Ismerd meg, mit kensz magadra! – Szépség ABC 4. rész

Helyére teszek egy problémás fényvédőt, mutatok egy tényleg hatékony anti-aging összetevőt, és azt is elárulom, mi a különbség az SLS és SLES között. Tarts velem!

A kozmetikumok leggyakoribb, leghasznosabb vagy épp legkárosabb összetevőit bemutató sorozatom izgalmas állomásához érkezett. O-tól S-ig csupa olyan összetevőt gyűjtöttem csokorba, amikre valamilyen szempontból érdemes odafigyelni – és amelyekkel szinte biztos, hogy előbb vagy utóbb találkozni fogsz a kozmetikumaidban. Maximum nem tudsz róla.

Oxybenzone kémiai fényvédő

A kémiai fényvédők mostanság igencsak a középpontba kerültek, közülük is az oxybenzone az egyik, melyről felmerült, egészségügyi kockázatot jelenthet használata és még a tengeri élővilágot is pusztítja. Persze, ha jobban utánaolvasunk, a helyzet némiképp árnyaltabb. A kémiai fényvédőkről dióhéjban tudni kell, hogy felszívódnak a bőrbe és a káros UVA és/vagy UVB-sugarakat ott nyelik el, vagyis azok nem a bőr felszínéről „pattannak vissza”, mint a fizikai fényvédők esetén. 

Ezzel a probléma az, hogy ily módon szabad gyökök képződhetnek a bőrben, ami hosszú távon bőrkárosodást, -irritációt okoz, öregíti a bőrt, és még a bőrrák kockázatát is növelheti. Így van ez az oxybenzone-nal is (más néven Benzophenone-3), amiről egy tavasszal készült kutatásban azt is kimutatták, sokkal jobban bekerül a véráramba és terjed szét a testben, mint azt korábban gondolták. Hozzá kell azonban tenni, hogy még a kutatás készítői is elismerték, a napsugárzás káros hatásai még így is sokkal durvábbak (és egyértelműen bizonyítottak), ezért óva intenek mindenkit attól, hogy elhagyják a fényvédők használatát.

Mit tudunk akkor tenni? A kémiai fényvédőkkel,  így az oxybenzone-nal is az a legnagyobb gond, hogy megfelelő alaposságú, a valós használati körülményeket lemodellező kutatás még nem zajlott. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) megbízásából készített tavaszi pilot projekt is csak arra akart rávilágítani, ezen a területen bizony időszerű alaposabb kutatásokat végezni, a fényvédőket ugyanis már rég nem csak a nyári főszezonban szükséges magunkra kenni.

Addig is, ha biztosra akarunk menni, válasszunk olyan fényvédőket, amik az oxybenzone-nál már a meglévő adatok szerint is biztonságosabbnak ítélt kémiai fényvédőket tartalmaznak (ilyen a Mexoryl SX vagy az Avobenzone), illetve két évnél fiatalabb gyereket csak fizikai fényvédőt tartalmazó készítménnyel kenjünk. Nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél strandoláskor, hosszabb napon töltött idő esetén továbbra is javasolt a kémiai fényvédőket is tartalmazó készítmények, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy az emberek többsége távolról sem ken magára az elvi védelemhez (tehát ami SPF a flakonra van írva) szükséges mennyiséget és pláne nem ismétli azt a szükséges gyakorisággal. 

Oxybenzone-mentes fényvédők

Garnier Ambre Solaire Naptej Érzékeny Bőrre SPF50Eucerin Sun Oil Control Napozó Krém-Gél Arcra SPF50+Bioderma Photoderm Kid SPF50+ Spray

Peptidek

Peptideket természetes módon a bőrünk is tartalmaz, a tudomány mai állása szerint pedig számos előnyös tulajdonsága lehet annak, ha a készítményekkel mi is juttatunk bele ilyen hatóanyagokat. Persze nem mindegy milyet, peptidből is létezik többféle, hatékonyabb és kevésbé hatásos egyaránt. A macera az egészben az, hogy ha tudni akarjuk, egy krém melyiket tartalmazza (ha egyáltalán tartalmazza), nem tehetünk mást, át kell bogarászni az összetevőlistát. A kiolvashatatlan nevek azonban nem csoda, ha semmit sem mondanak, ezért is működnek az olyan oldalak, mint a Krémmánia, ahol elolvashatjuk, egy-egy krém miket tartalmaz és azok mi a csudát is jelentenek. Néhány ígéretes peptidet pedig most itt is név szerint említek, ezeket érdemes lesz megjegyezni. 

Vannak, amelyek a bőr kollagéntermelését serkentik, így ígéretes anti-aging összetevőnek számítanak, ilyen például a Matrixyl, ami a téma egyik legígéretesebb összetevőjének számít. Serkenti a kollagénszintézist és a sejtközi mátrix egyéb fehérjéinek a termelődését is, és segít a finom vonalak és ráncok enyhítésében, valamint a bőr általános hidratáltságán is javít.

Az úgynevezett neuropeptidek a botoxhoz hasonlóan a mimikai izmokat lazítják, képesek lehetnek az idegektől az arcizmokba terjedő jelek blokkolására. Leghíresebb élharcosa az Argireline, amit a kevésbé szexi Acetyl Hexapeptide-8 néven is futtatnak, ha ezt látjátok egy bőrsimító termék összetevői között, az igazán jót jelent. Kimutatták róla, hogy tíz százalékos koncentrációban 15  napig alkalmazva 17 százalékkal csökkentette a mimikai ráncok mélységét. De ne feledjük, ez ugyanúgy látszatintézkedés, mint a botox, annak azonban egyáltalán nem rossz.

Szintén hasznos tulajdonsággal bírnak a vivő peptidek, amik abban jeleskednek, hogy az olyan fontos nyomelemeket, mint például a réz, a megfelelő helyre juttatják. Kutatások által is alátámasztott hatékonyságú közülük a Copper-Tripeptide-1, ami átfogóan javítja a bőr állapotát, ugyanis gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, továbbá serkenti a kollagéntermelést és még a hajápolókba sem rossz ha belekerül, ugyanis segíti a hajnövekedést.

Nem árt tudni a peptidekről, hogy időt kell hagyni nekik, míg kifejtik látható hatásukat. Átlag hat hét rendszeres, reggeli és esti használat után érik el a kívánt hatást, persze ez függ az arcbőr állapotától, a peptid típusától és attól is, hogy a készítmény mekkora mennyiséget tartalmaz belőle.

 

Hatékony peptideket tartalmazó kozmetikumok

Matrixyl tartalmú hidratáló krém: Mizon All In One Snail Repair Cream – Argireline-tartalmú éjszakai arckrém: Estée Lauder Advanced Time Zone Night Éjszakai Krém – Copper Tripeptide-1 tartalmú szérum: The Ordinary “Buffet” + Copper Peptides 1%

Q10 koenzim 

Évekig a ránctalanító szupersztár szerepében tetszelgett a Q10 koenzim, bőrápolók tucatját találhattuk a drogériák polcain (még most is), amik a nagybetűs feliratok szerint a Q10 erejével kívánták bőrünk fiatalságát megőrizni. A helyzet azonban az, hogy bár kétségtelenül hasznos, mellékhatások nélküli összetevőnek számít, anti-aging téren nem ő a szupersztár és kár is lenne nagyobb hatásosságot tulajdonítani neki, mint amire képes. Az is épp elég jó.

A Q10 koenzim (amit Ubiquinone néven is feliratoznak) bőrre kenve hatásos antioxidáns és gyulladáscsökkentő, ily módon sokat tesz érte, hogy a bőr egészségesen működjön, de ettől még nem simulnak ki a ráncok, mert nem is tudnának. Úgy álljunk hozzá, mint a többi antioxidánshoz is: nagyon fontos összetevő, ami a megelőzésben van segítségünkre, épp, mintha a testünk fittségét kívánnánk sokáig megőrizni azzal, hogy egészségesen étkezünk, csak épp most a bőrünknek, kívülről adjuk meg a szükséges jót. A Q10 tehát remek, ha van egy krémben, azonban ha a bőröregedés már látható jeleivel harcolnánk, másik összetevő az, ami segítségünkre lehet – és mekkora mázli, az ABC-ben épp ő következik!

 

Q10 koenzim tartalmú bőrápolók

Phi Vadrózsa Luxus Olaj Szemkörnyékápoló SzérumPaula’s Schoice Resist Super Antioxidant Concentrate Serum ArcszérumNivea Q10 Plus Bőrfeszesítő Olaj

Retinol, retinoid, retinolsav

A bőröregedés ellen a retinolos csapat az, ami a legtöbbet tehet (és még valami, de előbb olvasd ezt végig), érdemes azonban tisztába tenni a fogalmakat, mi mit jelent. Retinoidnak nevezzük a téma mindegyik szereplőjét, a tiszta A-vitamintól kezdve a különféle származékokig, amelyeknél a valódi hatóanyagot a retinolsav jelenti, abban azonban eltérnek, hogy mennyi sejtben történő kémiai átalakulásra van szükségük ehhez, vagyis mennyire hatékonyak. „Gyengétől” az „erősig” így következnek:  Retinyl Palmitate – Retinol – Retinaldehyde  – Retinolsav.

A Retinolsav egy  A-vitamin-származék, nagyon komoly, gyógyszernek minősülő hatóanyag, a retinolsav-tartalmú készítmények pedig nem véletlenül vénykötelesek, ugyanis jelentős mellékhatásai is vannak amellett, hogy kétségtelenül sikerrel simítják ki ráncainkat. A leggyakoribb negatívum, amit túlzott használata előidézhet, a bőrirritáció, hámlás és pirosság, de ennél is fajsúlyosabb, hogy a retinolsav születési rendellenességet okozhat, használata így egyáltalán nem ajánlott terhes vagy gyermeket tervező nőknek.

A Retinaldehyde vagy Retinal kiváló összetevő a napsugárzás öregítette bőr regenerálására, hatásos a pattanások és pigmentfoltok kezelésében, fontos sejtjelző anyag és csak egy átalakulási lépésre van szüksége, miközben használata engedélyezett a különféle kozmetikumokban is. Biztos ami biztos alapon azért a terhesség és szoptatás idejére érdemes vele is leállni, mint ahogyan a lista többi elemével is, illetve annak érdekében, hogy bőrirritációt ne okozzon, rá is érvényes: az adott retinoidtartalmú készítményt fokozatosan vezessük be a bőrápolási rutinba, hogy lássuk, milyen gyakoriság az, aminél a pozitív hatásai már látszódnak, a negatívak azonban még nem jelentkeznek.

A Retinol maga a tiszta A-vitamin, számos bőrápoló készítményt találhatunk a részvételével, 1 százalékos mennyiségben pedig már igazán hatékony összetevőnek számít. Szérumok, célzott bőrápolók tucatjait találjuk a témában, de kezdő retinolozók azért ne az egy százalékos sűrűségűvel kezdjék az ismerkedést. Továbbá itt jegyezném meg, mivel a retinoidok fényérzékenyítenek, a szérumokat érdemes este beiktatni, nappalra pedig a fényvédő kötelező, nyaralás idejére vagy a legdurvább nyári hetekre pedig érdemes félretenni őket.

Retinyl Palmitate szintén hatásos antioxidánsnak és sejtszabályozónak számít, segíti a sejtek normális működését, az egészségesebb, jobb sejtek képződését, miközben a retinoidok leggyengébb formájának számít.

Végül jöjjön, amire a retinoidok bemutatásának kezdetekor utaltam, a hatékony retinoid alternatíva. Két ismert hatóanyag is van, amelyek bőrfiatalító hatásossága a retinoidokéval vetekszik, de teszik mindezt mellékhatások nélkül. Az egyik egy peptidféle, a Myristoyl Nonapeptide-3, aminek neve ugyan megjegyezhetetlen, rákattintva láthattok tippeket, milyen készítményekben fordul elő. Még egy viszonylag új összetevőnek számít, az eddigi kutatások azonban azt mutatják, serkenti a bőr saját kollagén termelését és a bőrsejteket egy fiatalosabb működésre bírja, méghozzá eléggé hatásos módon. A másik egy növényi kivonat, a bakuchiol, amelyet a a malájtea magjából és leveleiből nyernek ki, a kutatási eredmények pedig roppant meggyőzőek, azokra a kollagéntípusokra hat, amelyekre a retinol is, és hatékonyságban sem marad el tőle, mellékhatásokat azonban esetében sem találtak. Számos anti-aging készítmény kapható már a részvételével, legnagyobb hátránya, hogy egyenlőre még csak a prémium árkategóriában találkozhatunk valóban ígéretes bakuchioltartalmú kozmetikumokkal.

Retinolos, és a retinoidokkal hasonló képességű, nem retinoidos szérumok

Retinolos szérum: The Ordinary Retinol 1% in Squalane – Myristoyl Nonapeptide-3 tartalmú szérum: Hylamide SubQ Skin – Bakuchiol tartalmú szérum: Omorovicza Miracle Facial Oil Tündöklő Arcolaj

SLS és SLES

Főként a tusfürdőket, arctisztítókat és samponokat, vagyis a tisztálkodószereket érinti a nagy kérdés, tartalmaz-e SLS-t a kiszemelt készítmény, vagy sem. Maguk a gyártók is szívesen feliratozzák termékeiken, ha az SLS-mentesnek számít, nem véletlenül. A Sodium Lauryl Sulfate ugyanis már kis mennyiségben is kimondottan bőrirritáló összetevőnek számít, ezért valóban érdemes csekkolni a jelenlétét, ugyanis ha nem az összetevőlista utolsó helyein szerepel (általában ha már van benne, nem ott szokott), jobb kerülni a készítmény használatát. Az SLS túlságosan is hatékony tisztító, megbontja a bőr természetes védőrétegét, irritálja a bőrt, gyulladást okozhat. Érzékeny bőrűek, bőrbetegséggel küzdők (ekcéma, pikkelysömör) és gyerekek számára ezért tényleg ne vásároljunk olyan tisztálkodószert, ami SLS-t tartalmaz.

Némiképp más a helyzet a SLES-el, vagyis a Sodium Laureth Sulfate-tal (pár betű csak az eltérés, ne keverjük össze őket). Ez a tisztító összetevő ugyanolyan típusú termékekben fordul elő, mint az SLS, de annál jóval gyengédebb. Igaz, nagy mennyiségben ez is irritációt okozhat, a kozmetikumokban található koncentráció ez alatti mennyiséget takar még akkor is, ha az összetevőlista elején szerepel. Az SLES-től tehát nem kell annyira ódzkodni, mint az SLS-től, nem maga az antikrisztus, azonban ha biztosra akarunk menni, válasszunk SLES-mentes készítményt, nem kell aggódni, bőven van minőségi választék úgy is.

SLS és SLES nélküli tisztálkodószerek

Dove Purely Pampering Pisztácia és Magnólia TusfürdőBalea Med Ultra Sensitive Waschgel ArclemosóYves Rocher Plaisirs Nature Mangó-Koriander Hab- és Tusfürdő