nlc.hu
Trend

Dupe kozmetikumok: előnyök és hátrányok

Másolat kozmetikumokat venni nem ciki, de ezekre a dolgokra érdemes figyelni

Ha nem akarsz sokat költeni kozmetikumokra, a dupe-ok jelenthetik a megoldást, de válassz jól, a másolat nem hamisítványt jelent.

Azt hiszem, az egész emberiséget meghatározza a felfedezés vágya, az eltökéltség, hogy megtalálja a valódit a sok igaznak látszó dolog közt. Ebből fakadnak az összeesküvéselméletek, a hétköznapokban pedig a tökéletes ár-érték arány megtalálásában is kicsúcsosodik, már ami a fogyasztási cikkeket illeti. Nem kivétel ez alól a szépségápolás sem, aminek trendvezérelt terepén is megjelentek egy ideje a dupe-ok, vagyis a top márkák ikonikus kozmetikumainak ügyesen kivitelezett másolatai. Töredékáron.

Mik azok a dupe-ok?

A dupe-ok olyan kozmetikumok, amelyek valamilyen márkás, drága és népszerű termékre kínálnak könnyen elérhető alternatívát. Nemcsak sokkal olcsóbbak, de a meghatározó terméktulajdonságokban nagy hasonlóságot is mutatnak az eredetihez. Dupe lehet parfüm, sminktermék és bőrápoló is, a piacon pedig mindre találunk szép számmal példákat. Az influenszerek népszerűségének emelkedése nagyonban hozzájárult, hogy az elmúlt években külön iparággá vált a dupe termékeket gyártani. Ők voltak azok, akik elkezdték az olcsóbb alternatívákra felhívni a figyelmet, és készíteni róluk az összehasonlító videókat, amik épp úgy pörögnek mostanság a TikTokon, mint pár éve tették a YouTube-on.

A lemásolt kozmetikumok nemcsak drágábbak az átlagosnál, de gyakori, hogy akkora médiafelhajtást csinálnak megjelenésük köré, hogy pillanatok alatt elfogynak, és később is tipikus, hogy folyamatos a készlethiány, vagy eredetileg is csak limitált kollekcióról volt szó. Kylie Jenner Lip Kitje tipikusan ilyen, a folyékony, matt ajakrúzsszett népszerűségét márkák tucatjai lovagolják meg évek óta és hozzák elő az újabbnál újabb típusokat aszerint, mi jelenik meg az eredeti márkánál.

A dupe-ok sikere ugyanis alapvetően ezen múlik: a nagyon gyors reakcióidőn, hogy pár hét alatt lemásolják, legyártsák és piacra is dobják az olcsóbb változatokat. Millió dolláros üzlet a trendekre épülő termékek olcsóbb változatával előhozakodni. Még akkor is, ha az eredeti kozmetikum pár hónap leforgása alatt a süllyesztőbe kerül, a hype, ami körülveszi, bőven elég hozzá, hogy a gyorsan legyártott másolatokkal a dupe márkák is megszedjék magukat. Ismerős? Nem csoda, ez zajlik a divat világában is, ahol a fast fashion márkák koppintják a kifutói divatot. A háttérben húzódó etikai dilemmák is hasonlóak, joggal merül fel a kérdés, milyen munkakörülmények között és kik gyárthatják ezeket a kozmetikumokat, és milyen alapanyagokból?

Ezek egyáltalán nem csak költői kérdések. A gyerekmunka, az embertömegek kizsákmányolása, a méltatlan munkaviszonyok a szépségipartól sem távol álló problémák, az pedig saját életünktől sem, ha a kozmetikum egészségre ártalmas összetevőket tartalmaz. Nagyon gyorsan hozzátenném, egy jó dupe esetén nincs ilyenről szó, ám épp ezért kell különbséget tenni dupe és hamisítvány között.

Hogyan válassz dupe kozmetikumot?

Először is fontos tisztázni, a dupe kozmetikumok nem az aluljárók koszos pultjairól megvehető, vagy az Aliexpress bugyraiból megrendelhető filléres kozmetikumokat jelentik, amik már kinézetre is egy-egy ismert márka népszerű termékének állítják be magukat. Ezek a hamisítványok, amiket nagyon nagyon messzire kerüljünk el! Róluk tényleg csak az ég tudja, hol gyártották és miből, komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet ezeket használni.

A dupe kozmetikumok esetén a lényeg belül van: a parfüm illata, a smink színe, a bőrápoló alapvető tulajdonságai hasonlítanak az eredetire, a márkanév, a terméknév eltérő, és a csomagolás is csak utal a high-end termékre. Igaz, ez utóbbiak esetén vékony a jég, és olykor egy-egy másolat miatt a bíróságon köt ki a gyártó, ha túlzásba viszi a formai hasonlóságot. Ebbe futott bele az Aldi pár éve, mikor Charlotte Tilbury 65 eurós sminkpalettáját alig 8 eurónak megfelelő fontért árulták a brit üzletekben. Akkor Tilbury pert nyert a bíróságon, ám a másolás ettől még nem ért véget. Máig bevett ujjgyakorlat az Aldinál, most épp egy 3 fontos ajakrúzsukat tartják a TikTokon az ikonikus (és 26 fontos) Charlotte Tillbury Pillow Talk rúzs tökéletes másának.

A legtöbbször persze a jogi értelmezés szerint is belefér még a külső hasonlóság, ami szépen vezeti a fogyasztót, ám mindez nyilván nem működne önmagában, ha a tartalmi-minőségi háttér nem lenne mellette adott. Gyorsan kiderül, ha egy másolat “nem méltó” a dupe megjelölésre, nem véletlenül teszteli annyi vlogger ezeket a termékeket posztjaikban. Tudni akarjuk, valóban megéri-e az olcsóbb verzió, tényleg megkapjuk-e az áhított hatást barátibb áron. A Krémmánián például gyorsan utánanézhetünk ennek, hisz a dupe termékek garantáltan sok véleményt gyűjtenek be az oldalon, így megtudhatjuk, hogy a Too Faced legendás Better Than Sex szempillaspiráljának milyen dupe-ja a L’Oreal Paris Lash Paradise szempillaspirál, vagy a hajápolók közt ikonikus Olaplex népszerűségére építő RevoxPlex termékei hogyan vizsgáztak a valóságban.

Népszerű kozmetikumok és dupe-jaik: Too Faced Better Than Sex szempillaspirál VS L'Oreal Paris Lash Paradise szempillaspirl, Olaplex sampon VS. RevoxPlex sampon, Estée Lauder Advanced Night Repair Synchronized Multi-Recovery Complex szérum VS. L'Oreal Paris Age Perfect Cell Renew Midnight Serum

Népszerű kozmetikumok és dupe-jaik: Too Faced Better Than Sex szempillaspirál VS L’Oreal Paris Lash Paradise szempillaspirl, Olaplex sampon VS. RevoxPlex sampon, Estée Lauder Advanced Night Repair Synchronized Multi-Recovery Complex szérum VS. L’Oreal Paris Age Perfect Cell Renew Midnight Serum

A dupe-ok népszerűségét igazolja a Google is, 2022 júniusi jelentésük szerint a “dupe” szóra érkező keresések világszinten 40 százalékkal emelkedtek a növekvő gazdasági válság, az infláció hatására. Mindez bár némileg ellentmond a rúzsindex törvényének, tökéletes érthető. Még ha egy-egy vágyott kozmetikumra össze is spóroljuk a pénzt, lehetetlen kigazdálkodni, hogy minden szépségápolási cikkből a legjobbakat vegyük meg.

Tudják ezt a márkák is, amik közül több úgy állt rá kifejezetten a dupe termékek gyártására, mint a Zara a ruhák koppintására. Tipikusan ilyen márkának számít a sminkek esetén a NYX, a Colourpop, a Kiko vagy az ELF is, ez azonban csak néhány példa, a kozmetikumokkal foglalkozó Temptalia oldalán egy több mint 75 ezer terméket, több száz márkát tartalmazó, kereshető dupe katalógus érhető el. Megtalálásukat segíti a Brandefy oldala is, ami eredetileg csak arról szólt, hogy a tagok különböző szempontok szerint értékelhették a termékek hasonlóságát. Az oldalnak azonban bejött a számítása és felhasználva a kincset érő adatbázisát, piacra dobta a legnépszerűbb kozmetikumok saját márkás alternatíváját. Ebből is látszik, a dupe-ok piacán is erős a verseny, nem egy márka repül rá adott kozmetikumok koppintására. 

Ikonikus kozmetikumok vs. dupe kozmetikumok

Ne feledkezzünk meg a másik fontos és másolásra érdemes termékkörről, az ikonikus kozmetikumokról sem. Ezek azok a neves parfümök, amik hosszú évek óta hódítanak, azok az arcápolók, amik úttörőnek számítanak a mai napig a saját területükön, vagy azok a luxus sminktermékek, amik a vágyak tárgyát képezik sok millió ember számára. A WWD készített egy jó kis gyűjtést arról, melyek a legnépszerűbb márkák illetve termékek, amik másolatára a legtöbben gugliznak Amerikában: 

  1. Clinique Black Honey dupe (Clinique Almost Lipstick in Black Honey ajakrúzs)
  2. Dyson Airwrap dupe (Dyson Airwrap hajformázó)
  3. Olaplex dupe (Olaplex hajápolók)
  4. Candy K dupe (Kylie Cosmetics Candy K Matte Lip Kit ajakrúzsszett)
  5. Bum Bum Cream dupes (Sol de Janeiro Brazil Bum Bum Cream bőrfeszesítő krém derékra és csípőre)
  6. Charlotte Tilbury Contour Wand dupe (Charlotte Tilbury Hollywood Contour Wand arckontúrozó)
  7. Beauty blender dupe (Beautyblender Original Beautyblender sminkszivacs)
  8. Dupe for Replica Lazy Sunday Morning (Maison Margiela Replica Lazy Sunday Morning parfüm)
  9. Artis Brush dupe (Artis sminkecsetek)
  10. MAC Fix Plus dupe (MAC Cosmetics Prep + Prime Fix+ sminkfixáló)

Itthon is hasonló brandek vannak a topon a Google Trends szerint, hajformázáson belül egy jó Dyson hajszárító replikának sokan örülnének, és Charlotte Tilbury sminkekhez hasonlót is sokan keresnek olcsóbban, míg a parfümök közt a Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540 illat dupe-jára pályáznak. Ez utóbbinak egyébként mostanság nem mást, mint a Zara Red Temptation illatát nevezték meg – lám, lám, a fast fashion márka a szépségiparban is kiköveteli a helyet magának.  

Azzal, hogy dupe kozmetikumot vásárolunk, önmagában nincs gond. Remek lehetőség rá, hogy kipróbáljunk egy új, izgalmas smink trendet anélkül, hogy vagyonokat kellene kiadni egy kult palettáért, vagy akár arra is, bőrápolási szokásainkat bővítsük néhány hatóanyaggal. Ha szeretünk kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, pénztárcabarátabb módja ez, ám figyeljünk rá, milyen márkánál jelenik meg a termék. A zugárusokat felejtsük el, mára már nem ciki a dupe gyártás, bőven válogathatunk a jó áras alternatívák közül. Nagy világmárkák is beleállnak a dologba, a több márkát tömörítő cégek pedig szívesen felvásárolják a másolatokra szakosodott brandeket, így volt ez például a NYX-el is, ami 2014-ben került a L’Orealhoz. Ezek a világcégek megfelelő garanciát nyújtanak arra, hogy termékeik biztonságosak legyenek, így végsősoron a legrosszabb, ami érhet minket az, ha kiderül, mégsem sikerült olyan jól a másolás és az átütő hatás elmarad. Az EU szigorú, kozmetikumok forgalmazására, készítésére vonatkozó szabályozásai azonban rájuk is vonatkoznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top