Ez az 5 személyiségjegy arról árulkodik, hogy fájdalmas gyermekkorod volt

S. Z. | 2024. Szeptember 04.
A gyerekkori rossz élmények, traumák nem múlnak el nyomtalanul, és olyan személyiségjegyek kialakulásához vezethetnek, mint az ingerlékenység és a siker hajszolása.

Ma már evidenciaként kezeljük, hogy a gyerekkori negatív tapasztalatok, fájdalmas élmények és traumák jelentősen befolyásolják a felnőttkori személyiséget. A fizikai, szexuális vagy érzelmi bántalmazás, az elhanyagolás, a szülő szerhasználata vagy mentális betegsége, a válás komoly lenyomatot hagy az emberben. A következő öt személyiségjegy arról árulkodik, hogy valakinek viszontagságos gyerekkora volt.

1. Neuroticizmus

Nehéz gyerekkor esetén az ember nagy eséllyel rengeteg negatív érzelmet tapasztal meg később is. Hajlamos lehet a depresszióra, az aggódásra, a dühre, a pánikra vagy a szorongás más formáira. Ezek az érzelmi nehézségek érthetőek, hiszen az illető számos kihívást jelentő érzelemmel került szembe anélkül, hogy megtanulta volna kezelni őket.

Fotó: Getty Images

2. Düh és agresszió

A neuroticizmushoz kapcsolódóan a gyerekkori csapások arra is hajlamosítanak, hogy az ember dühös, ellenséges, verbálisan vagy fizikailag agresszív legyen, és nem ritkák az impulzív megnyilvánulások sem. Lehet, hogy ezeket a viselkedésformákat gyerekként, megfigyelések alapján sajátította el, de az is előfordulhat, hogy a veszteség vagy a bántalmazás elleni védekezésként alakultak ki.

3. Alacsony szintű elfogadás

Akit gyerekként elhanyagoltak vagy bántalmaztak, azzal általában nehezebb kijönni, gyakoriak a vita vele. Lehetséges, hogy nehezen tud együttműködni másokkal, ezért inkább egyedül próbál boldogulni. Mindezek összefügghetnek a sok negatív érzelem megélésével, beleértve az ingerlékenységet és a dühöt.

4. Vágy a sikerre

A korábbi életszakasz negatív tapasztalatai a büszkeség egy egészségtelen formáját alakíthatja ki, talán azért, hogy enyhítse a sebezhetőség és az alkalmatlanság érzését. Az emberben nagyon erőssé válhat a hírnév és az anyagi siker iránti vágy, hogy így ellensúlyozza a múlt fájdalmait.

5. Az elkötelezettség hiánya

Bár a sikerre nagyon összpontosít, nehezen találja meg az igazi elkötelezettséget az életében. Hiányozhat belőle a céltudatosság, és nehezen talál olyan konstruktív tevékenységeket, amelyek érdeklik és élvezet is talál bennük. Előfordulhat az is, hogy nehezére esik elvégezni a feladatokat, nem tud produktív lenni, nem érzi elég jónak magát és az eredményeit. A társas kapcsolatok terén függetlenségre, sőt akár távolságtartásra hajlamos.

Békélj meg a múltaddal!

Fájdalmas lehet, ha felismered magadban ezeket a vonásokat, de a gyerekkori problémák miatt ezek a személyiségjegyek teljesen érthetőek, sőt a kutatások alapján szinte előre láthatók. Azért alakultak ki, hogy megvédjenek a további fájdalomtól. És lehet, hogy megkeményítették a szívedet, de nem vették el tőled azt a szeretetet, amit adni és kapni tudsz.

A személyiség viszonylag stabil, de alakulhat. A fájdalmas gyerekkor miatt megváltoztál, de ez nem jelenti azt, hogy ez a végleges éned. A személyiségváltozás viszonylag gyorsan bekövetkezhet valamilyen terápia segítségével – érdemes szakember segítségét kérni –, de kipróbálhatod az a gyakorlatot is, amellyel megváltoztathatod a negatív érzelmekhez való viszonyodat.

Keress egy olyan lehetőséget, amikor megpróbálsz másként viszonyulni a nehéz érzelmekhez. Ha például dühösnek érzed magad, légy kíváncsi magára az élményre. Éld meg a haragot úgy, mint a tested energiájának egyik formáját. Tanulmányozd, mi történik az elmédben, , mintha egy „érzelemkutató” lennél. Légy nyitott mindenre, amit találsz, és figyeld meg, hogy ez a megközelítés megváltoztatja-e az érzelmeid megélését.

(Psychology Today)

Exit mobile version