nlc.hu
Család

A párkapcsolat hatása a személyiségjegyekre

Megváltozik a személyiséged a párkapcsolattól?

A párkapcsolatok és a nagy életesemények mind változtatnak a személyiségeden egy új kutatás szerint.

Egy új kutatás azt sugallja, hogy a párkapcsolati változások, például az új párkapcsolat kialakítása, a házasságkötés és a válás összefügg a személyiség és az élettel való elégedettség változásával. A tanulmány szerzői a személyiséget „a gondolatok, érzések és viselkedésmódok széles körű mintázataként” határozzák meg. Bár a személyiségjegyeket nagyon stabilnak tartják, mégsem állandók, hanem változhatnak, különösen az éréssel vagy különböző életesemények megtapasztalásával.

Személyiségjegyek és életesemények

A jelenlegi kutatás a Big Five személyiségjegyekre (extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, kultúra/intellektus) összpontosít, amelyeket alapvető személyiségjegyeknek tekint, valamint az önértékelésre és az elégedettségre, amelyeket felszíni jellemzőként vizsgál.

A kutatás a kapcsolatokkal összefüggő hat fő életeseményt nézi közelebbről: új párkapcsolatba lépés, házasság, gyermek születése, különélés, válás, özvegység. Elemzésükben a kutatók különbséget tesznek a „nyereségalapú” életesemények, mint például az új párkapcsolatba lépés vagy a gyermekvállalás, és a „veszteségalapú” életesemények, mint például a válás vagy az özvegység között.

A kutatók 44 különböző, több mint 120 ezer résztvevőt felölelő tanulmány metaanalízisét végezték el, hogy megvizsgálják a fenti életeseményekhez kapcsolódó személyiségváltozásokat. A szerzők figyelembe vették annak lehetőségét, hogy egyes személyiségváltozások azonnal bekövetkezhetnek egy eseményt követően, de egyes változások megjelenése hosszabb időt vesz igénybe.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

A különélés elégedetté tesz?

A vizsgált párkapcsolati életesemények közül az új párkapcsolatba való belépés járt a legnagyobb személyiségváltozással, és az elégedettség növekedésével. Egy új kapcsolat kezdete a lelkiismeretesség növekedésével is együtt járt. Bár a többi hatás kisebb volt, a házasságkötés esetén is nőtt az elégedettség, miközben csökkent a tapasztalatokra való nyitottság. A gyermek születése az extrovertáltság csökkenésével járt együtt. Érdekes módon a különélés az elégedettség növekedésével, míg a válás az elégedettség csökkenésével járt együtt. A válás a lelkiismeretesség növekedésével is összefüggött. Az özveggyé váláshoz nem társult megbízhatóan személyiségváltozás.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy bár a hatások kis mértékben észlelhetők, „a jelentős életesemények valóban összefüggnek a személyiségváltozással”. A kutatók szerint ezek a változások tartósak és felhalmozódhatnak, ahogy az életünkben egymást érik az életesemények. Például a házasságkötést gyorsan követheti a szülőség, és a két esemény miatti személyiségváltozások erősebb hatással lehetnek, mint ha bármelyik esemény hatását önmagában vizsgálnánk.

A szakemberek azt is megjegyezték, hogy a nyereségalapú kapcsolati események erősebben kapcsolódtak a személyiségváltozáshoz, mint a veszteségalapúak. A szerzők azonban úgy vélik, hogy a nyereségalapú eseményeknek csak rövid távon lehetnek nagyobb hatásai, a veszteségalapú eseményeknél pedig a hosszú távú kibontakozás hozhat erősebb hatásokat.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top