nlc.hu
Szabadidő

Luna, a fekete párduc

Kismacskaként nevelte fel a fekete párducot, aztán megtartotta

Bár sokak szerint állatkertben lenne a helye, gazdájának esze ágában sincs lemondani a kifejlett fekete párducról. Ő már családtag.

Luna, a fekete párduc egy utazó állatkertben született 2019-ben Szibériában, ám az anyja nem volt hajlandó gondozni őt. Az állatkertben sem akadt senkinek sem kapacitása arra, hogy felnevelje az állatot, ekkor keresték meg a nagymacskák rehabilitációban már komoly tapasztalattal rendelkező Viktoria Petrovovát, aki vállalta, hogy befogadja a kölyköt, aki a Luna nevet kapta.

Luna és Venza

Luna és Venza (Fotók: Profimedia)

Az orosz nő, akár egy elárvult kiscicát, úgy nevelte fel a kispárducot. Az állat túlélte a kezdeti kritikus időszakot és egészséges, kifejlett nagymacskává cseperedett. Viktoria azonban ezután sem adta le egy állatkertnek, ehelyett úgy döntött, hogy megtartja. Az orosz törvények értelmében ezt legálisan meg is tehette és teheti. 2020-ban lépett ugyanis csak életbe Oroszországban az a jogszabály, mely tiltja az olyan állatok – 33 faj, köztük a fekete párduc – háziállatként való tartását, amelyek veszélyesek lehetnek gazdájukra, valamint olyan állatokra, amelyek természetes élőhelye jelentősen eltér a tartási hazai körülményektől, ami károsan befolyásolhatja egészségüket vagy elhullást okozhat. Aki azonban 2020 előtt vásárolt vagy fogadott örökbe ilyen állatot, megtarthatja azt. 

Luna a legnagyobb harmóniában él együtt gazdájával, valamint legjobb barátjával, Venzával, a rottweilerrel. Viktoria több közösségi oldalon is saját profilt hozott létre a fekete párducnak, melyeket ma már több millióan követnek. Bár bőven kap kritikákat is, mely szerint Lunának állatkertben lenne a helye, gazdájának esze ágában sincs lemondani róla.

„Számomra ő több, mint egy mentett állat. A szívem egy darabkája” – fogalmazott egyik videójában Viktoria.

Luna saját, tágas kifutóban tölti mindennapjait, ahol gazdája igyekszik a lehető legjobb körölményeket biztosítani a számára, illetve rendszeresen jár vele lakott területekről távoli erdőkbe sétálni, játszani, hogy a szabadság élményét is megtapasztalhassa. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top