Ránctalanítás 30 felett – Ismerd meg a retinolt, a legújabb jó barátodat

Kevés hatóanyag van a bőrápolásban, aminek hatása annyira megkérdőjelezhetetlen mint a retinolé, néhány dolgot azonban nem árt róla tudni, hogy jól működjön az az anti-aging.

Anti-aging szempontból megkerülhetetlen hatóanyag a retinol, aminek használatával sokat tehetünk érte, hogy bőrünk fiatalos, feszes maradjon az évek múlásával is. Egy retinolos krémet már huszonévesen is érdemes beépíteni arcápolási szokásaink közé, harminc felett pedig szinte kötelező, ha sokáig fenn akarjuk tartani bőrünk fittségét. Nem mindegy azonban, milyet és miként használunk.

Minden retinol retinoid, de nem minden retinoid retinol. Hogy is van ez??

“Fontos tudni, hogy a retinol csak egy, az úgynevezett retinoidok közül, amik a különböző A-vitamin származékokat jelentik. Van még mellette több más származék is, amik hasonlóan szuper anti-aging hatóanyagok, sőt, van, ami nála is ígéretesebb. A köznyelvben azonban gyakori, hogy mindenféle retinoidos készítményt szimplán csak retinolosként emlegetnek, ez azonban ne tévesszen meg senkit, mindig utána kell nézni, konkrétan melyik típusú retinoidot tartalmazza a kozmetikum, hogy tudjuk, mit várhatunk tőle.” – ezt már Rácz Judit kozmetikai vegyész árulja el, aki segítségemre volt e cikk megszületésében.

Retinolsav: Ez maga az anti-aging hatóanyag, aminek képességeit temérdek szakirodalom is alátámasztja, bőrre gyakorolt többféle, jótékony hatása is ismert:

 • A bőr sejtjeit kollagéntermelésre ösztönzi, ami alapvető fontosságú abban, hogy ráncatalan(abb), sima, feszes legyen a bőrünk.
 • Antioxidáns hatású, vagyis nem csak a kollagén termelését serkenti, de a meglévő kollagének lebomlását is lassítja.
 • Segíti a sejtek megfelelő működését, az egészségesebb és jobb sejtek képződését, ehhez kapcsolódóan pedig “szabályozza a bőrsejtek osztódását, vagyis felgyorsítja bőrünk felső rétegének megújulását, ez pedig a pigmentfoltok halványításában, a pattanások elleni küzdelemben is segítségünkre van.”
 •  Serkenti több fontos bőrben lévő fehérje és vízmegkötő anyag termelődését, ami szintén a bőr simasága, hidratáltsága szempontjából hasznos képesség.

A retinolsav azonban nem játékszer, mi több, vényköteles gyógyszer hatóanyagnak minősül, ezért az “egyszerű kozmetikumokban” vele konkrétan nem találkozunk, de ez egyáltalán nem gond. A bőrben ugyanis találhatók olyan enzimek, amik képesek a különböző retinoidokat retinolsavvá átalakítani, így segítségükkel elérhetjük a kívánt anti-aging hatást. A különbség a különböző retinoidok között abban áll, hogy ez az átalakulás hány lépésben történik meg, vagyis az összetevőt hányszor kell átalakítania az enzimeknek, hogy bőrünk értelmezze funkcióját. 

Ha aszerint nézzük, melyik retinoid milyen könnyen tud átalakulni retinolsavvá, vagyis mennyire hatékony, a hierarchia közöttük így épül fel:

Hogy melyik krémben melyik szerepel, gyorsan ellenőrizni tudjuk, ha az összetevők felsorolását végignézzük, de arra is figyeljünk, melyik milyen százalékos mennyiségben fordul elő, ez ugyanis nagyban meghatározza, mennyire hatékony szérumról beszélünk. Ha túl kevés van belőle a készítményben, egész egyszerűen nem tud akkora mennyiségű retinolsavvá átalakulni, hogy az számottevő hatást fejtsen ki, ellenben ha sok, a gyakori használat könnyen irritációt is okozhat, ha bőrünk nem jól tolerálja (lentebb erről még részletesebben olvashatsz).

Retinoid típusok és képességeik

Retinyl Palmitate: A leggyengébb származék abból a szempontból, hogy három átalakulási lépés kell, hogy retinolsavvá válhasson, mondhatnánk azt is, vannak nála jobbak is a piacon, kedvező áron. Ettől függetlenül széles körben használt összetevő, mellyel távolról sem csak anti-aging készítményekben találkozhatunk, ugyanis kis mennyiségben antioxidáns stabilizátorként működik, kvázi tartósítószerként – így azonban ránctalanító hatást ne is várjunk tőle.

Retinol: Talán a legismertebb A-vitamin származékról van szó, ami már egy lépéssel közelebb áll hozzá, hogy retinolsavvá alakuljon át, így hatékonysága is sokkal jobb az előbbinél – ezt értsétek úgy, hogy még ez is 10-20-szor kevésbé hatékony, mint maga a retinolsav, azonban “a retinoidok, illetve a retinolsav esetén nagyon pici mennyiségekről beszélünk. Tekintve, hogy a retinol irritálhatja is a bőrt, nem is javaslom, hogy egyből erős kozmetikummal kezdje valaki a retonidokkal való ismerkedést, kezdésként a 0,1-0,3 százalékos retinolos készítmények tökéletesen elegendőek. Ezért is fontos, hogy csak olyan terméket válasszunk, melyen a koncentráció számszerűen fel van tüntetve.” – javasolja Judit.

Retinal (Retinaldehyde): A retinolsav után a második legerősebb retinoidféle, mely a retinolhoz képest hatékonyabban alakul át retinolsavvá a bőrünkben, esetében egy 0,05%-os koncentráció is már kimondottan hatékonynak mondható. Előnye a retinolhoz képest az is, hogy a bőr nagyon jól tolerálja, így érzékeny bőrre is nagyobb biztonsággal alkalmazhatjuk.

HPR (Hydroxypinacolone Retinoate): Ez még egy viszonylag új tagja a retinoidok családjának, így jóval kevesebb kutatás is áll mögötte, mely hatékonyságát bizonyítaná. Az eddigi adatok alapján azonban úgy tudni, “aktív molekulának számít, akárcsak a retinolsav, vagyis nem kell átalakulnia a bőrben, mint a retinolnak vagy a retinalnak. Így hatékonyságából sem veszít, miközben nem okoz olyan irritáló mellékhatásokat, mint a tiszta retinolsav, sőt az eddigi kutatások szerint a retinolnál is gyengédebb a bőrhöz.”

Milyen mellékhatásai lehetnek a retinoidoknak?

Ha túl nagy dózisban és/vagy túl gyakran használunk ilyen készítményeket, bőrirritációt okozhatnak: hámlás jelentkezhet, kipirosodhat a bőr. “Ezért fontos hangsúlyozni, hogy ha még sohasem használtunk retinoidos krémeket, semmiképp se a legerősebb fajtával próbálkozzunk, inkább egészítsük ki használatát egy kémiai hámlasztóval és/vagy (legalább 10 százalékos) C-vitaminos szérummal, hogy ezek egymás hatását erősítve szépítsék a bőrünket.” 

Retinol: ami nélkül mit sem ér a ránctalanítás

Fontos, hogy csak olyan terméket válasszunk, melyen a koncentráció számszerűen fel van tüntetve (Fotó: AFP illusztráció)

A retinolsav maga nem véletlenül vényköteles szer, annak ugyanis magzatkárosító hatásai lehetnek (legalábbis a szájon át bevett tretinoin valóban okoz ilyen gondot). “Magukkal a szimpla bolti retinoidos krémekkel és szérumokkal kapcsolatban már jóval ellentmondásosabbak az adatok, azonban ha tuti biztosra szeretnénk menni, várandósság alatt ne használjuk őket. Ez inkább csak túlóvatoskodás, de lássuk be, senki sem szeretné kockáztatni a gyereke egészségét, én is így voltam vele, annak a pár ráncnak a hosszú távú kezelése pedig igazán nem azon múlik, hogy pár hónapig retinolozunk-e vagy sem.”

Anti-aging vs. Smart aging

Ránctalanító készítményeket, divatos szóval anti-aging krémeket jellemzően a 40+-os korosztálynak szoktak javasolni, pedig ez is olyan, mint általában egészségünk megőrzésének egésze: fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre. Pláne, hogy bőrünk már jóval korábban elkezd öregedni, huszonéves korunktól a bőrben található kollagén mennyisége évente 1 százalékot csökken, igaz, ekkor még többnyire nem szemmel láthatóak ezek a változások, azonban ha pechünk van, 30 éves korunkra már tíz százaléknál járunk.

Ha ehhez hozzávesszük az életmódból eredő esetleges káros hatásokat, mint a dohányzás, alkoholfogyasztás, valamint az UV-sugárzás bőröregítő hatását, egyértelművé válik, egyáltalán nem mindegy, miként használjuk ki huszas éveinket. Erre épül a smart aging, vagyis egy olyan arcápolási rutin kialakítása, ami az egyszerű hidratáló krém használata mellett olyan készítményeket is tartalmaz, melyek megelőzési célból kellő mértékben őrködnek a bőr egészsége, szépsége felett. Ezek közé tartoznak a retinoidos szérumok is, amikből egy gyengéd változat már 25 éves kor felett kifejezetten ajánlott. 

Ha erről lekéstünk, akkor sincs gond, csak tudjuk, mitől mi várható el. 30-35 éves kor felett már mindenképp érdemes valamilyen retinoidos szérumot vagy krémet használni, ha szeretnénk még elcsípni annak lehetőségét, hogy úrrá legyünk ráncaink felett. A készítmények hatása amúgy is egyénenkénk változó, könnyen lehet, hogy ami másnak túl erős, az nálunk nem jár eredménnyel, vagy fordítva, egyszóval próbálkozni kell, de ésszel! Ne locsoljuk magunkra egyből a legdurvább szérumokat, inkább adjunk időt egy kíméletesebbnek, hogy lássuk, miként működik nálunk. 

A Krémmánia legjobb értékelésű retinoidos szérumai

A Krémmánia legjobb értékelésű retinoidos szérumai: The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion I Geek&Gorgeous – 101 A-Game 5 I Paula’s Choice – Clinical 1% Retinol Treatment I Tindigo – Flawless&Magical 0,5% Retinol Serum

Így használd a retinolos kozmetikumokat, hogy a legjobb hatást érd el

A retinolos készítményt mindig az esti bőrápolási rutinod részeként használjuk, ugyanis kimondottan fényérzékeny összetevők, a napsugárzás hatására lebomlanak, így veszítenek hatékonyságukból. Másrészt, mivel serkentik a bőr felső rétegének megújulását, növelik annak fényérzékenységét is, ezért fontos, hogy napközben használjunk fényvédőt. A megfelelő fényvédelem persze retinol nélkül is alapvetés, azonban

ha tudjuk magunkról, hogy nem szánunk kellő figyelmet a fényvédelemre, inkább bele se kezdjünk semmilyen retinolos készítmény használatába.  

Egyrészt úgysem tudnánk hosszú távon ellensúlyozni a napfény okozta bőrkárosodást, másrészt pedig a fényérzékenyítő hatása védelem nélkül szintén csak tovább rontaná bőrünk állapotát. 

Felmerülhet a kérdés, mit csináljunk nyáron, mikor hétágra süt a nap, az UV-sugárzás pedig az egekbe csap? Ha tudjuk magunkról, hogy kellő alapossággal használjuk a fényvédőnket, nincs különösebb akadálya, hogy esténként ugyanúgy használjunk egy retinolos szérumot. Mindez alól kivételt képez a nyaralás, vagy azok a napok, amikor tudjuk, hogy kimondottan sokat leszünk a napon. Ilyenkor inkább tekintsünk el a használatától.

Milyen gyorsan vehetem észre a hatásukat?

Hiú ábránd azt várni, hogy pár hét alatt orvosolni tudjuk 10-15 vagy még több év nemtörődömségét. Sőt, ha 35 éves korunking egyáltalán nem tettünk annál többet, mint hogy egy kis hidratálót kentünk arcunkra, ne várjuk, hogy minden ráncunk varázsütésre kisimuljon. Fontos, hogy elvárásaink reálisak legyenek, és rendszeres használat mellett is adjunk bőrünknek legalább 2-3 hónapot, hogy lássuk, miként reagál egy adott termékre és csak utána döntsünk róla, hogy megtartjuk vagy másikra váltunk.

Továbbá gondolkodjunk komplexebb módon az arcápolásról: az anti-aging minimum lehet egy retinolos szérum és egy legalább SPF30-as fényvédő, de erősíthetjük hatékonyságukat (és viszont), ha ezek mellé választunk egy bőrünknek megfelelő kémiai hámlasztót, és/vagy C-vitaminos szérumot is. Ha pedig igazán profi bőrápolók akarunk lenni, figyelünk rá, hogy a C-vitaminon kívül más antioxidánshoz, valamint peptidekhez is hozzájuttatjuk bőrünket, ezek ugyanis mind-mind kicsit más oldalról segítik a bőr fiatalosságának fenntartását. 

Ezekre figyelj retinolos krém vásárlásakor

Nem szeretnénk senkit sem elkeseríteni, de retinoidos készítmény is annyi van, mint égen a csillag, ezért ha valóban jó minőségű terméket szeretnénk kapni a pénzünkért, ne kapjuk le a legeső tégelyt a polcról. A lehetséges alternatívák körét azonban gyorsan leszűkíthetjük, ha a következő három dologra figyelünk:

 • ahogyan azt már fentebb megindokoltuk, csak olyan retinoidos készítményt vásároljunk, amin konkrétan fel van tüntetve, milyen fajtát tartalmaz és hány százalékos a koncentrációja. Retinolos kozmetikumokból gyengédnek számítanak 0,1-0,3 százalékosak, míg erősnek a 0,5-1 százalékosak.
 • mivel a retinoidok fény és levegő hatására könnyen és gyorsan lebomlanak, tégelyes kiszerelésű kozmetikumot egyáltalán nem érdemes vásárolni. Helyettük a légmentesen zárt, pumpás változatok a javasoltak, “vagy azok a formulák, amikben kapszulázott, stabilizált retinol van. Keressünk rá a kiszemelt készítményre az interneten, ezeket az információkat gyorsan megtalálhatjuk róluk.”
 • annak érdekében, hogy bőrünket a legkevesebb irritáció érje, olyan kozmetikumot válasszunk, amiben nincsenek illatanyagok, illóolajak és alkoholmentes formulájú, ezek ugyanis tovább érzékenyíthetik bőrünket.

Hasznos bőrápolási tudnivalók

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

 1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
 2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
 3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
 4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése