nlc.hu
Szabadidő

Alföldi birkapusztítás: a fekete párduc tette?

Birkapusztítás az Alföldön: egy nagy testű kóborkutya vagy a fekete párduc tette?

Legalább egy 80-100 kiló körüli állat pusztíthatott Zana Viktor gazda Kiskunfélegyháza és Bugac között fekvő tanyáján. Az ólban és a tóban is elpusztult birkák voltak. Egy nagy testű kóborkutya, de akár a fekete párduc is lehet a támadó.

Az ismeretlen ragadozó éjszaka hatolt át az 1,6 méter magas kerítésen, és az ólban lévő állatok közül öt birkával végzett. Két-három sérült egyedet is hátrahagyott, akik a sérüléseik miatt jó eséllyel elpusztulhatnak a következő pár napban. Egyetlen sértetlen túlélő maradt, egy kecske. Zana Viktor gazda kihívta a rendőrséget, akik megállapították, hogy a kerítés két helyen le volt nyomva, ami nagy testű állatra utalt – írja az agrojarer.hu.

Fekete párduc

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

A megtámadott birkák egy része a közeli halastó sekélyebb részébe menekült, ahová a támadójuk már nem követte őket. Az elhullott birkák fejét, nyakát és a hátsó részeit tépték meg. A tettes a szakemberek véleménye alapján egy nagytestű kóbor kutya vagy aranysakál lehetett. A Blikk szerint azonban az esetnek köze lehet a december elején észlelt fekete párduchoz, és Zana Viktor ugyan tud a környéken élő aranysakálokról, szerinte azok még soha korábban nem csináltak hasonlót.

Valaki kutyára gyanakszik, de a környéken élő legtöbb állattartó a fekete párducra. Tőlünk 500 méterre történt nemrég hasonló eset, ott 9 birka az áldozat

– mesélte a lapnak a gazda. A területen karácsony környékén havas eső esett, a vérengzés reggelén pedig fagy volt, és ez eltüntette a nyomokat. Az egyébként vemhes állatok összértéke háromszázezer forint volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top