Arckezelés otthon – Erre figyelj, így csináld

Ha úgy érezzük, szükségünk lenne már egy pórustisztító arckezelésre, de nem jutunk el a kozmetikushoz, mi magunk is elvégezhetjük azt. Fő, hogy kellően körültekintők legyünk.

A kozmetikai arckezelések közül az egyik legnépszerűbb a nagy kezelés néven futó, amelynek célja a pórustisztítás. Most tavasszal különösen szezonja van ennek, hiszen ilyenkor az is ellátogat kozmetikusához, aki év közben ritkábban kér időpontot. Pontosabban ellátogatna, ha nem lennénk össznépi otthonmaradásra ítélve, így mint sok minden mást, ezt is kénytelenek leszünk otthon megoldani, ha szükségét érezzük.

Igaz, az arcmasszázs kevésbé lesz ellazító ha önmagunknak csináljuk, a lépéssorozat többi része szépen kivitelezhető. Rácz Judit kozmetikai vegyészt kérdeztem arról, hogyan végezzünk el egy pórustisztító kezelést otthon, mire figyeljünk, és mi az, amire semmiképp se terjedjen ki a „csináld magad” lelkesedése.

0. lépés: időpontválasztás

Hiába nem a kozmetikába jelentkezünk be, otthon sem mindegy, mikorra időzítjük arctisztító kezelésünket. „Alapvetően a pattanások nyomkodása senkinek sem javasolt – hívja fel rá a figyelmet Judit –, de tudjuk jól, nagyon nehéz türtőztetni magunkat, ha azt látjuk, már megint ott éktelenkednek a kis piros huplik az arcunkon. Annak érdekében, hogy ne rontsunk, hanem javítsunk a helyzeten, válasszuk ki okosan az idejét a pattik kinyomásának.” Ehhez az alap kiindulást a női szervezet hormonális változásai adják: vagyis a menstruációs ciklusunk. „Az az ideális, ha a menstruációt követő, nyugis napokra táblázzuk be a szeánszt, azon belül pedig az esti napszakot válasszuk, így több ideje lesz bőrünknek regenerálódni.”

1. lépés: arctisztítás

Az egész bőrápolási folyamat alapja a frissen, megfelelően megtisztított arcbőr. Ha sminket viseltünk, vagy nagyon zsíros, piszkos a bőrünk, javasolt a kétlépéses arctisztítás elvégzése; ez annyit takar, hogy elsőként egy olajos arclemosóval tisztítjuk meg arcunkat (ha ez nincs kéznél, jó szolgálatot tesznek a micellás vizek is), majd ezt követően használjunk gyengéd, folyékony arctisztítót.

„Amit érdemes kerülni, az a szemcsés arctisztító, szemcséi ugyanis sok esetben mikrosérüléseket okozhatnak a bőrön, illetve a szappanok és az erősen habzó arclemosók, vagyis azok, amik csikorgatóan tiszta arcbőrt adnak. Utóbbiak »túltisztíthatják« a bőrt, rossz értelemben száríthatják, tehát a zsíros-olajos bőrűek esetében is csak ronthat a bőr állapotán.”

Szuper, ha az arckezelést az esti zuhanyzás utánra időzítjük, nemcsak a már említett, éjszakai regenerálódás miatt, hanem azért is, mert a fürdés során a meleg, párás levegőtől szépen felpuhul arcbőrünk.

A megfelelő arctisztítás elengedhetetlen része az otthoni arckezelésnek.

A megfelelő arctisztítás elengedhetetlen része az otthoni arckezelésnek. (Illusztráció: nortonrsx/Getty Images)

2. lépés: pórustisztítás

Judit kétféle módszert is javasol az otthoni pórustisztításra. Ha alapvetően nincs sok pattink, képesek vagyunk megállni azok nyomkodását (ez lenne a legjobb!), végezzük el a pórustisztító maszkkal kombinált lépéssorozatot, mellyel látványos eredményt tudunk elérni anélkül, hogy gyötörnénk a bőrünket. Ha mégis ragaszkodunk a nyomkodáshoz, arra vonatkozóan is megtaláljátok lentebb a tanácsait. 

2/a.: pórustisztítás maszkkal 

A bőr számára gyengédebb, de épp úgy hatékony pórustisztító kezelés három lépésből áll.

  1. A megtisztított arcbőrre vigyünk fel BHA hámlasztó folyadékot, egyenletesen mindenhová (kivéve a szemkörnyékre), majd várjunk tíz percet. 
  2. Ezt követően tegyünk fel egy mélytisztító, agyagos maszkot a bőrünkre, ez ugyanis feloldja a pórusokat eltömítő szennyeződéseket és csökkenti azok méretét. A legjobb, ha olyan típust választunk, mely illatanyagmentes és kellőképp kíméletes összetevőket tartalmaz, hogy ne roncsolja a bőr természetes védőrétegét.
  3. Végül, miután az agyagos maszkot a hatóidőt követően langyos vízzel lemostuk, érdemes olajos lemosóval is megtisztítani bőrünket. Ez ugyanis oldja az olajat, segíti a pórusokból eltávolítani a maradék zsiradékot.

Ezzel a módszerrel látványos eredményt érhetünk el, ráadásul viszonylag gyorsan, kényelmesen elvégezhetjük.

Az agyagos maszk sokkal gyengédebb pórustisztítást teszt lehetővé, mintha mi magunk nyomkodnánk ki őket.

Az agyagos maszk sokkal gyengédebb pórustisztítást teszt lehetővé, mintha mi magunk nyomkodnánk ki őket. (Illusztráció: Getty Images/Credit:Piotr Marcinski / EyeEm)

2/b.: Pórustisztítás, pattanások kinyomkodása

Pattanásokat, mitesszereket mindig tiszta kézzel nyomkodjunk, sőt az a legjobb, ha a körmeink is rövidek, így kevésbé gyötörjük a bőrt.

Amire szükséged lesz:

  • tiszta papírzsepi,
  • gyógyszertárban kapható, steril tű: ezekkel bánjatok nagyon, de nagyon óvatosan, sőt akkor sincs semmi gond, ha nem használtok tűt, és csak azokat a pattikat, mitesszereket nyomjátok ki, amelyek „önszántukból” is hajlandók távozni.
  • megfelelő fényviszonyok és egy nagyítós tükör, hogy jobban lásd, mit csinálsz.

„Alapszabály, hogy azt a pattanást, ami nagyon mély, nagyon gyulladt, hagyd békén – javasolja Judit. – Helyettük a mitesszereket próbáld meg eltávolítani, illetve azokat a pattikat, amelyeknek már van egy kis fehér fejecskéje, azok már készen állnak a kinyomásra.”

Semmiképp sem szabad erőltetni a pattanások kinyomását. Ha finom mozdulatokkal nem tudjuk eltávolítani, hagyjuk, könnyen többet árthatunk vele, még inkább begyulladhat vagy akár a bőrünket is sebesre sérthetjük.

„Fontos, hogy ne magát a patti vagy mitesszer közepét nyomjuk meg, hanem két oldalra tegyük az ujjainkat, picit húzzuk szét a bőrt, nyomjuk le, majd pedig felfelé, közben pedig próbáljuk összenyomni.” Nem baj, ha nem gyilkolunk le minden egyes pattit és tisztítunk ki minden kis mitesszert. Nézzük át a bőrt és – pláne, ha nincs benne nagy gyakorlatunk – ott tisztítsuk ki a pórusokat, ahol első ránézésre szükséges.

Ha végeztünk a nyomkodással, ne feledkezzünk meg a kezelés lezárásáról sem. Ez nagyon fontos, az ilyenkor felvitt hatóanyagok segítenek, hogy a bőr megnyugodjon, a gyulladások visszahúzódjanak. Erre a legjobb megoldást a BHA hámlasztók kínálják, ezeknek nagyon jó gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatásuk van, ráadásul éppen az a funkciójuk, hogy a pórusok mélyére hatolva tisztítsák a bőrt, csökkentsék a tág pórusokat, kezeljék a pattanásokat.

„Amit mindenképp javaslok elkerülni, az a fizikai hámlasztók, vagyis az arcradírok használata. Ezek, hasonlóan a szemcsés arctisztítókhoz, mikrosérüléseket okozhatnak, további gyulladást kiváltva a bőrön, amelyre egy arckezelés után pláne semmi szükség nincs.”

3. lépés: nyugtató arcápoló

Bármelyik módszert is választjuk, ne feledkezzünk meg róla, hogy zárásként vigyünk fel a bőrünkre egy kis hidratáló krémet. Lehetőleg olyat, ami illatanyagmentes, gazdag gyulladáscsökkentő összetevőkben és antioxidánsokban, hogy bőrnyugtató hatásával hozzájáruljon az éjszakai szépüléshez. 

+1 lépés: másnap reggeli arcápolás

Bár mostanság időnk java részét otthon töltjük, ha tudjuk, hogy másnap kimegyünk az udvarra kertészkedni, sétálni a gyerekkel vagy más miatt a szabadban töltünk egy kis időt, mindenképp ügyeljünk rá, hogy használjunk fényvédőt még akkor is, ha nem süt hét ágra a nap. Ez nem csak az arckezelés utáni napon fontos, de akkor különösen az, az UV-sugárzás ugyanis károsítja a bőrt, ilyen extra igénybevételre pedig semmi szüksége, mikor épp próbálja magát regenerálni. 

Még több arcápolás: