nlc.hu
Család

A pomázi háziorvosi ügyelet megszűnése

Megszűnik a háziorvosi ügyelet Pomázon, 40 kilométert kell utazni a lakosoknak az ellátásért

Vége szakad a településen 1987 óta működik háziorvosi ügyeletnek.
gyermekorvos

Február elsejétől 40 kilométert kell utazniuk azoknak a pomáziaknak, akik ügyeletre vinnék a gyereküket délután 4 óra után. A jövő hónaptól ugyanis 36 év után Pomázon megszűnik a háziorvosi ügyeleti rendszer az országos egészségügyi rendszer átalakítása miatt – számolt be az atv.hu.

A pomázi orvosi ügyelethez 42 ezer ember tartozik, a város mellett az ügyelet, a térség – Pilisborosjenő, Üröm, Budakalász, Csobánka, Pilisszentkereszt, Dobogókő – lakosságát is ellátja. Ők most Pilisvörösvárhoz, illetve Szentendréhez kerülnek. Az ügyeletes gyerekorvosért pedig Pomáztól 40 kilométert kell majd utazni Vácra vagy valamelyik budapesti gyerekkórházba.

Már két orvos is bejelentette Pomázon, hogy az új rendszerben nem vállalnak ügyeletet. Pomáz polgármestere értetlenül áll a döntés előtt, szerinte a településen évek óta jól működik az ügyelet.

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szerint az új ügyeleti rendszer nem vonzó a háziorvosok számára. „A legtöbben úgy érzik, hogy nem felkészültek a sürgősségi beteg ellátásra” – nyilatkozta Dr. Keczéry Attila, aki szerint az sem vonzó a háziorvosok számára, hogy miközben akár 40-50 kilométert is kell utazniuk ahhoz, hogy ügyelni tudjanak, meglehetősen kevés pénzt kapnak. Az atv.hu információi szerint amúgy a praxisok óránként – kiadásaikat leszámítva – bruttó 4000, azaz nettó 2660 forintot kapnak, azt is 1-2 hónap késessel.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top