nlc.hu
Szabadidő

A valódi Lassie türténete

Ez a kutya lehetett a valódi Lassie

Száz évvel ezelőtt egy elkóborolt border collie több mint 4000 kilométeres utat tett meg, hogy visszatérhessen a gazdáihoz.

Eric Knight 1940-ben megjelent Lassie hazatér című könyve a világirodalom egyik legismertebb és legkedveltebb állatos regénye. Többféle teória is kering azzal kapcsolatosan, hogy az író valódi történet alapján írta meg a művet. És bár ezt sem ő maga, sem az irodalomtörténészek nem erősítették meg, azonban a legkevésbé sem zárható ki, hogy Lassie sztoriját részben Bobbie, a csodakutya igaz története inspirálhatta.

1923 augusztusában az oregoni Silvertonban élő Brazier család az indianai Wolcottba indult rokonlátogatásra. Az útra kutyájukat, Bobbie-t is magukkal vitték. Amikor azonban megálltak tankolni egy benzinkútnál Wolcottban, a border collie elszabadult és eltűnt. A család kétségbeesve kereste Bobbie-t, még újsághirdetéseket is feladtak, ám nem sikerült a nyomára bukkanniuk, így szomorúan törődtek bele, hogy többé nem látják viszont kedvencüket.

Bobbie, a csodakutya

Bobbie, a csodakutya (Forrás: Wikipedia)

1924 februárjában aztán legnagyobb megdöbbenésükre Bobbie felbukkant gazdái otthonában, Silvertonban. Megviselt, sovány és piszkos volt, a körmei pedig tövig koptak. Több mint 4000 kilométeres út volt ekkor mögötte, mely során többek között át kellett szelnie a Sziklás-hegységet is, télvíz idején.

A csodával határos módon megkerült kutya története a lapokba is bekerült, majd még abban az évben némafilmet is forgattak belőle The Call of the West címmel, melyben Bobbie saját magát alakította. Mindezek nyomán a család számtalan levelet kapott, illetve olyanok is jelentkeztek, akik vélhetőleg találkoztak vele, etették, menedéket nyújtottak neki útja során. Az elmesélések alapján pedig viszonylag pontosan sikerült is rekonstruálni, miként juthatott haza.

Bobbie útját 1926-ban könyvben is feldolgozta Charles D. Alexander amerikai gyerekkönyv-szerző.  

Bobbie, a csodakutya története falfestményen

Bobbie, a csodakutya története falfestményen (Forrás: Google Maps)

Bobbie 1927-ben távozott az élők sorából. Korai halálát vélhetőleg az okozta, hogy az útja során átélt viszontagságok megviselték a szervezetét. A Humane Society portlandi kisállattemetőjében helyezték végső nyugalomra.

Silvertonban ma egy 21 méter hosszú falfestmény, illetve egy életnagyságú szobor őrzi az emlékét.

via1, via2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top