nlc.hu
Szabadidő

A világ legrondább szökőkútja

Kiakadtak a bécsiek a város új, ronda szökőkútján

Bécs modern vízrendszerének 150. évfordulójára készült a szökőkút, mely finoman szólva nem nyerte el a lakosság tetszését.

1,8 millió euróba, vagyis átszámítva nagyjából 660 millió forintba került az a szökőkút, melyet október 24-én adtak át Bécsben és máris a világ legrondább szökőkútjaként emlegetik.

A WirWasser címet viselő mű a Gelitin avantgárd művészeti csoport alkotása, mely a helyi hatóságok megbízásából készült, hogy megemlékezzenek Bécs modern vízrendszerének 150 évéről. Az új nevezetesség a „vízért való közösségi felelősséget” szimbolizálja, és bár a tervet egy szakértőkből álló zsűri választotta ki, a lakosság tetszését nem nyerte el az elkészült szökőkút.

A világ legrondább szökőkútja

Fotó: koer.or.at

A közösségi oldalakon rengetegen kritizálják az alkotást, egyesek szerint annyira csúnya, hogy rontja a városképet, sőt, az osztrák főváros imázsát is. Sokan szóvá tették továbbá a szökőkút elkészítésének magas költségeit is.

„Az új szökőkút úgy néz ki, mintha egy 5 éves gyerek készítette volna – írta egy felhasználó az X-en. – Sok igazi művész sokkal jobban és sokkal kevesebb pénzért megcsinálta volna. Hol van a romantika, az örökség, a szellem, a történelem?”

A kritikák ellenére a Michael Ludwig szociáldemokrata polgármester vezette önkormányzat ragaszkodik ahhoz, hogy a szökőkút rendkívüli művészeti alkotás, mely az összetartozás érzését közvetíti. Közölték továbbá azt is, hogy költséghatékony volt az építése, ugyanis az eredeti, 2,1 millió eurós árat hozták le 1,8 millióra.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top