nlc.hu
Szabadidő

A Föld történetének legrövidebb napja

Ez volt a Föld történetének eddigi legrövidebb napja

Egy idei, nyári nap volt a Föld történetének eddigi legrövidebb napja, legalábbis az erre vonatkozó mérések kezdete óta egészen biztosan.

Te emlékszel még, mit csináltál 2022. június 29-én? Nos, bármit is tettél aznap, a Föld történetének legrövidebb napján tetted. 

Mint ismeretes, a Föld 24 óra alatt fordul meg a saját tengelye körül. Ha hosszabb periódusokat veszünk alapul, általánosságban elmondható, hogy a Föld forgása lassul, a bolygónak évszázados szinten néhány ezredmásodperccel vagy annál valamivel többel hosszabb időre van szüksége egy-egy fordulat végrehajtásához. Ezen az általános mintán belül azonban a Föld forgási sebessége ingadozik. Egyik napról a másikra az ezredmásodperc töredékével emelkedik vagy épp csökken az idő, amely alatt a bolygó egy fordulatot befejez.

A Föld forgását tanulmányozó tudósok a „naphossz” kifejezést használják, amikor arról beszélnek, milyen lassan vagy gyorsan forog a Föld. A naphossz a Földnek a saját tengelye körüli egyszeri megfordulásához szükséges idő és 86 400 másodperc (24 óra) közötti különbség. 

Idő

Illusztráció: Getty Images

Ha a naphossz növekszik, az azt jelenti, hogy a Föld lassabban forog, amikor csökken, vagyis negatív számmá válik, akkor gyorsabban. Az elmúlt években a Föld forgása felgyorsult. 2020-ban a szakemberek arról számoltak be, hogy a Föld a 28 legrövidebb napját érte el azóta, hogy az 1960-as években elkezdődtek az atomórákkal végzett pontos napi mérések.

Idén június 29-én pedig új rekord született, ez volt ugyanis minden idők, de legalábbis az atomóra-korszak legrövidebb napja, mely során 1,59 ezredmásodperccel gyorsabban fordult meg a bolygónk a tengelye körül. A rekord aztán a következő hónapban majdnem újra megdőlt, július 26-án ugyanis a naphossz -1,50 ezredmásodperc volt.

És hogy mi okozza a csökkenő tendenciát a napok hosszában? A tudósok is sokat vitatkoznak ezen, ám valószínűsítik, hogy a gyorsulás összefüggésbe hozható a Föld belső vagy külső rétegeiben, óceánjaiban, árapályaiban, illetve éghajlati folyamataiban bekövetkezett változásokkal. 

Ami bizonyos, hogy ha a Föld forgásának gyorsulása folytatódik, az egy negatív szökőmásodperc bevezetését teheti szükségessé, mégpedig azért, hogy az úgynevezett polgári időt, vagyis amit az óráink mutatnak, összhangban tartsuk a szoláris idővel, amely a Nap égbolton való mozgásán alapul. Egy negatív szökőmásodperc azt jelentené, hogy óráink egy másodpercet kihagynak, ami azonban potenciálisan problémákat okozhat az informatikai rendszerek működésében.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top