„Hogy jutottunk idáig ilyen gyorsan?” – Egy anya nyílt levele az elsős gyerekéhez

K.G. | 2024. Szeptember 02.
Az első tanítási nap minden családban nagy érzelmekkel jár a gyereknek és szülőnek egyaránt, de a kis elsősök esetében fokozottabban jelentkezik az a döbbenet, hogy felnőnek a gyerekek. Egy anya írt nyílt levelet az elsős gyerekének, tele jó tanáccsal.

Drága gyermekem!

Mostanában rád nézek, és lélegzethez sem jutok. Hogy jutottunk idáig ilyen gyorsan? Pár éve még egy apró csomag voltál, most pedig elsős vagy és szaladsz be az iskolába. Te vagy minden, amire valaha is vágytam, amikor gyereket szerettem volna: merész és ambiciózus emberke, csillogó szívvel, kedvességgel. Most, hogy elindult az első nap az iskolában, és új kihívások várnak rád, van néhány tanácsom neked.

1. A „kérlek” és a „köszönöm” valóban varázsszavak. Használd ezeket a szavakat gyakran és őszintén.

2. Ne aggódj amiatt, hogy te legyél az első! Megértem, hogy jó móka elsőként állni a sorban, elsőként mondani a választ, és elsőként lecsúszni a csúszdán. De hamarosan rájössz, hogy a legrosszabbak azok az emberek, akik tolakodnak és lökdösődnek, hogy minél előbbre jussanak. Légy elégedett azzal, hogy néha a sor közepén vagy a végén vagy. Az élet nem verseny, bármit is mondanak erről mások.

3. A tőled telhető legjobb pont elég. Akár egy fogalmazást írsz majd az évek során, vagy csak egy népdalt énekelsz el az énekórán, mindig tedd meg a tőled telhető legjobbat, ennél több nem is kell.

4. Nem baj, ha hibázol. A hibák nagy tanítómesterek. Azok az emberek, akik a legtöbb hibát követik el, általában a legsikeresebbek, mert a hibázás azt is jelenti, hogy próbálkoznak.

5. Igyál vizet, amikor csak tudsz! Az elegendő vízfogyasztás segít tisztábban gondolkodni, gyorsabban futni, és úgy általában jobban érzed magad tőle. Fáj a fejed? Igyál több vizet. Álmos vagy? Igyál több vizet. Korog a hasad? Igyál több vizet. A víz jó barát az iskolában is.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

6. Ha nem tudod, hogyan kell csinálni valamit, nyugodtan kérdezz! Ha például 1000-ig számolsz, és 362-nél elveszted a fonalat, akkor egyszerűen szólj a tanítónak, hogy segítsen megtalálni, hol tartottál a számolásban. Azért van ott, hogy segítsen.

7. Ha van egy jó ötleted, oszd meg! Nem kell magadban tartanod, fontos a véleményed és értékes, amit gondolsz. Az igazán jó tanárok pedig tudják, hogy néha a gyerekeknek vannak a legjobb ötleteik.

8. Ne legyen titkod előttünk! Ha egy felnőtt vagy egy másik gyerek miatt kellemetlenül érzed magad, tartsd a távolságot. Soha ne félj elmondani nekem és apának semmit. Ha valaki arra kér, hogy tarts meg egy titkot, akkor is mondd el nekünk. Segítünk átgondolni a helyzetet és megvédünk.

9. Állj ki másokért! Ha látsz valakit, aki szomorú, fél vagy magányos, légy kedves vele.

10. Válogasd meg okosan a barátaidat! Keresd azokat a gyerekeket, akiknek mindig van valami jó mondanivalójuk. Azokat, akik meghallgatnak. Akik nevetnek (de soha nem más kárára). A barátság ajándék, és alig várom, hogy lássam, milyen barátaid lesznek.

11. Mutass példát! A tettek mindig hangosabban beszélnek, mint a szavak. Légy türelmes, megbocsátó, vidám és nagylelkű.

12. Légy önmagad! Bárcsak láthatnád egy pillanatra, ahogy én látlak téged – gyönyörű, szőke fürtökkel és ragyogó kék szemekkel, művészi és tudományos érdeklődéssel, figyelmes és idealista személyiséggel. Aranyszíved van, élénk képzelőerőd és ragyogó elméd. Ne félj a saját utadat járni!

Via

Exit mobile version