Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem

Ismerd meg, mit kensz magadra! – Szépség ABC 3. rész

Sorozatunkban a legígéretesebb vagy épp legkerülendőbb kozmetikai összetevőket mutatjuk be A-tól Z-ig. Lássuk, mit tartogat számunkra az ABC!

Szépség ABC-nk előző két részében szó volt már a csodamogyoró ellentmondásos hasznosságáról, a mérgező hármasról és arról is, miért érdemes C-vitaminos készítményeket használni. A sort most tovább folytatjuk, és bemutatunk többek közt egy olyan összetevőt, amely a rosaceás bőr számára is enyhülést adhat, illetve egy olyat is, amely a zsíros, tág pórusú bőr kezelésében segíthet.

J mint JOJOBAOLAJ

Fotó: iStockphoto

Ennek a természetes növényi olajnak nagy előnye, hogy a szerkezete nagyon hasonlít a sebumhoz, vagyis az ember által termelt faggyúhoz. Külsőleg használva képes csökkenteni a faggyútermelést, így a pattanásos bőr kezelésekor is jó, ha szerepel a készítmények összetevői között, de kiváló tisztító, lemosó tulajdonságokkal is bír, ugyanis feloldja a felesleges faggyút, ami aztán könnyen lemosható lesz vízzel.

Emolliens, vagyis bőrpuhító tulajdonságú, továbbá hidratáló hatása is van, így zsíros és száraz arcbőrre is alkalmazható – ennyi minden után pedig már kitalálható, hogy nem komedogén, vagyis nem okoz pattanásokat sem. A 100 százalékos jojobaolajat használhatjuk arckrémbe keverve, önmagában sminklemosóként, testápolóként, masszázsolajként, sőt borotválkozás után az irritált bőr nyugtatására is alkalmas, ugyanis gyulladáscsökkentő hatása is van. Emellett hajápolóként, babaápolóként is elsőrangú.

K mint KÉMIAI HÁMLASZTÓK

Illusztráció: iStockphoto

A kémiai hámlasztók túlzás nélkül igazi csodaszerek, amelyek számos bőrprobléma kezelésében segíthetnek, miközben alapvető funkciójukat, az elhalt hámsejtek eltávolítását összehasonlíthatatlanul kíméletesebben végzik el, mint bármilyen szemcsés bőrradír.

Kémiai hámlasztók alatt a hidroxilsavakat értjük, amelyekből az AHA (alpha hydroxy acid) és a BHA (beta hydroxy acid) savak mellett újabban a PHA (polyhydroxy acid) típusokat különböztetjük meg. Ezeket a rövidítéseket a készítményeken is feltüntetik, ugyanis alapjaiban határozzák meg azok funkcióit.

  • Az AHA-s készítmények a nap károsította, pigmentfoltos, heges, szárazabb bőr, a fakó, egyenetlen bőrfelszín és az öregedő bőr kezelésében nyújtanak segítséget. A leggyakoribb AHA-savak a pattanáskezelő, gyengéd mandulasav, az anti-aging nagyágyú glikolsav és a tőle alig elmaradó, de gyengédebb, ráadásul hidratáló tejsav.
  • A BHA-hámlasztó a szalicilsav, amely általában a zsíros, mitesszerekre hajlamos bőrre ajánlott, mivel képes a pórusok belsejébe jutni, és eltávolítani az azokat eltömítő, elhalt hámsejteket. Továbbá a nagyon érzékeny és rosaceás bőr esetén is érdemes bevetni, ugyanis gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír.
  • A PHA-hámlasztók valójában az AHA-k legújabb típusai, amelyeket hasonló bőrproblémákra érdemes alkalmazni, miközben a nagyon érzékeny, például rosaceás bőr számára is kimondottan kíméletes megoldást nyújtanak. Ilyen savak a laktobionsav és a glükonolakton, amelyek remek antioxidánsok is egyben.

L mint LINOLSAV

Fotó: iStockphoto

Újabb sav, de már távolról sem hámlasztó. A linolsavat Ómega-6 zsírsav néven is ismerhetjük – egy telítetlen zsírsav, amelyet bőrpuhító összetevőként használnak. A linolsav a bőr felső rétegének fontos alkotóeleme, elősegíti a természetes védőréteg fenntartását.

Számos növényi olajban megtalálható, és hasznos összetevőnek számít a pattanásos bőr kezelésében, ugyanis gyulladáscsökkentő hatása van – mivel a pórusokba bejutva feloldja az azokat eltömítő faggyút, a jó minőségű, gyengéd lemosókban is szívesen alkalmazzák. Sőt pigmentfoltok elleni készítményekben is megtalálhatjuk, ugyanis ilyen jellegű hatását is bizonyították már.

M mint MADECASSOSIDE

Illusztráció: iStockphoto

A madecassoside az ázsiai gázlóból kivont összetevő, úgynevezett triterpén, ami nagyon hatásos antioxidáns, továbbá kimagasló mértékben elősegíti a kollagénszintézist, és antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatása is van. Épp ezért például érzékeny és rosaceás arcbőrre kifejlesztett, valamint aknés bőr kezelésére szánt termékekben is gyakran megtalálhatjuk, sőt ha ilyen problémákkal küzdünk, érdemes is keresgélni az összetevők listájában.

Ezenfelül serkenti a bőrben lévő természetes hidratálóelemek termelődését, gazdag aminosavakban és béta-karotinban, egyszóval minden tekintetben olyan összetevő, amely bizonyítottan bőrjavító tulajdonságokkal bír.

N mint NIACINAMID

Illusztráció: iStockphoto

Méltó zárása ennek a hasznos összetevőket felvonultató listának a niacinamid, más néven nikotinamid, ami a B3-vitamin egy formája (de nem keverendő azzal össze). Ha valaki eddig nem ismerte ezt az összetevőt, most rögtön szívébe fogja zárni, ugyanis nagyon jól hidratálja a bőrt, továbbá a pigmentfoltok halványításában is remekel. Elég sok kutatást végeztek már vele, ezek alapján anti-aging hatása is van, serkenti a kollagéntermelést, és sejtkommunikáló összetevőként is ismert, ami konyhanyelven azt jelenti, hogy bőrünk sejtjeit a helyes működésre serkenti. 

A niacinamidot pattanáskezelőként is számon tartják, ugyanis kimutatták, hogy egy készítményben már 2 százaléknyi mennyiség is ígéretesen csökkenti a faggyútermelést és a pórusok méretét, de gyulladáscsökkentő képessége is latba vethető. Nem véletlen, hogy a zsíros, tág pórusú bőrre szánt arcszérumok között is több alternatívát találhatunk, amelyek a niacinamid hatékonyságára épülnek.