Készülj fel, hogy büdösödni fog a kamasz, és újra meg kell tanítanod mosakodni

K.G. | 2024. Július 19.
A kamasznak az a dolga, hogy hormonális alapon büdösödjön, a szülőknek pedig az, hogy erre valahogy felhívják a figyelmét, és megtanítsák a helyes tisztálkodásra. Nem is olyan könnyű ez, mint amilyennek hangzik.

Már 10 éves kor körül elkezdődik a tinikor, amivel nemcsak a hangulatingadozás és visszabeszélés korszaka nyílik meg, hanem a büdösödés is elkezdődik. Ahogy a hormonjai berobbannak, úgy indul el az eléggé szagos verejtékezés is a gyereknél. Ebben az időszakban szülőként az is a feladatunk, hogy megtanítsuk a kiskamaszokat megfelelően tisztálkodni, hogy ne mászkáljanak büdösen – főleg ebben a nyári kánikulában.

Az alapok

Amíg a gyerekek kicsik, addig a fürdés inkább arról szól, hogy legyen egy rutin a napjukban, esténként csendesedjenek el, áztassák le magukról a homokot és filctollat. Ilyenkor még nem kell koncentrálni a büdösödésre, mert cuki gyerekillatuk van. Mindez megváltozik a pubertáskorral, amihez már nem elég, ha a habfürdős kád vízben ázik egy fél órát naponta. Ha egyáltalán elmegy a kádig, ugyanis a tinikor beköszöntével valahogy a víziszony is kialakul a gyerekek többségénél, és ha tehetnék, egyáltalán nem tisztálkodnának. Úgyhogy finom, kedves, de határozott iránymutatásra van szükségük tőlünk, szülőktől.

A kanaszkor kínos, és mindenki másképp éli meg, minden gyerek saját, egyedi kihívásokkal küzd ebben az időszakban. Beszélgess velük arról, hogy mi tartozik az általános higiéniához, de hagyj teret az esetleges kérdéseiknek is. Lehetnek olyan kérdései például, hogy mikortól kéne borotválni a hónalját? Vagy szeretne már melltartót hordani, mert komfortosabban érezné magát. Fontos, hogy ezekkel a kérdésekkel, kérésekkel legyen bátorsága a szülei felé nyitni. Ebben is segíthetsz a gyereknek, ha felhozod a büdösödés témáját és elkezded elmagyarázni neki az alapokat, a dezodorálás lényegét, és hogy mit tud tenni, ha úgy érzi, rossz szaga van, de nem tud épp megmosakodni (a nedves törlőkendő és dezodor alapfelszerelés kell legyen egy kamasz hátizsákjában).

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Napi mosakodás

Bár a konfliktusok melegágya, és sok ajtócsapkodást fogsz miatta átélni, mégsem lehet hagyni, hogy a tini gyereken eluralkodjon a viszolygás a kádtól, és rendszeresen elkerülje a zuhanyzást. Fontos szabály: ha érzed, hogy a gyereked előtt jön a szagfelhője, amikor hazaér, akkor ne is nagyon dobja le magát a kanapéra, irány zuhanyozni! Vállald fel ezt a konfliktust – ha szükséges, naponta többször is –, hogy ne két lábon járó bűzbomba legyen a gyermek. A társadalom is hálás lesz érte.

Hajápolás

A tinikor nemcsak a szagok, hanem a zsírosodó haj ideje is. Az izzadtság, a környezeti tényezők, és a változó hormonok is befolyásolják, hogy a kamaszok haja milyen gyorsan koszolódik, és az utolsó dolog, amit bármelyik tini szeretne, az a zsíros csillogás az egészséges fény helyett. Ha a hajbalzsam része a gyerek rutinjának, tanítsd meg neki, hogyan kell használni. Ahelyett, hogy a tövétől a végéig bevonja a tincseket, koncentráljon azokra a területekre, amelyeknek a legnagyobb szükségük van rá.

Dezodor

Ha a testszag ellenőrzéséről van szó, a dezodor vagy izzadásgátló használata csodákra képes. Amikor segítesz a tininek kiválasztani az első dezodort, győződj meg róla, hogy inkább az összetevőkre és a hatékonyságra koncentráljon, és kevésbé a csomagolásra. Igen, az aeroszolos dezodoroktól influenszernek és felnőttnek érzi magát, de ez nem egy testpermet, a dezodornak ténylegesen el kell jutnia a hónaljáig, hogy hatásos legyen a szagok ellen.

Ruhaváltás

Minden szülő rajtakapta már a kamaszát a „szagpróbán”, amikor a gyerekek gyorsan beleszagolnak egy kapucnis pulóverbe, hogy megnézzék, lejárt-e már a szavatossági ideje, vagy még egy viseletet kibír-e mosás előtt. Bátorítsd a gyerekedet, hogy szorgalmasan cserélje a ruháit – és jusson el velük a szennyestartóig, mert az ágy alatt nem fogod megtalálni –, különösen akkor, ha olyan tevékenységeket végez, amelyek során sokat izzad.

Via

Exit mobile version