nlc.hu
Gasztro
Retró magyar sütemény kvíz

Kvíz! Felismered a retró magyar süteményeket?

Egy kis nosztalgia azokból az időkből, amikor még fém forintosokkal és filléresekkel is fizettünk a cukrászdákban, fagyizókban.

A magyar cukrászat Európa-szerte jó hírnévnek örvend. Sok nemzethez képest nálunk igazán sokszínű a kínálat. A dobostortától a konyakmeggyig, az islertől a Macskanyelvig a sütemények, torták, piték, kekszek, desszertkelyhek, bonbonok, drazsék és sós ropogtatnivalók teljes hadrendben állnak egy-egy nagyobb hazai cukrászdában – a fagylaltos pultról nem is beszélve.

Az 1800-as évek óta nagy hatást gyakorolnak a magyar cukrászok munkájára a francia mesterek, és ma is sok inspiráció érkezik Franciaországból. Egy mai cukrászdában is előkelő helyet kapnak a macaronok, mousse-torták vagy az éclair fánk, de néhány évtizeddel ezelőtt még máshogy festett a desszertpult.

Életérzés. 1975, a cukrászda ajtajában Verrasztó Zoltán és Hargitay András úszó. Bokor utca 27. / Kép forrása: Fortepan, adományozó: Urbán Tamás

Életérzés. 1975, a cukrászda ajtajában Verrasztó Zoltán és Hargitay András úszó. Bokor utca 27. / Kép forrása: Fortepan, adományozó: Urbán Tamás

A szocializmus gasztronómiájában nagy szerepet játszottak a cukrászdák és presszók, ahol a vasfüggöny mögött is engedélyezett volt egy kis dolce vita. Ma már furcsa belegondolni, de a retró vendéglátóhelyeken a sütemény mellé kikért jó erős fekete mellett, az akár ablaktalan helyiségekben dohányoztak is a vendégek.

Neked mely sütemények jutnak először eszedbe a múltból? 10 olyan retró édességet hoztunk, amit ma is bármikor szívesen kikérünk. Kezdődjön a kvíz!

Felismered a retró magyar süteményeket?

Munkácsy Mihály utca, Hóvirág cukrászda, 1979

Jajj, de jó a habos sütemény, Mogyoró van az ő tetején – Időutazás a magyar cukrászdák világába

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top