. Ha ezek aggasztó mértékűek, feltétlenül konzultálni kell a kezelőorvossal, mert mindegyiknek van súlyos formája, ami további tennivalót tesz szükségessé – emeli ki nőgyógyász szakértőnk, aki szerint a „sima” terhességi „nyavalyák” legjobb ellenszere a pihenés. Magunktól ne vegyünk be fájdalomcsillapítót, csak orvosi konzultációt követően. Az olyan mértékű mozgásszervi fájdalom, ami már gyógyszeres kezelést teszt indokolttá, mindenképpen kivizsgálandó.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top