Mostantól alacsonyabb ellátottságú szülészeti osztályok is lesznek az országban

Vad Rózsa | 2024. Június 11.
Az új rendszerelem neve I. progresszivitási szintű szülészeti ellátás.

A kormány gyökeresen változtatott a szülészeti ellátáson: a szülészeti ellátás gyökeres átalakításáról szóló törvénytervezetet februárban hirdették ki és június 10-től hatályos. Egyes kórházakban megjelenik az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátás. Így mostantól – komplikációmentes várandósság esetén – alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon is lehet szülni – írja a 24.hu.

Az I. progresszivitási szintű szülészetek kizárólag

alacsony kockázati besorolású várandósság szülésvezetését biztosítják. Ezeken a szülészeti osztályokon nem lesz koraszülött intenzív (PIC) osztály, újszülött szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem. A rendelet szerint 30 percnyi távolságban ennek az ellátásnak is elérhetőnek kell lennie. Az I. progresszivitási szintű szülészeteknek rendelkezniük kell a császármetszés végzésére alkalmas műtőegységgel és ébredő-megfigyelő helyiséggel. Ezeken a szülészeteken

biztosítani kell a sürgősségi szüléslevezetést

és az ambuláns jellegű szülészeti ellátást is. A hvg márciusban megkérdezte a Belügyminisztériumot (BM) az átalakítás tervéről. A tárca szerint akkor még az intézmények kiválasztása zajlott. A hétfőn megjelent rendeletben sem szerepel, hogy pontosan mely kórházakban vezetik be az alapfokú szülészeti ellátást. A BM szerint „a lakossági igényekhez igazodva” teszik lehetővé, hogy alacsony kockázatú várandósság esetén „intézményi keretek között, alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörű szülészeteken” lehessen igénybe venni a szülészeti ellátást.

Az utóbbi időben több szülészet is leállt

átmenetileg az országban. Áprilisban Keszthelyen, májusban Szekszárdon, mindkét helyen orvoshiány miatt. Tavaly több hónapon át nem volt szülészet hétvégente a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban. Több hónapig csak hét közben, reggel 8 és délután 16 óra között lehetett szülni a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban. A felsoroltak mellett több más kórház szülészeti ellátása is akadozott.

Exit mobile version