Család

Nem kell pánikolni a 9 órás iskolakezdés miatt!

Kisebb lázadás alakul ki lassan az új terv miatt, hogy a budapesti iskolákban reggel 9-kor kezdődne szeptembertől a tanítás. De nem kell pánikolni, jó lesz!

A lázadás főleg a közösségi oldalak anyái között formálódik, de leginkább azért, mert félinformációk alapján helyezkednek arra a véleményre, hogy a 9 órás iskolakezdés romba dönti majd a családokat. Nem eszik olyan forrón a kását, nem kell aggódni. Az alaphelyzet: a járvány miatt, azért, hogy ritkítsák a reggeli tömeget, azt tervezik Budapesten, hogy 8 helyett 9 órakor kezdődjön a tanítás, ugyanis a felmérések szerint a tömegközlekedési eszközökön főleg a középiskolások és egyetemisták hömpölyögnek reggelente a munkába igyekvőkkel együtt, így aztán nem lehet majd tartani a 1,5 méteres távolságot, hogy ne köpködjük egymást tele a vírussal.

A gyerekek idegrendszerének is jót tenne a későbbi kezdés

Az ötlet jó, és nem is újkeletű, hiszen már 2018-ban is volt róla szó, és az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) hivatalos álláspontja az volt, hogy nincs akadálya a 9 órás iskolakezdésnek, csak akkor még nem a járvány miatt, hanem a gyerekek érdekeit szem előtt tartva kezdődött volna később a tanítás. Ugyanis nekik, a kis fejlődő szervezetüknek sokkal jobb lenne, ha egy órával többet aludhatnának reggelente, és nem lennének felmosórongy állapotban a hét végére.

Mogyorósi Rebeka iskolapszichológus szerint a tinik, kamaszok szervezetét, idegrendszerét megviseli a koránkelés: az iskolások gyakran fáradtak, kialvatlanok, és ez a teljesítményükön is meglátszik. Több külföldi kutatás szerint is elterjedt probléma, hogy az iskolarendszer nem alkalmazkodik a gyerekek biológiai órájához, pedig sokszor akár egy fél órával későbbi kezdés is remek hatással lenne a serdülők fizikai és mentális állapotára. Épp ezért például az Egyesült Államokban már sok helyen 9 órakor kezdődik az oktatás, ami a gyerekek teljesítményére csak pozitív hatással volt eddig. Úgyhogy már ezért is megérné, ha tényleg bevezetnék a későbbi kezdést – ez is fontos szempont, ha esetleg valaki a járványt nem veszi komolyan, de a saját gyereke egészsége azért érdekli.

A későbbi iskolakezdéssel elkerülhetnénk a tömeget reggelente

A tömegközlekedésben elkerülhető lenne a tömeg reggelente a későbbi iskolakezdéssel (Kép: MTI)

Kezdődjön később a munkaidő is

A pánik fő oka persze nemcsak amiatt van, hogy aggódunk a gyerekeinkért, hanem azért is, mert féltjük a munkánkat. Érthető, hiszen a legtöbb munkahelyen reggel 8-kor már ott kell lenni, és akkor ki viszi a gyereket iskolába? Ennek az lesz a vége, hogy ügyeletben fog ülni a sok kis alsós gyerek az iskolában reggelente, és nem kelhetnek később, csak az anyák szíve szakad meg minden nap? Ahogy a híreket olvasom, nincs erről szó, leginkább a középiskolások és az egyetemisták életét bolygatná meg a 9 órás kezdéssel a főváros, akiket már azért nem a szülők visznek kézenfogva iskolába (reméljük), hanem egyedül szépen felszállnak a buszra és önállóan közlekednek.

Illetve azért is várhatunk még a pánikkal, mert a későbbi iskolakezdéssel kapcsolatban Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes azt nyilatkozta, hogy a munkáltatókkal is terveznek olyan fórumot, ahol egyeztetni akarnak a csúsztatott munkakezdésről, így ha mégis 9 órakor kezdenének az általános iskolákban is, akkor rugalmasabban kezdhetnének a szülők is azokon a munkahelyeken, ahol ez nem befolyásolja a termelést (ami azt jelenti, hogy a munkahelyek többségén).

Azt javaslom, hogy mindezek fényében ne kiáltsunk még farkast, és adjunk esélyt annak, hogy ez egy jó változás lesz, mind a gyerekek, mind pedig a járvány szempontjából. Ha alaposan kidolgozzák a feltételeket és tényleg rugalmasabbá válnak a munkahelyi kezdések is, akkor pláne csak nyerhetünk vele.

Olvass még többet az iskoláról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top