Család

Jöhet a 9 órás iskolakezdés?

Az Emmi szerint nincs akadálya, de azért mégsem ilyen egyszerű a dolog.

Gyakorlatilag nincs akadálya annak, hogy 8 óra helyett később kezdődjön a tanítás a magyarországi iskolákban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pénzcentrum.hu-val.

A hírportál a 9 órai iskolakezdésről készített összeállítást. Ehhez megszólaltatták Mogyorósi Rebeka iskolapszichológust, aki szerint a kamaszok szervezetét, idegrendszerét nagyon megviseli a koránkelés: az iskolások gyakran fáradtak, kialvatlanok, és ez a teljesítményükön is meglátszik.

Külföldi kutatások szerint általános probléma, hogy az iskolarendszer nem alkalmazkodik a serdülőkorú gyerekek biológiai órájához, pedig sokszor akár egy fél órával későbbi kezdés is nagy változást hozhat. Emiatt az Egyesült Államokban már sok helyen 9 órakor kezdődik az oktatás, ami kifejezetten jótékony hatással van a fiatalok teljesítményére.

A Pénzcentrum megkérdezte az ügyben a Emmit, és azt a választ kapták, hogy elviekben nincs akadálya a későbbi kezdésnek, Magyarországon ugyanis az iskolakezdés pontos időpontját nem határozza meg jogszabály. Egyedül azt szabályozzák, hogy az első tanítási órát reggel nyolc óra előtt legfeljebb 45 perccel korábban szabad megkezdeni. Ha azonban az iskola később szeretne kezdeni, erre is van lehetőség.

Országos, egységes iskolakezdési szabályozás bevezetését azonban nem tervezi az Emmi, pedig az iskolapszichológus szerint az jelentené a megoldást, ha a gyerekek később kezdenének, de nem maradnának bent tovább, valamint a szülők munkahelyével is összhangba kerülne az iskolakezdés időpontja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top