Ismerd meg, mit kensz magadra! – Szépség ABC, befejező rész

Cikksorozatunk utolsó részében csupa bőrbarát, szuper hasznos összetevőt mutatunk be.

Végéhez ért cikksorozatunk, amelyben a kozmetikumok legnépszerűbb és legkerülendőbb összetevőit mutattuk be, remélve, hogy a sűrűn teleírt összetevőlisták ezentúl nem lesznek olyan ijesztők és semmitmondók, mint korábban. Ha kíváncsi vagy rá, mi mindenről esett szó, itt találod cikkeinket:

Most pedig lássuk, mi tartogatnak az ábécé utolsó betűi.

SZ, mint szalicilsav

A szalicilsav, amelyet az összetevőlistán Salicylic Acid néven találhatunk meg, a pattanásokkal, mitesszerekkel küzdők legjobb barátja. Ő ugyanis egy személyben az a BHA-típusú kémiai hámlasztó, amely képes bejutni a pórusok belsejébe, és ott kifejteni hámlasztó-tisztító hatását, amitől a pattanások gyorsabban, szebben múlnak el, gyógyulnak meg. Mindez azért van, mert a szalicilsav zsírban oldódó összetevő, így a pórusokba is bejut, nem úgy, mint az AHA kémiai hámlasztók. A szalicilsavnak gyulladáscsökkentő hatása sem elhanyagolható, ami szintén fontos a piros, irritált, gyulladt bőr kezelése szempontjából. 

Akkor tehát, ha pattanásos és/vagy mitesszeres, tág pórusú, zsíros vagy zsírosodásra hajlamos bőröd van, a szalicilsavas BHA kémiai hámlasztó az, amit első körben érdemes beszerezned, ha valóban hathatós segítséget keresel bőrproblémád kezelésére. (Amellett természetesen, hogy szigorú vizsgálat alá veszed meglévő kozmetikumaidat, és lecseréled azokat, amelyekben bőrirritáló összetevők vannak. Ebben segíthetnek a Szépség ABC előző részei is.)

Ha picit tovább (és főként biztosra) akarunk menni a szalicilsavas készítmény kiválasztásakor, érdemes tudni erről az összetevőről, hogy hámlasztó hatását akkor fejti ki a legjobban, ha a készítmény pH-értéke 3 és 4 között van, maga az összetevő pedig 0,5–2%-os koncentrációban található. Minderre egy felkészültebb gyártó természetesen a csomagoláson vagy legalább a termékleírásban is felhívja a figyelmet, így nekünk tényleg csak annyit kell tennünk, hogy elolvassuk a közzétett infókat róluk.

További pozitívuma még a szalicilsavnak, hogy nem fényérzékenyíti a bőrt, így nyáron is nyugodt szívvel használható, és ne feledkezzünk meg róla, pattanások sajnos nemcsak az arcunkon, de dekoltázsunkon, hátunkon is jelentkezhetnek, a szalicilsavas készítmények pedig oda is sikerrel bevethetők.

Szalicilsavas arcápoló készítmények

Szalicilsavas arcápoló készítmények

Paula’s Choice Clear Acne Body Spray With 2% Salicylic Acid Hámlasztó hatású testpermet – Geek & Gorgeous Cheer Up Kémiai hámlasztó – Drunk Elephant T.L.C Framboos Glycolic Night Serum Éjszakai hámlasztó szérum

T, mint Tocopherol

Tocopherol név alatt találjuk meg a tiszta E-vitamint, ami az egyik legjobb vitaminféle bőrünk számára. Kiváló antioxidáns, segíti a bőr védőrétegének a fenntartását, hidratál, ráadásul rendelkezik fotoprotektív hatással is, ami annyit tesz, hogy védi a bőrt az UVB-sugárzás okozta károktól. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy E-vitaminos arckrémmel akár csak részben kiválthatjuk a fényvédőt, azonban ha a reggel használt készítményeinkben benne van, növelheti a fényvédőnk hatékonyságát.

A Tocopherol remekül felszívódik a bőrbe, hátránya azonban, hogy viszonylag rövid az eltarthatósági ideje, így kérdéses, hogy a boltok polcain akár hosszú hetekig parkoló krémekben mennyi marad a hatékonyságából, mire fürdőszobánkig eljut. Épp ezért gyakoribb, hogy egy másik változatát, a Tocopheryl acetate-et keverik a kozmetikumokba, amely ugyan nem tud olyan mélyre hatolni a bőrbe, mint a tiszta E-vitamin, de a tulajdonságai hasonlóak, és ami fontos, hosszabb a szavatossági ideje. Valamelyiküket szinte minden terméktípusba beleteszik; nemcsak bőrápolókban, de hajra vagy épp körömre szánt kozmetikumokban is jelen vannak.

Érdemes tudni, hogy az E-vitamin mind az A-, mind pedig a C-vitaminnal nagyon jól együttműködik, erősítik egymás hatékonyságát, ezért például ha C-vitaminos bőrápolót, mondjuk szérumot keresünk, olyat válasszunk, amelyben mindkettő szerepel.

E-vitamin tartalmú kozmetikumok

E-vitamin-tartalmú kozmetikumok

Phi Vadrózsa Luxus olaj szérum szemkörnyékre – L’Occitane Shea vaj tiszta E-vitaminnal – Image Skincare Ageless Total Pure Hyaluronic Filler szérum

U, mint Undaria Pinnatifida (Algae) Extract

E fura elnevezés nem mást jelöl, mint a barna algát, azt, amit meg is ehetünk. Kozmetikumokba persze nem csak úgy natúr turmixolják bele a tengeri növényt, hanem annak kivonatát használják fel, ami remek antioxidáns, vagyis bőröregedés elleni harcunk komoly támogatója, ami segít a szabad gyökök semlegesítésében, bőrünk kollagéntartalmának megőrzésében. Ezenfelül hidratáló, bőrnyugtató tulajdonságokkal is bír, sőt, állítólag a pigmentfoltok megjelenését is kordában tudja tartani, de azért ez utóbbi még nem számít agyonkutatott területnek.

A barna algáról, illetve általánosságban az algakivonatokról érdemes tudni, hogy ezek az összetevők fény és levegő hatására hajlamosak gyorsan lebomlani, elveszíteni hatásosságukat, ezért érdemes kerülni esetükben a tégelyes kiszerelést, jobb a tubusos vagy pumpás változatot keresni.

Barna alga kivonatát tartalmazó kozmetikumok

Barna alga kivonatát tartalmazó kozmetikumok

REN Flash Defence Anti-Pollution Mist – Cettua Clean & Simple Anti-aging arcmaszk – Innisfree Eco Science Skin 

V, mint Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil

A szőlőmagolaj is igazi természet ajándéka, a zsírsavakban gazdag növényi olaj nemcsak első osztályú bőrpuhító emolliens, de erős antioxidáns tulajdonságokkal is bír. Illatmentes, vagyis nem tartozik az esszenciális olajak közé, így mentes az azokra jellemző bőrérzékenyítő, bőrirritáló hatásoktól.

A szőlő magjából előállított olajat önmagában is számos márkától megvásárolhatjuk, de a bőrápoló készítményekbe is előszeretettel felhasználják. Bár olaj, a bőrre kenve kevésbé marad utána olajos-zsíros érzet, sokkal könnyebb viselni, mint más növényi olajakat. Ez annak köszönhető, hogy a szőlőmagolaj telítetlen zsírsavakban gazdag (nagy arányban tartalmaz linolsavat, más néven ómega-6 zrísavat), ellentétben például a kókuszolajjal, amelyet épp a telített zsírsavak határoznak meg.

Szőlőmagolaj tartalmú kozmetikumok

Szőlőmagolaj-tartalmú kozmetikumok

Aromax Beauty szérum – Zelka Bio szőőmagolaj – Ilcsi Érzékeny extra gélkrém

Z, mint zöldtea-kivonat

Jó dolog, ha az összetevőlistában a Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract jelölés valahol az elsők között szerepel, a zöld tea kivonatát ugyanis már számos kutatásban vizsgálták, amelyek mind arra jutottak, hogy a növényi alapú összetevő kedvező hatással van bőrünkre. Az előzőekhez hasonlóan remek antioxidáns, gyulladáscsökkentő, és az UVB-sugárzás káros hatásai ellen is védi bőrünket.

Bőrre gyakorolt pozitív tulajdonságait az EGCG-nek köszönheti, vagyis annak, hogy epigallokatekin-gallát polifenolt tartalmaz, amely külsőleg használva javítja a bőr hidratáltságát, nedvességmegtartó képességét, késleltetheti a ráncok kialakulását, illetve a melanintermelődést is csökkentheti, vagyis a pigmentfoltok megjelenését is valamelyest gátolhatja.

A kínai teacserje kivonatai között jelentős minőségbeli eltérések is lehetnek, függően attól, hogy mennyi EGCG-t és más polifenolokat tartalmaz az összetevő. Ezt persze mi, vásárlók sajnos sosem tudjuk meg, esetleg abból következtethetünk minőségére, hogy mennyire válik be a készítmény, azonban ezt is árnyaltan kell nézni, hiszen több más összetevő között szerepel, ráadásul egyéni eltérések is lehetnek abban, kinek mennyire válik be egy adott kozmetikum.

Zöldtea kivonatot tartalmazó kozmetikumok

Zöldtea-kivonatot tartalmazó kozmetikumok

Isntree Green Tea Fresh Toner – Colo Hyaluron Intense Serum – Tonymoly The Chok Chok Green Tea Watery Lotion Hidratálókrém