Cirkusz, vurstli, koncertek – Így megyek gyerekkel a Szigetre

S. Z. | 2024. Augusztus 06.
Régebben sokat jártam a Sziget Fesztiválra, most két gyerekkel térek vissza, és ennek megfelelően készülök a programokra.

Nagyjából húsz éven keresztül legalább egy napot kint voltam a Sziget Fesztiválon, az utóbbi évek viszont teljesen kimaradtak, család, gyerekek miegymás miatt. Most viszont már elég nagyok a gyerekek – egy hat és egy nyolcéves kislány –, hogy velük együtt menjek vissza a Hajógyárira fesztiválozni.

Igen, ez már biztosan másmilyen lesz – az idei már a harmincadik Sziget –, és igen, egy csomó fellépőt nem ismerek, de – ahogy mondani szokták – a fesztiválfeeling miatt a Sziget sokkal több, mint koncertek sorozata. Nem csupán néhány színpad van felállítva a puszta közepén, hanem izgalmas nem zenei programok, látványos dekorációk és installációk teszik színes forgataggá az eseményt – ezt a különleges birodalmat pedig érdemes megmutatni a gyerekeknek is.

Na persze nem a Party Arénában fogunk hajnali kettőkor szeletelni, de egy dél körüli kezdéssel és nem túl késői esti befejezéssel egy csomó dolgot megnézhetünk az utcaszínháztól a Vándor Vurstlin át a Cirque du Szigetig, megspékelve kisebb-nagyobb koncertekkel a programot. Az a legizgalmasabb az egészben, hogy gyerekkel nekivágva teljesen más oldalát lehet megismerni Szigetnek, és más szemmel böngészem a programokat is. Íme azok, amelyeket a koncerteken kívül kinéztem magunknak.

Gyerekeknek való programok a Sziget Fesztiválon

Cirque du Sziget

A Sziget cirkuszi világában akrobaták, zsonglőrök, artisták, trükkök varázsolják el a nézőket – kicsiket és nagyokat egyaránt. Az előadások délután kettőkor kezdődnek és éjfélnél is tovább tartanak, nem vitás, hogy gyerekekkel ott a helyünk. Az más kérdés, hogy mennyire lesz könnyű innen továbbmenni.

Vándor Vurstli

A cirkuszhelyszín párja, a Vándor Vurstli múltidéző forgataga jókedvvel, célbadobó játékokkal, bűvészekkel, bábszínházzal, jövendőmondókkal, zsonglőrökkel. különleges játékokkal és egy mini óriáskerékkel vár délután egy órától este kilencig. Ez is kötelező program, és tuti gyerekmágnes.

Sétáló utcaszínházak

Amikor egyik helyszínről a másikra tartunk, remélhetőleg keresztezi az utunkat valamelyik mozgó előadás, hiszen az is hozzátartozik a Szigethez, hogy egészen váratlan helyen és időben ér valami lenyűgöző élmény. Több méter magas zsiráf, bringás zenészek, óriási sárkány, hatalmas fényes bábuk bukkanhatnak fel bárhol a fesztiválon.

Art of Freedom

Szinte már látom magam előtt, ahogy a gyerekek rácsodálkoznak a látványos művészi installációkra, különleges látványelemekre, objektumokra, kültéri bútorokra, amelyek feldobják a Sziget hangulatát. Kézből formált gigantikus szív, ugrálóvár konstrukcióra épített terápiás élménytér, virtuális polipszörny, óriási homokóra – csak néhány a tucatnyi alkotásból, amelyek némelyikébe keresés nélkül is bele fogunk botlani.

Chillagszemű juhász (Fotó: Sziget)

Pecsétek az útlevélbe

A Sziget Útlevéllel – azaz a programfüzettel – pecséteket is lehet gyűjteni. A gyerekesek jól tudják, hogy ez mennyire be tudja szippantani őket, ezért ha már felkeresünk pár helyszínt, megpróbálunk pecsétet is kérni a meghatározott időpontokban. Nem ígérem, hogy mind a 14-et összeszedjük, bár ha mind meglesz, és benne vagyunk az első ötezerben, akkor ajándék jár a Szitizen Centerben.

Sziget útlevél

Lazulás és workshopok

Bár a legnagyobb kihívást valószínűleg az fogja jelenteni, hogy rengeteg a program, az idő meg kevés, ha úgy alakul, és fárad a csapat, beiktatunk egy kis pihenőt a kimondottan chillezésre és feltöltődésre kitalált Sziget Beachen. Ha pedig olyan a kedvünk, benézünk az ArtGardenbe, ahol alkotó, művészeti workshopokat is tartanak.

Sziget Beach (Fotó: Sziget)

Hogyan menjünk Szigetre gyerekkel?

A Sziget Fesztiválra a 11 év alattiaknak ingyenes a belépés. Nekik is karszalagot kell viselniük, melyet a bejáratnál kapnak meg. A karszalagon kötelezően feltüntetik a felnőtt kísérő elérhetőségét és a gyerek nevét, ezért a gyerekeknek is vinni kell igazolványt. Tizennégy éves kor alatt csak felnőtt kísérővel lehet belépni a Szigetre, a gyerek karszalag viselése ez esetben is kötelező. Mint minden olyan rendezvényen, ahol nagy a tömeg, előre meg kell beszélni a gyerekkel, hogy mit kell tennie, ha elkeveredik. Természetesen végig szorosan mellettük leszünk, ha kell, kézen fogva, de sosem lehet tudni.

A hőség és a napsütés miatt egyértelmű, hogy feltöltött kulacsokkal, fényvédővel és sapkával felszerelkezve vágunk neki a forgatagnak – mondjuk ez nem csak a gyerek tanácsos. Ennivalót be lehet vinni, így a megszokott, kisebb harapnivalókkal nem lesz gond. Ami a kicsiknél elengedhetetlen egy fesztiválon, az a fülvédő a hangos zene miatt. Mi egy-egy bevált darabbal készülünk, ami leginkább az ipari fülvédőkre emlékeztet, de nyilván kisebb, és szép színes. Bizonyára nem lesz rájuk folyamatosan szükség – például a táncos vagy cirkuszi előadásokon – de a koncertek miatt nem szabad elindulni fülvédő nélkül.

Egyébként a Civil Szigeten kint lesz a Hallás Társasága Alapítvány, és amellett, hogy interaktív tesztekkel ellenőrizheted náluk a hallásodat, ajándék füldugót is kaphatsz, de kölcsönbe is adnak zajvédő fülest, valamint kipróbálhatod a profi filteres füldugókat is.

Fotó: Rockstar Photographers

Kényelmes Családi Kemping

Azok a fesztiválozók, akik legalább egy 11 év alatti gyerekkel vagy egész családdal érkeznek, a Sziget Ville Comforton belüli Családi Kempingbe is válthatnak jegyet – általában 25-30 család választja ezt a lehetőséget, magyarok és külföldiek nagyjából fele-fele arányban.

A Családi Kemping egy zárt kempingterület, ahol 24 órás recepció és ingyenes csomagmegőrző működik, de olyan extra szolgáltatások is járnak hozzá, mint a játszóház, animációs programok, a fesztivál többi területéhez képest kényelmesebb étkező, hűtőszekrény, mikró, ivóvíz. A Szundi Motel pedig egy csendesebb, árnyékos terület, ahol a gyerekek napközben szundikálhatnak, miközben animátorok vigyáznak rájuk.

Exit mobile version