nlc.hu
Szabadidő

A világ legöregebb teknőse

191 éves a világ legöregebb teknőse

40 amerikai elnököt és 8 brit uralkodót élt túl az aggastyán teknős, ami valljuk be, nem kis teljesítmény. Bemutatjuk Jonathant!

Jonathan, a világ jelenleg ismert legidősebb teknőse és egyben legöregett állata 1832 körül kelhetett ki a Seychelles-szigeteken, vagyis immár 191 éves. Bár a pontos dátum nem ismert, azonban a születésnapját minden évben december 4-én ünneplik.

Jonathant eredetileg Aldabra óriásteknősként (Aldabrachelys gigantea) azonosították, a tudósok azonban azóta megállapították, hogy valószínűleg egy ritka Seychelle-szigeteki óriásteknős, amelynek várható élettartama körülbelül 150 év, ezt tehát már bőven meghaladta.

Életének első évtizedeiről keveset tudni. Az azonban már bizonyos, hogy 1882-ben Szent Ilona-szigetére vitték az akkor 50 éves állatot, ajándékként a sziget leendő kormányzójának, William Grey-Wilsonnak. Ekkoriban egyébként meglehetősen szokványosnak számított teknősöket adni diplomáciai ajándékként.  

A páncélos példátlanul hosszú élete során túlélte többek között Szent Ilona 31 kormányzóját is. Ma is a sziget kormányzói kastélyához tartozó  ültetvényház lakója. A szigeten nagy szeretetnek és megbecsülésnek örvend, még a helyi ötpengős érmén is megjelenik a képmása.

Jonathan, a világ legöregebb teknőse

Jonathan, a világ legöregebb teknőse (Fotó: Profimedia)

1991-ben a francia konzul egy Frederika nevű teknőst ajándékozott Szent Ilona kormányzójának, Jonathan pedig gyorsan beleszeretett a sziget legújabb lakójába. 2017-ben azonban egy állatorvos, aki egy Frederika páncélján keletkezett sérülést vizsgált, meglepő felfedezést tett: az állat valószínűleg hím, ezért nem lettek a párnak sohasem utódai.

Jonathan ma is három másik teknőssel él együtt, az azóta átnevezett Frederikkel, valamint Emmával és Daviddel. Bár már megjelentek rajta előrehaladott korának jelei, többek között vak a szürkehályogtól, és elvesztette a szaglását, az étvágya azonban kiváló, imád napozni az ültetvényház pázsitján és a mai napig párzik is fajtársával. 

A teknős két Guinness-rekordot birtokol hivatalosan: ő a világ legidősebb páncélosa és a legrégebbi ismert élő szárazföldi állata.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top