nlc.hu
Család

100 éves háziorvos

100 éves lesz, de még mindig praktizál az ország legidősebb háziorvosa

Dr. Körmendi István közel 100 évesen is praktizál háziorvosként.

Dr. Körmendi István, az ország legidősebb háziorvosa az RTL Reggelijének adott rövid interjút. A műsorvezető kérdésére, hogy minek köszönheti ezt a szép kort, azt válaszolta, a kérdés jó, mert orvosként is válaszolhat rá. Elmondta, ez alapvetően genetikai adottság, de a jó genetikai adottságokat is el lehet rontani, rengeteg minden függ az illetőtől, hiszen az életmód, a környezet, számos faktor befolyásolja az egészséget.

A háziorvos a gyógyító munka mellett a megelőzést hangsúlyozza, és fájlalja, hogy nincs meg a lakosság egészségtudata. Szerinte hiányzik az oktatásból az egészségtan-oktatás, ezért háziorvosként nehéz rávenni a betegeket, hogy a prevenció közös tevékenység legyen az orvossal.

Körmendi István háziorvos

Dr. Körmendi István (Fotó: Semmelweis Alumni/Youtube)

Elmondta azt is, ha valakinek kedvezőtlenek a genetikai adottságai, de dolgozik azon (életmód, táplálkozás, szűrővizsgálat), hogy ezt kompenzálja, akkor jó életminőségben, hosszan élhet. Ő erre a példa, hiszen felmenői között többen korán meghaltak szív-és érrendszeri betegségben.

Kiemelte: 

Pályájának legnagyobb élménye az orvostudomány fejlődése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top