nlc.hu
Család

Tanácsok elsős gyerekek szüleinek

10 tanács, amit mondj el az elsős gyereknek iskolakezdés előtt

Az iskolatáska nem nehéz még, de az iskolakezdés hatévesen elég nagy stressz a gyereknek.

Alig nőtt még ki a földből, máris itt az iskolakezdés – legalábbis ez az érzésünk anyaként, amikor a hatéves gyereket készítjük fel az iskolára. De vissza kell fogni a saját szorongásunkat, és arra koncentrálni, hogy a gyerek lelkileg felkészülten érkezzen meg az első osztály első napjára. Ez sok beszélgetést jelent, melyek során el kell látni a gyereket tanácsokkal, hogy ne érje váratlanul az ismeretlen terep, amit az iskola jelent számára.

10 tanács, amit mondj el az elsős gyereknek

1. Maradj a fenekeden!

Az oviban nem volt elvárás, hogy egész nap üljön a fenekén a gyerek, az iskolában viszont nincs izgés-mozgás, 45 perces órákon kell ülni és figyelni. Ez megterhelő lesz számára, jó, ha előre elmondod neki, mi vár rá.

2. Szólj a tanítónak!

Akármi történik vele, a tanító a főnök, ő lesz a második anyukája/apukája, amíg az iskola falai között tartózkodik. Ha pisilni kell, éhes, szomjas, nem tudja, hol van a radírja, és fogalma sincs, hova kell menni ebédelni, akkor a tanítónál találja a válaszokat és megoldásokat.

3. Egyél rendesen!

Éhesen nem lehet tanulni. Az iskolában pedig nincs akkora szabadság, hogy akkor egyen a gyerek, amikor épp rájön az ehetnék, ezért fontos elmondani neki, hogy amikor azt mondják, hogy evésidő van, akkor egye meg a tízórait, ebédet és uzsonnát, máskülönben éhen marad.

4. Ha csúfolnak, menj arrébb!

Bár jó eséllyel már oviban is találkozik a gyerek a csúfolódással, de az iskolában töményebben kezdik a gyerekek a gonoszkodást egymással. Nem árt felkészülni rá lélekben, hogy könnyen előállhat olyan helyzet, amikor pont a te gyereked válik célponttá, és hogy erre a legjobb megoldás nem a harc, hanem az, ha egyszerűen szó nélkül otthagyja a csúfolódókat.

Segíts az elsős gyereknek az iskolakezdésben

Az iskolakezdés stresszes lehet a hatéves gyereknek (Kép: Pexels)

5. Vigyázz a holmidra!

Senki más nem fog odafigyelni a holmijára, neki kell tudni, hova teszi le a kardigánját, és a füzeteit sem cincálhatja szét az első napon. Az iskolában már számítanak a szamárfülek a könyveken és azt is nézik, hány ceruza nincs kihegyezve, a gyereknek pedig elsőtől kezdve meg kell tanulni, hogy felelősséggel tartozik a saját cuccaiért.

6. Menj a saját fejed után!

Ha az osztálytársak a kútba ugranak, nem kell utánuk ugrani. Ha másolják egymásról a leckét vagy szemtelenek a tanítóval, nem kell utánozni őket. Egyáltalán nem kötelező a többséghez tartozni, inkább azt kell megtanítani a gyereknek, hogy álljon ki saját magáért és a véleményéért.

7. Ha valamit nem tudsz, kérdezz!

Azért vannak ott a tanítók, hogy válaszokat adjanak. Konkrétan ez a munkájuk. Úgyhogy ha nem ért valamit a gyerek matekból vagy nem tudja, hogyan kell írni azt az új betűt, akkor nem anyának kell otthon megoldani a problémát, hanem menjen oda a tanítóhoz és kérje meg, hogy magyarázza el a problémás tananyagot.

8. Ne törődj a piros pontokkal!

Első osztályban még nincsenek jegyek, csak piros és fekete pontok (vagy bármi más jelölés a teljesítmény értékelésére), és egyáltalán nem kell velük foglalkozni. Ne azért akarjon tanulni, mert akkor piros pontot adnak a suliban, hanem értesd meg vele, hogy a saját érdekében fontos, hogy odafigyeljen a tanórákon.

9. Moss kezet minden szünetben!

Idén nem lehet kihagyni az intelmek közül a koronavírus miatti helyzetet, így a tíz tanács közé kell tartozzon az is, hogy fokozottan figyeljen oda a gyerek a gyakori, alapos kézmosásra. Sőt, legyen mindig egy kis flakon fertőtlenítő is a táskájában.

10. Hozzám bármikor fordulhatsz

A legfontosabb tanács a legutolsó, ezt nem szabad kihagyni, amikor a gyereket felkészíted az iskolára. A biztonságos háttér elengedhetetlen egy új, ismeretlen helyzetben a gyerek számára, tudasd vele, hogy mindegy, mi történik az iskolában, mindegy, hány piros és fekete pontot szerez, mindegy, mit mondanak róla a tanítók, a szüleire mindig számíthat.

Még többet az iskolakezdésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top