Egészség

Stresszoldás a vízben: a Watsu terápia

Azt régóta tudjuk, hogy a víz nemcsak szomjoltásra és tisztálkodásra alkalmas, rendkívül kedvező hatásait gyógyításra, ellazulásra, masszázsra is lehet alkalmazni.

A „vizes terápiák” napjainkban fénykorukat élik. Többségük gyorsítja a stressz feloldását, enyhíti az izom- és gerincfájdalmakat, csillapítja a fájdalmat, a feszültséget, és javítja a közérzetet.

A könnyű lebegés közben megszűnik a feszültség

A Watsu terápiát hazánkban is alkalmazzák, megszületése egyébként egy amerikai, Harold Dull terapeuta nevéhez fűződik. A 80-as évek elején fedezte fel terápiás munkájában a víz közvetítő erejét, majd a Shiatsu gyógyászat elemeivel ötvözte és hozta létre a Watsu terápiát. A módszer lényege, hogy a terapeuta a víz ellenállását felhasználva, a test különböző pontjain nyomó mozdulatokat végez, miközben a kezelendő személyt karjaiban tarja és lebegteti a víz felszínén. A gyakorlatok körülbelül egy órán keresztül tartanak, miközben a kezelendő személyt 34-35°C-os meleg vízben a terapeuta mozgatja, masszírozza, forgatja. A könnyű lebegés érdekében a páciens mindkét lábszárára egy–egy polifom gyűrűt helyeznek. A terapeuta finom mozdulatokkal irányítja a mozgást, miközben a vízben lebegve oldódik a bennünk lévő feszültség.

Stresszoldás a vízben: a Watsu terápia

Mikor eredményes a Watsu?

A Watsu-t minden korosztály élvezheti: átmozgatja az ízületeket, feltölt energiával, ellazít, és regenerál. Eredményesen alkalmazható központi idegrendszeri sérüléseknél, krónikus mozgásszervi megbetegedésekben, háti- keresztcsonti panaszok esetén vagy pszichoszomatikus problémáknál. Az idegrendszerre nyugtató hatással van, ezért hatékony a stressz, lelki megterhelés okozta testi-pszichés panaszok enyhítésében. Depresszióban szenvedők, illetve hiperaktív gyermekek kezelésében is nagy sikerrel alkalmazzák, és a várandós nőknél is alkalmazható. Ellenjavallt viszont súlyos szív- és érrendszeri, keringési, légzési rendellenességek esetén, fertőző vagy lázas állapotok, nagyobb bőrfelületre kiterjedő fertőzések, sérülések esetén a terápia nem végezhető.

Amit érdemes tudni

  • Aki nem tud úszni, az is kipróbálhatja.
  • A watsu szülés-előkészítésként is kiváló, hiszen ellazítja a medence- és a gerinctájékot.
  • Vérnyomásprobléma sem akadály (magas vérnyomásnál nem ajánlott hosszú ideig a meleg vízben tartózkodni) és túlsúlyosak is igénybe vehetik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top