nlc.hu
Szabadidő

Üstökös közelít a Föld felé

Szabad szemmel is látható lesz a Föld mellett elrobogó üstökös

Hamarosan szabad szemmel is láthatod majd az égen!
A Föld felé tartó üstökös

A C/2022 E3 (ZTF) kódjelű üstököst az amerikai Zwicky Transient Facility fedezte fel még tavaly tavasszal, amiről a precíz számítások után kiderült, hogy 50 ezer évente kerüli meg a Napot, és épp a Föld felé tart.

A hozzáértők szerint február 1-jén lesz a legközelebb a Földhöz, ami többek között azért is érdekes, mert utoljára akkor járt felénk, amikor a neandervölgyi emberek még éltek, az emberi faj pedig megkezdte terjeszkedését Ázsiában és Európában.

A hvg.hu híradása szerint aki kíváncsi, akár már most is szemügyre veheti az üstököst, ami most még annyira halvány, hogy ezt csak távcsővel lehet megtenni. 2023. január végén, február elején viszont szabad szemmel is láthatóvá válik!

Az üstökös a pályája azon pontja felé tart, amikor a legközelebb lesz a Naphoz. A Földhöz legközelebbi pályáját 2023. február 1-jén éri el, akkor 44 millió km-re lesz a bolygónktól.

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top