Sötét karikák, szarkalábak, táskás szemek – Szemkörnyékápolási tudnivalók

Összegyűjtöttük, mitől lesz jó egy szemkörnyékápoló, mit tehetünk a szem alatti karikák eltüntetéséért, a szarkalábak megjelenése ellen, vagy a szem alatti táskák csökkentéséért.

Szemkörnyékápolókból legalább akkora a kínálat mint sima arckrémekből, ami nem csoda: a szem alatti karikák, a táskás szemek, a szarkalábak mindig is első számú közellenségek voltak. Emiatt pakoltak eleink teljesen feleslegesen uborkaszeleteket a szemükre, vagy lelkesedünk mi az arany szemmaszkokért, de találni garmadával géleket, krémeket, szérumokat is a témában, miközben egyáltalán nem biztos, hogy szükségünk van rájuk, ha ápolttá, üdévé szeretnénk tenni a szemkörnyék bőrét.

Amit érdemes tudnod a szemkörnyék bőréről

Már biztosan te is észrevetted, a szemkörnyéken a bőr jóval vékonyabb, így érzékenyebb is, mint az arc más részein, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen készítményeket használunk. Azonban ha hozzávesszük, hogy általában véve sem mindegy, mit kenünk az arcunkra, gyorsan arra a megállapításra juthatunk, hogy ha jó minőségű arcápolókat használunk (ez alatt nem a drágát értem, de mindjárt kifejtem), tökéletesen elegendő lesz, ha ugyanazokból teszünk a szemkörnyékre is, csak tegyünk. Paula Begoun bőrápolási szakember szerint több olyan “rossz szokásunk” is lehet, melyeknek köszönhetően romlik a szemkörnyéki bőr állapota, közülük az egyik, hogy az arckrémezésnél szimplán nem jut elég krém erre a területre.

A 3 leggyakoribb hiba, amik komoly hatással vannak a szemkörnyék bőrének állapotára:

  1. szemsmink nem megfelelő eltávolítása: értem ezalatt a bőrön maradt festéket és azt is, ha azt durva, dörzsölő mozdulatokkal akarjuk eltávolítani. Ez utóbbi persze lehet a szemfesték hiperszuper tartóssága miatt, de még ez sem indokolja, hogy gyötörjük miatta bőrt. Inkább válasszunk másik szemfestéklemosót, ami hatékonyabban dolgozik.
  2. hiányos hidratálás: gondold át, hogyan szoktad bekrémezni az arcodat? Észrevetted, hogy a szemkörnyéket jobban kikerülöd, mint az indokolná, hogy ne kend bele a krémet a szemedbe? A helyzet az, hogy emiatt épp az a hidratálás marad el, amelyre a bőrnek szüksége lenne, ezért egy pici krémet mindig dolgozz el célzottan a szemkörnyéken, a szemhéjakon is.
  3. hiányos fényvédelem: ezzel a problémával már külön is foglalkoztunk, a fényvédők esetén konkrét kutatás is megerősítette már, gyakran szemeink környékére szinte semmi fényvédőt nem teszünk, így épp arcunk legérzékenyebb bőrfelületét hagyjuk védelem nélkül az UV-sugárzás káros hatásaival szemben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 

a napsugárzás felelős a bőröregedési folyamatok 80 százalékáért, máris érthetővé válik, miért jelennek meg olyan hamar azok a fránya szarkalábak.

Mindezek alapján tehát, ha odafigyelünk a gyengéd sminklemosásra és arra, hogy arcápolóinkból és fényvédőnkből a szemkörnyékre is jusson, máris rengeteget tettünk érte, hogy szép, ápolt legyen a bőrünk. Mi több, ha alapvetően nincsenek látványosabb, sötét karikáink, puffadtság, akkor ennél többre nincs is szükség. 

Mindent a szemkörnyékápolókról

Fotó: Alice S./BSIP/AFP

Az ördög a részletekben rejlik, ez esetben az összetevőkben

Előbbi mondatomnak nem cáfolata, inkább bővítése következik, néhány részletkérdés tisztázása ugyanis alapvető fontosságú, ez pedig a kozmetikumok összetevőit érinti. Rácz Judit kozmetikai vegyész szerint nagyon fontos, hogy “ami általában, az arcbőrre vonatkozóan potenciális bőrirritáló összetevő, az a szemkörnyék esetén különösen az”, igaz ez

  • minden illatanyagra, vagyis a parfümre és minden illóolajra, leánykori nevükön esszenciális olajra,
  • szárító hatású alkoholokra (nem a zsíralkoholokra), jellemzően ezekre: etanol, denaturált alcohol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol és sd alcohol.

A legjobb, ha a lemosókból, sminkeltávolító folyadékokból is olyat választunk, melyek ezektől mentesek, de legalább azon kozmetikumok esetén figyeljünk rá, melyek a bőrön maradnak: szérumok, esszenciák, maszkok, hidratáló krémek, fényvédők használatánál.

A kulcsszó ezen felül, mely lelki szemeid előtt lebegjen, a gyengéd legyen.

A vékonyabb, érzékenyebb bőrterület megköveteli, hogy gyengéd készítményeket használjunk, se fizikai (dörzsis), se kémiai hámlasztót ne használjunk és ha van arctisztító készülékünk, azzal is kerüljük a közvetlen szemkörnyéket.

A sok ne után pedig jöjjön néhány dolog, ami a szakértő szerint kimondottan hasznos, ha a szemkörnyék ápolásáról, általános anti-agingről van szó:

  • Fényvédelem: ez a legfontosabb, mindig, minden nap tegyél a szemkörnyékre IS fényvédőt. Ha erre figyelsz, a leghatásosabb ráncmegelőző készítménnyel már meg is ajándékoztad a bőrödet. Hogy fizikait vagy kémiait, az személyes preferenciád alapján döntsd el, lényeg, hogy legalább SPF30-as faktorszámú legyen és széles spektrumú fényvédelemmel bírjon.
  • Retinol: ha fontos számodra az anti-aging, használhatsz szemkörnyékre retinolos szérumokat is. Fontos azonban, hogy ebből is olyat válassz, mely gyengédebb koncentrációjú, és ne feledd: retinolos készítmények használata esetén a fényvédőzés elengedhetetlen.
  • C-vitamin: az egyik legerőteljesebb antioxidánsnak számít, ami halványítja a foltokat, a hegeket, támogatja a fényvédelmet, valamint kollagéntermelést serkentő hatásának köszönhetően anti-aging szempontból sem elhanyagolható, ezért a szemkörnyék ápolásából is kár lenne kihagyni. Egyre figyeljünk: tiszta C-vitaminos készítményből azok, amik 15 százaléknál magasabb koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot, túl erősek lehetnek a szemkörnyék bőrének, helyettük érdemesebb valamilyen gyengédebb C-vitamin származékot tartalmazó kozmetikumot használni. 

C-vitamin kisokos

Ha szeretnél többet meg tudni a kozmetikumokban használt C-vitaminról és származékairól, ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

  • Peptidek: Természetes módon a bőrünk is tartalmaz peptideket, melyeket mi is bejuttathatunk a bőrünkbe különböző kozmetikumokkal. Többféle peptid létezik, vannak bizonyítottan hatékonyabbak és kevésbé kutatott típusok, a szemkörnyék területére a kollagéntermelést serkentő, illetve a botoxhoz hasonló hatású, úgynevezett neuropeptideket érdemes keresni az összetevőlistában (itt elolvashatod, konkrétan melyeket).

Az arcbőrre szánt szérumok között is többfélét találtok, melyek a fentiek valamelyikét, vagy kombinációikat tartalmazzák, ezek (hacsak nem kimondottam magas koncentrációjúak) a szemkörnyékre is tökéletesen megfelelők, ezért írtam: nem szükséges külön szérumot vásárolni erre a bőrterületre, ha alapjáraton is átgondolt arcápolási rutint állítottatok össze.

Ha azonban mégis szeretnétek direkt szemkörnyékápolóra beruházni, anti-aging szempontból a fenti összetevőjű készítmények javasoltak, és ne feledjétek: az alapvető hidratálás nagyon fontos.

Szem alatti táskák csökkentése

Lássuk, mit tehetünk, ha úgy érezzük, ennél több kell, mert a szem alatti duzzadt terület mégiscsak igényli a rá szabott törődést. Elsőként is fontos tudni, hogy lehetőségeink nagyban függenek attól, milyen jellegű ez a puffadtság.

  1. Ha vizes jellegű duzzanatról van szó, a krémek mellett sokat tehetünk kezelésükért azzal is, ha rájövünk, mi okozza, és igyekszünk az okokat orvosolni. Ilyen duzzanatokat legegyszerűbb esetben okozhat (vagy látványukat erősítheti) a kialvatlanság, de ha valaki allergiában szenved, az is kihatással lehet a szem alatti területre. „Vízvisszatartás miatt is kialakulhatnak táskák, a kávé, az alkohol vagy a túlzott sófogyasztás okozhat ilyen problémát, melyek esetében érdemes étkezési – és italozási – szokásainkat felülvizsgálni. – javasolja Rácz Judit. – „A kozmetikumok szempontjából segítségünkre lehetnek az olyan keringést segítő összetevők mint a koffein, valamint a bőrnyugtató hatású antioxidánsok, mint a niacinamide, a már említett C-vitamin, a SOD (Superoxide Dismutase, a bőr egyik leghatékonyabb természetes antioxidánsa), vagy a zöld tea polifenolok.”
  2. A táskás szemek másik típusát a zsíros duzzanatok alkotják, melyek a sejtek túlzott megereszkedése miatt alakulnak ki, vagyis a bőröregedés jeleiként is felfoghatók. Ezeket sajnos kozmetikumokkal nem lehet eltüntetni, ha nagyon zavaró, különböző esztétikai kezelésekkel lehet javítani rajtuk. Ettől függetlenül azonban amit mindenképp érdemes megtenni, az a fentiekben leírt anti-aging hatású készítmények használata, a szemkörnyék megfelelő hidratálása, hogy az adott állapot a lehető legtovább fenntartható legyen, ne romoljon. 
Mindent a szemkörnyékápolókról

Fotó: Profimedia

Szem alatti sötét karikák halványítása

A szem alatti sötét karikákat több tényező is okozhatja, érdemes átgondolni, ránk melyik vonatkozhat, hiszen ez alapjaiban határozza meg, mit tehetünk.

  1. Ha már gyerekkorodban is sötétebb volt a szem alatti bőrterület, tudod, látod, hogy szüleid, felmenőidnél is előfordul, akkor a sötét karikák alapvetően örökölt tulajdonságaid, amelyeket kozmetikumokkal teljesen nem lehet eltüntetni, ellenben a bőrterület megfelelő ápolásával kihozhatod a legjobbat: használj anti-aging termékeket, hidratáld a bőrt és napközben megfelelően fényvédőzz. Ha még így is zavar, egy jó minőségű korrektorral nagyon szépen elfedheted az árnyalatbeli különbséget.
  2. „Ha úgy látod, nem örökölt hajlmaról van szó, hanem idővel jelentek meg a karikák a szemed alatt, akkor nagy rá az esély, hogy irritáció, melanintermelési zavar, napártalom és/vagy rossz keringés okozza őket. Ez esetben megfelelő bőrápolással, az összetevők jó megválasztásával van lehetőség rá, hogy halványodjanak.” – mondja a szakértő. 

Miként érhető el ez a bőrhalványítás? Több összetevő is segítségedre lehet benne, ezeket keresd a szemkörnyékápolók összetevői között:

  • Koffein: mivel keringésélénkítő hatása van, ha a sötét karikák a rossz keringés miatt alakultak ki, annak élénkítésével javulhat a bőrkép, halványodhatnak a karikák.
  • Gyulladáscsökkentő összetevők, bőrnyugtató hatású antioxidánsok: ha valamilyen irritáció, gyulladás okozza a karikákat, ezek az összetevők segítik a bőr gyógyulásának folyamatát, vagyis magát az okot kezelik, így hatásukra a bőr lilás-piros jellege halványodhat. Ilyen összetevőknek számítanak a már fentebb is említett C-vitamin, a niacinamide, a SOD, a zöld tea, valamint a a resveratrol, a füzike kivonat vagy az édesgyökér-kivonat is.

A fenti összetevők sokat segíthetnek a sötét karikák halványításában, azt azonban ne feledjétek, a napsugárzás is sötétítheti a karikákat, így bármit is használtok, a fényvédelemről gondoskodjatok mellette.

Hasznos információk az otthoni bőrápoláshoz