nlc.hu
Szabadidő

Ezért van minden ókori görög szobornak apró pénisze

Ezért van minden ókori görög szobornak apró pénisze

Egy TikToker fejtette meg, mi állhat a látványosan apró péniszek hátterében, amivel az ókori görögök ábrázolták a férfiszobraikat.

Mindenki járt már múzeumban, így univerzális élmény az, mikor rájössz, hogy a történelem legrégebbi szobrainál a férfiak ágyékával szemezel, ha egyszer nem fordítod felfelé a fejed. Így persze mindannyian tudjuk, mi az átlag péniszmérete ezeknek az alkotásoknak… Hát, még Dávid sem ezekről a méreteiről híres.

És nem véletlenül: Michelangelo a reneszánsz korban szándékosan az ókori görög szobrokat idézte meg Dáviddal, melyek mindegyikének tehát apró péniszeket faragtak a szobrászok. Ruby Reign a TikTokot felszántó videójában éppen az ókori görög alkotások „izmos testtel párosuló pici csomagok”-jelenségének járt utána.

ókori szobrok

A firenzei Neptunusz-szobor szintén a reneszánsz korszakban, az ókori görög szobrokat megidézve készült. (Fotó: pidjoe/Getty Images)

„Ezt korábban nem tudtam, de a görögök gyakran ábrázolták az ellenségeiket, az egyiptomiakat, a szatírokat, de még a bolondokat is nagy hímvesszővel, ami az ő olvasatukban kifejezetten negatív tulajdonságnak számított. Nem úgy, mint manapság” – magyarázta Ruby.

De miért preferálták a kisebb méreteket az ókori görögök„Kiderült, hogy ez az erény, udvariasság, önkontroll és fegyelem jele volt. A nagyobb méreteket pedig a kéjvágy, torkos étvágy és barbarizmus jelképének tekintették” – fejtette ki. Tehát azok, akik nem feleltek meg az akkori férfiideálnak közönségesnek, ostobának, vadembernek és gonosz lelkűnek voltak beállítva. Így hát természetes, hogy hőseiket, isteneiket semmiféleképpen nem akarták ekképpen ábrázolni.

„Érdekes összehasonlítani a változásokat. Ez bizonyítja, hogy a szépségideálok, az ideológiáink csak társadalmi konstrukciók, amik miatt nem kell rosszul éreznünk magunkat” – zárta le a témát.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top