Többszörös csonttöréssel 500 kilométert utaztattak egy gyereket

F.C. | 2024. Június 06.
Szegeden éppen nem volt orvosi ellátás.

Mint arról a napokban beszámoltunk, a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikáján 7 hete nincs gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás. Több mint 200 tervezett műtét maradt el és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézményekbe, mert a műtő állapota nem felel meg sem az uniós, sem a hazai normáknak. 

A jelenlegi ellátási nehézségeket jól  mutatja annak a fiúnak az esete is, aki Mezőkovácsházán sérült meg biciklibalesetben. A 11 éves, többszörös törést szenvedett gyerek a Mezőkovácsháza-Orosháza-Budapest-Mezőhegyes útvonalat – ami oda-vissza csaknem 450-500 km hosszú – járta be mentővel májusban, mert a csongrádi megyeszékhely egyetemi klinikáján nem tudták ellátni – értesült a Népszava.

Kálváriájukról a mezőhegyesi édesanya nyilatkozott a lapnak. Elmondása szerint a kisfiát a mentő Orosházára vitte, ahol megállapították, hogy porcleválása, boka- és sípcsont törése van, sőt a sípcsontja kiugrott a bokaízületből, műteni kell. Közölték velük, hogy ők nem tudják ellátni, ezután kiderült, hogy a szegedi gyermekklinika elutasította a gyereket, így a fővárosba irányították őket. Este fél tízkor értek Budapestre, ahol kiderült, hogy nincs szükség műtétre, az egyik orvos kézzel helyretette a kiugrott sípcsontot, majd begipszelték a fiú lábát. Hajnalra értek haza.

A Népszava úgy tudja, a szegedi gyermekklinika egyik emeletén egy új műtői blokkot alakítanak ki a következő 8 hónapban. A régi ellátás továbbra sem állhat helyre, az új műtőben csak az akut és az olyan eseteket operálják, amelyek halasztása szervkárosodással járna, a tervezhető műtéteket továbbra sem végezhetik el.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version