nlc.hu
Szabadidő

A Manneken Pis ruhatára

Több mint ezer darabos ruhatára és saját öltöztetője van a Manneken Pisnek

A brüsszeli pisilő fiúcska szobor öltöztetésének több száz éves hagyománya van.

Brüsszel egyik jelképe a Manneken Pis szobor. A mindössze 61 centiméter magas bronzszobor egy szökőkúton áll és egy abba pisilő fiúcskát ábrázol. Az eredeti változat idősebb Jérôme Duquesnoy brabanti szobrász alkotása, és 1618-ban vagy 1619-ben állították fel. 1965-ben ellopták, csupán a lábfeje és a bokája maradt meg belőle. A város ekkor elkészíttette és felállíttatta a másolatot, időközben azonban az eredeti is előkerült a Charleroi-csatornából. Végül a replika maradt a helyén a mai napig is, míg az eredeti művet a Brüsszeli Városi Múzeumban őrzik.

A Manneken Pis

A Manneken Pis pucéran (Fotó: Getty Images)

A szobrot a 17. század óta öltöztetik. Első jelmezét 1698. május 1-jén kapta Miksa Emánuel bajor választófejedelemtől, Spanyol Németalföld kormányzójától, az egyik brüsszeli céh ünnepe alkalmából. Egy 1756-ból származó dokumentum szerint a Manneken Pisnek akkoriban öt jelmeze volt. 1919 és 1940 között minden évben egy-egy új ruhát kapott, a második világháború után viszont évente átlagosan 5-15 ruhával bővült a gardróbja. 1994-ben nagyjából 400, 2005-ben közel 750, napjainkban pedig már ezernél is több szettje van a különféle szakmák jellegzetes öltözékeitől kezdve a népviseleteken és a focimezeken át az egyenruhákig vagy épp a popkulturális ikonokat idéző jelmezekig. A ruhákat egy direkt e célra létesített múzeumban állítják ki.

A Manneken Pis uniformisban

A szobor matrózruhában (Fotó: Getty Images)

A szobor számára bárki felajánlhat ruhatervet. Ehhez kérelmet kell benyújtani Brüsszel polgármesteri hivatalához. A tervet aztán a város képviselőiből és a Manneken Pis barátai egyesület tagjaiból álló bizottság bírálja el. Az öltözéken semmilyen kereskedelmi, politikai vagy vallási jellegű utalás nem szerepelhet. Szabály az is, hogy az országoknak, régióknak, népcsoportoknak vagy épp szervezeteknek, melyek rájuk utaló öltözéket ajánlanának fel, legalább 10 éve létezniük kell. Az öltözékek megtervezése és kivitelezése különös odafigyelést igényel, hiszen be kell kalkulálni a szobor sajátosságait, többek között azt, hogy a hátához egy vízcső kapcsolódik, illetve hogy értelemszerűen a jelmezben is tudnia kell pisilni.

A Manneken Pis ruhatára
Megnézem
Összes kép (12)

A Manneken Pis öltöztetése látványos ceremónia keretében történik, melyet fúvószenekar kísér. A szobornak hivatalos öltöztetője van: Nicholas Edelman. A férfi korábban Brüsszel polgármesteri hivatalának szakácsaként dolgozott, de megunta, ezért írt a város polgármesterének, hogy a megüresedett adminisztratív állásokról érdeklődjön. A Művelődési Osztályon találtak neki új feladatot, folklór rendezvényeken dolgozott, majd a korábbi hivatalos öltöztető segítője lett, végül 2014-ben átvette tőle a posztot. 

„Mielőtt megkaptam ezt a munkát, nem sokat tudtam a Manneken Pisről. Nem ez volt az álmom. De szeretem csinálni” – vallotta be a Culture Trip riportjában. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top