nlc.hu
Életmód

Bécs lakosságszáma 2023

Átlépte a 2 milliót Bécs lakossága, 100 éve nem volt erre példa

Immár az Európai Unió 5. legnagyobb városa.
Bécs

Több mint 100 év után 2023. szeptember végén Bécs lakosságszáma újra meghaladta a 2 milliót – derült ki a Bécsi Statisztikai Hivatal adataiból. A város nyilvántartása szerint január 1-je és szeptember 30-a között további 19 500 ember választotta lakhelyéül Bécset, tavaly pedig bő 51 ezren, ami a legnagyobb népességnövekedés volt a hivatalos statisztikák vezetése, 1962 óta.

Hol fent, hol lent

Az osztrák főváros a 19. században élte fénykorát, 1910-ben 2,08 millióan laktak itt, majd a 20. században folyamatosan csökkenni kezdett a lakosságszáma és megindult az elöregedése is. A legkevesebb lakosa 1988-ban volt, akkor 1,48 millióan voltak Bécsbe bejelentve. A Vasfüggöny leomlása után, a 1990-es években aztán újra növekedésnek indult a lakosságszáma, a 21. század kezdete óta pedig évente átlagosan évi 20 ezer fővel nő.

Megfiatalodott főváros

Mára a bécsiek 39 százaléka külföldön született, ezzel az osztrák főváros – Brüsszel mellett – az Európai Unió egyik legsokszínűbb városa. A bevándorlók közül a legtöbben Szerbiában, Törökországban és Németországban születtek, ugyanakkor az elmúlt években a szerb születésű bécsiek száma nagyjából stagnál, a törököké csökkent, a németeké viszont 2002 óta több mint megduplázódott. Az elmúlt 20 évben főként a lengyelek, magyarok, románok, bolgárok és szlovákok aránya nőtt meg, illetve a 2015-16-os menekülthullám, valamint az ukrajnai háború nyomán a szíriaiak, afgánok és ukránok aránya.

A bevándorlás pozitívan hatott a város lakosságának korösszetételére is: míg a 70-es években demográfiailag a világ egyik legöregebb városának számított, addig ma Ausztria legfiatalabb tartománya. A lakosság nagyjából 70 százaléka a munkaképes 15-64 évesek közül kerül ki, míg az idősek – 65 év felettiek aránya viszonylag alacsony (17 százalék).

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top