nlc.hu
Szabadidő

A pisilő szökőkutak eredete

Ezért pisilnek a szökőkutak

A pisilő ember, leggyakrabban kisfiú szobor igen népszerű díszítőelem a szökőkutakon. Elmondjuk, miért.

A világ leghíresebb pisilő szökőkútja kétségkívül a Brüsszel egyik jelképének számító, saját ruhatárral is rendelkező Manneken Pis, melynek eredeti változatát még 1618-1619 környékén állították fel. A világ számos más pontján is találhatók azonban vizelő alakok, ezen belül is leggyakrabban kisfiút ábrázoló szoborral díszített szökőkutak. 

A brüsszeli Manneken Pis

A brüsszeli Manneken Pis (Fotó: Getty Images)

A pisilő fiú ábrázolása a művészeti alkotásokon, így a szökőkutak szobrain is, a reneszánsz idején vált népszerűvé, mégpedig egy téves hiedelem következményeként, azt ugyanis ókori római motívumnak tartották. Míg azonban a római művészet valóban ábrázolt kisfiúkat, gyakran kerubok  formájában, az kevéssé volt jellemző, hogy ezek az alakok épp könnyítettek volna magukon. A reneszánsz idején azonban a figurák gyakran kaptak ilyen „kiegészítést”. A motívum puer mingens néven ismert, mely szó szerinti fordításban pisilő fiút jelent, de eufemisztikus jelentéssel is bír, ami az ejakulációra utal.

James Campbell és Amy Boyington cambridge-i építészek 2020-as, A puer mingens motívum jelentésének és használatának problémái a szökőkútdizájnban 1400 és 1700 között című tanulmányukban rámutattak: „A vizeletürítésre, mint természetes testi funkcióra mindkét nem esetében kétségtelenül másként tekintettek a reneszánsz és a barokk idején, azonban hogy pontosan hogyan és miért használták motívumként a festészetben és a szökőkutakon, az továbbra is rejtély és a folyamatos vita tárgya.”

Lorenzo Lotto: Vénusz és Ámor

Lorenzo Lotto: Vénusz és Ámor (Fotó: VCG Wilson/Corbis via Getty Images)

Egyes ábrázolásokon egyértelmű, hogy mit akartak vele közvetíteni. Lorenzo Lotto Vénusz és Ámor című festményét például nászajándékba festették, így a pisilő Ámor alakja itt a termékenységet szimbolizálja. A szökőkutakon azonban a jelentés nem mindig azonosítható be.

A szökőkutak emberi alakokat ábrázoló szobrainak testén több olyan pont is akad, melyeken adja magát, hogy kitörhet a víz. A női szobrokon például a mellekből is csoroghat, az anyatejre utalva, de ha a szemeken át távozik, a könnyeket is szimbolizálhatja. Akadnak olyan alkotások is, melyeken több verzió is megjelenik ezek közül, ilyen például a koppenhágai Karitász-kút, melyen egy szoptató anya látható két gyermekével, közülük az egyik egy pisilő kisfiú. Ez a mű a szeretetet és a jótékonyságot jelképezi. 

A Karitász-kút

A Karitász-kút (Fotó: Wikimedia Commons)

Nincs következetesség abban sem, hogy a pisilő figurák mekkora hímvesszővel rendelkeznek. Bár gyakoribb a kis méret, előfordul ennek ellentéte is, ahogy például a franciaországi Lacaune-ban álló Fontaine des Pisseurs szobrainak esetében.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top