nlc.hu
Család

Babacsere a szülészeten

Összecseréltek két újszülöttet egy romániai kórházban

Belső vizsgálat indult.
szülészet,

Más babájával engedtek haza egy kismamát a ploieşti-i Sürgősségi Megyei Kórház szülészeti osztályáról. A tévedést röviddel azután orvosolták, hogy az újdonsült anyuka egy másik újszülöttel távozott. Andrei Ilinca, a kórház orvosigazgatója azzal magyarázta a malőrt, hogy két, ugyanazon a napon született, azonos nevű és vezetéknevű kislányt tévesztettek össze. Az eset még idén februárban történt, csak most hozta nyilvánosságra a kórház, hogy milyen szankció vár az asszisztensnőre, aki elcserélte a két újszülöttet.

Három hónapig tartó tíz százalékos fizetéslevonással büntették meg – így döntött az intézmény fegyelmi bizottsága – írja a maszol.ro. Mindemellett a belső vizsgálatok lezárásáig az asszisztensnő nem dolgozhat a szülészeti osztályon, mondván nem tartotta be az eljárásokat.

Három évvel ezelőtt Magyarországon is történt egy ilyen eset, akkor hódmezővásárhelyi szülészeten cseréltek össze két kisbabát. A szülők sem vették észre a bakit. Az egyik kisfiút véletlenül a nem igazi szülei vitték haza, és éppen akkor hívták őket a kórházból, hogy nem a saját gyereküket vitték el, amikor hazaérkeztek. “Hazaértünk. Pont, amikor betoppantunk, ránk telefonált a kórház, hogy a fiunk, Dajka Zoltán Noel ott van bent, náluk. Érdekesnek találtuk, mert ugye mi már hazahoztunk egy gyereket. Mondták, hogy ellenőrizzük a baba csuklóján lévő karszalagot a gyermek születési adataival, amit megnéztünk, és tényleg rá volt írva egy másik név. Szikrázott a szemem, amikor megláttam” – mesélte akkor az apuka. A kórházban azzal magyarázták a történteket, hogy hiba történt.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top