nlc.hu
Család

Távozó háziorvosok Fótról

Mindkét háziorvos távozik Kiskalagról, négyezer ember maradhat ellátatlanul

Ki fogja ellátni a rengeteg beteget?

Mindkét háziorvos távozik a Fóthoz tartozó Kisalag rendelőjéből. Egyikük nyugdíjba megy, így a másik orvosra maradna 4 ezer ember ellátása, de ő ezt nem vállalja – számolt be róla az RTL Híradó.

Fóthoz tartozó négyezer lelkes Kisalag városrésznek két háziorvosa van. Egyikük azonban tegnap a rendelő Facebook-oldalán jelentette be, hogy hamarosan egy sem lehet. Az idősebb orvos ugyanis nyugdíjba megy, a másik pedig tartósan nem tudja vállalni két körzet betegeit, így felbontja a szerződését az önkormányzattal.

Távozásukkal sokkal több teher hárul majd a többi fóti háziorvosra, ráadásul többségük hamarosan szintén nyugdíjas korú lesz.  Négy időskorú doktor van Fóton, egy 21 ezer lakosú városban, akik mind szépkorúak, tehát bármikor fennállhat, hogy ők igénybe veszik a jogos pihenőjüket – nyilatkozta a Híradónak egy férfi. Az egyik fóti orvos az lehet, aki megverte a rá támadó páciensét, és most újra praktizál.

A fiatal orvos felmondásának hátterében nemcsak az áll, hogy túl sok beteget kellene ellátnia. Facebook-posztjában azt írja, segítség nélkül nem tudják fizetni a rendelő megemelkedett rezsijét, ezenkívül az új ügyeleti rendszert is problémásnak tartja.

A két háziorvos június végéig marad, az önkormányzat most lázasan keres új háziorvost a nyugdíjba vonuló helyére, hogy maradjon a másik orvos is.

Az eset tipikus és rávilágít a problémára: a magyar háziorvosok átlagéletkora 60 év, sok a betöltetlen praxis.

Háziorvos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top