nlc.hu
Trend

Felesleges kozmetikumok

Ez a 6 kozmetikum pénzkidobás a szakemberek szerint

A most következő, népszerű szépségápolási termékekre fölösleges költeni a szakemberek szerint.

A kozmetikai ipar a testünk minden egyes négyzetcentiméterére, az összes létező – vagy épp kreált – bőrgyógyászati, esztétikai problémára kínál megoldást ígérő termékeket, ezek közül azonban jócskán akadnak olyanok, melyekre teljesen felesleges költeni. És hogy melyek ezek? Szakértők mondták el.

1. Cellulitisz elleni krémek

A cellulitisz, vagyis a narancsbőr ellen számos különféle állagú kence van piacon, azonban nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ezek valóban hatásosak lennének. „Tapasztalataim szerint nincs olyan krém, amely bizonyítottan jelentős javulást okozna a narancsbőr esetében” – mondta dr. Ana Mansouri, a kozmetikai bőrgyógyászat szakértője a Refinery29 riportjában. Alicia Lartey kozmetikus ugyanitt hozzátette: különösen a helyileg alkalmazható kollagén tartalmazó cellulitiszkrémeket tartja átverésnek, ugyanis szerinte nem valószínű, hogy egy ilyen krém oly mértékben növelné a bőrben a kollagénszintet, hogy minimalizálná a narancsbőr megjelenését. 

Krém

Illusztráció: Getty Images

2. Feszesítő testápolók

Dr. Mansouri szerint azok testápoló termékek, amelyek azt ígérik, hogy feszesítik a bőrt, nem tudományos alapokon nyugszanak. Lartey is egyetért ezzel: „A legtöbb helyileg alkalmazható termékkel nem igazán lehet megváltoztatni az izomtónust vagy a bőr rugalmasságát” – fogalmazott. Mindkét szakértő egy véli, hogy valóban simábbnak, feszesebbnek tűnő bőrfelszínt inkább a retinoidok – például a retinol vagy a még erősebb retinal – használatával lehet elérni, mivel ezek köztudottan serkentik a kollagéntermelést a felső bőrrétegekben.

3. Nyakkrémek

Bár a rendszeres hidratálás a nyak területén is javítja a bőr textúráját, azonban nem szükséges külön nyakkrémbe beruházni. „Ugyanazok a bőrápolási termékek, amelyeket az arcra is alkalmazunk, a nyak területére is alkalmasak” – mutatott rá dr. Mansouri. Alicia Lartey tanácsa, hogy az arcápolási rutint alkalmazzuk a nyak és a dekoltázs területén is, ehhez azonban nincs szükség külön termékekre. Arra azonban figyeljünk, hogy a nyakon kerüljük a hámlasztó savak alkalmazását, és retinoidokból is enyhébb változatokat használjunk. 

4. Striák elleni krémek

Dr. Mansouri szerint a striák gyakoriak és teljesen normálisak, azonban nincs olyan bőrápoló készítmény, amelynek a használatával teljes mértékben megszabadulhatnánk tőlük. „Amellett, hogy a striák természetesek, nem lehet őket elhidratálni” – értett egyet a kozmetikus a bőrgyógyász véleményével.

Krém

Illusztráció: Getty Images

5. Alkoholos arctonikok

Az alkohol alapú arctonikok eredeti funkciója a bőr pH-értékének kiegyensúlyozása és a hagyományos, lúg alapú szappanok maradékának eltávolítása volt. Ma már azonban a legtöbb tisztítószer pH-ja kiegyensúlyozott, így az alkohol alapú összehúzó szerekre nincs szükség, még akkor sem, ha zsíros, pattanásos bőrrel rendelkezel. „Jelentős irritációt okozhatnak, mivel hajlamosak megfosztani a bőrt a nedvességtől és kimeríteni a lipidgátat. A bőr túlzott kiszáradása pedig paradox módon megnöveli a képződött zsír mennyiségét, ami még több pattanást okozhat” – magyarázta dr. Rachel Westbay bőrgyógyász a Huffpost cikkében. 

6. Fizikai hámlasztók

A szilárd részecskéket tartalmazó fizikai hámlasztók megsérthetik a bőr védőrétegét, és hajlamossá tehetik a kiszáradásra, bőrpírra, irritációra és a pattanások kialakulására. A bőr megtisztítására a szakember a gyengédebb, hidratáló tisztítókat javasolja, míg hámlasztásra kíméletesebb és hatékonyabb megoldást jelentenek a bőrtípusnak, illetve bőrproblémának megfelelően megválasztott és kellő koncentrációban alkalmazott kémiai hámlasztók

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top