Család

Mást jelent ma már a házasság, mint 50 éve

A kutatók szerint jelentős változás tapasztalható a házasság jelentésében, ami a válóokok elemzésében látszik a leginkább.

A válás nem szégyen és nem kudarc, csak annak belátása, hogy már nem tud együtt élni két ember. Jobb ezt időben felismerni és elválni, mint évtizedekig még kínozni egymást. Egy új tanulmányban azt vizsgálták, hogy mi a leggyakoribb ok a válások mögött, tanulságul mindenkinek, aki szeretné elkerülni, hogy zátonyra fusson a házassága; mellette pedig meglepő következtetésre jutottak a házasságról.

A kutatók 2371 heteroszexuális, nemrég elvált embert vizsgáltak az átlag 45 éves korosztályból. A résztvevők közül 44 százalék indította el saját maga a válópert, 40 százalékának a párja akart elválni, míg 16 százalékban váltak el közös megegyezéssel. A kérdőívek kitöltése után pedig arra az eredményre jutottak a tanulmányban, hogy négy fő oka van a válásoknak.

1. Az intimitás hiánya

A leggyakoribb ok mind között, a résztvevők 47 százaléka jelölte meg a intimitás hiányát a válás okaként. Elmúlt a szerelem, elmúlt a testi közelség, elmúlt a szexualitás az életükből, és már lakótársként éltek együtt, nem pedig házaspárként.

2. Kommunikációs problémák

A résztvevők 44 százaléka a kommunikációs problémákat tartja felelősnek a válásért, amin nincs is mit csodálkozni, hiszen már több tanulmányban is kimutatták, hogy a hosszú házasság egyik titka a nyílt és őszinte kommunikáció a párok között. Az egyik válaszadó nagyon egyszerűen leírta a helyzetet: „A férjem nem nagyon beszélt.” Ez olyan feszültséghez vezetett az évek alatt, amit már nem tudtak helyrehozni, és válás lett a vége.

válás tanulmány válóok

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

3. Nincs empátia, tisztelet vagy bizalom

A három alappillér: empátia, tisztelet és bizalom. Ezek nélkül nem nagyon lehet minőségi kapcsolatot fenntartani, elég, ha csak az egyik sérül, és máris felborul az egyensúly a házasságban. A résztvevők magyarázatai között a leggyakrabban ez a mondat szerepelt: „Nem tudtuk helyreállítani a bizalmat.”

4. Külön fejlődtek

Egy ideális világban nyilván együtt fejlődnének, egy irányba haladnának mindig a párok egymás mellett, de sajnos a valóságban sok esetben nem így történik. A negyedik leggyakoribb válóok az, hogy az évek során különböző irányba változott a párok értékrendje, mást akarnak az élettől, és ha nem egyeznek a célok, akkor nehéz megmenteni a házasságot.

A kutatók szerint meglepő, hogy nem került be a top négy válóok közé a bántalmazás és a függőség, ezért is jutottak arra a következtetésre, hogy úgy tűnik, változik a házasság jelentése a társadalomban.

„Az emberek nagyobb jelentőséget kezdenek tulajdonítani a szerelemnek, intimitásnak, kommunikációnak, tiszteletnek és bizalomnak, mint régen. Ma már sokkal jobban vágynak arra, hogy lelkileg teljes mértékben tudjanak kapcsolódni a párjukhoz, és kielégítsék az érzelmi szükségleteiket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top