nlc.hu
Család

Mi az a mérföldkő válás?

Már nem sportautót és új melleket veszünk az életközépi válságban, hanem elválunk

Ha úgy érzed, hogy az összes 40-es éveiben járó barátod hirtelen válni akar, akkor jó eséllyel elérte a baráti körödet is az új „mérföldkő-válás” jelenség.

Magyarországon a válások száma KSH adatai szerint 2015 óta 17-18 ezer között ingadozik, míg a házasságkötések száma visszaesett a tavalyi évben 11 százalékot, de még így is sokkal többen házasodnak, mint válnak. Az életünkben jelen van a válás, ha máshogy nem, akkor a barátokon, konkrétan a 40-es éveikben járó embereknél láthatjuk, hogy az életközépi válság már abban is kiütközik, hogy válni akarnak. Ennek már nevet is adtak a kutatók: ismerd meg a milestone divorce, azaz mérföldkő-válás jelenséget.

Főbb statisztikák a válásról

  • Hány házasság végződik válással? A házasságok fele valóban válással végződik, de csak akkor, ha az első házasságokról van szó, amelyek fele felbomlik. A második és harmadik házasságok valójában sokkal nagyobb arányban mennek tönkre.
  • Mikor válnak el a párok? A házasság átlagos hossza a válás előtt nyolc év.
  • Mi történik a válás után? A válás után sokan továbbra sem mondanak le a házasság intézményéről. A férfiak 64 százaléka és a nők 52 százaléka házasodik újra. De az elvált párok mindössze 6 százaléka házasodik újra egymással.

Tényleg létezik a mérföldkő-válás?

Nem vagy egyedül, akinek olyan érzése támadhat, hogy manapság mindenki válni akar körülötted körödben, Terri Bacow, Ph.D., kognitív-viselkedéspszichológus, a Goodbye, Anxiety: A Guided Journal for Overcoming Worry című könyv szerzője elmondta egy interjúban, hogy egyáltalán nem ritka, hogy egyfajta életmódváltás része a válás, és több oka is lehet.

„A nagyobb változások és életesemények, azaz mérföldkövek során a prioritások eltolódnak – mondja Bacow. – Sokan ekkor jönnek rá, hogy mennyire boldogtalanok voltak a házasságukban, és boldogabb életet szeretnének élni.” Egy nagyobb változás katalizátorként hathat arra, hogy az ember alaposabban megvizsgálja a kapcsolatait és a személyes boldogságát. Bacow ezt egyfajta megvilágosodáshoz hasonlítja. „Vagy egy nehéz körülmény (mint a COVID vagy egy súlyos veszteség), ami rádöbbenthet valakit, hogy »az élet rövid, és nem kell ezt elviselnem«, vagy egy szerencsés körülmény (pozitív munkahelyváltás) hirtelen boldogabbá teheti az embert, és rájön, hogy »továbbra is így akarom érezni magam«.”

A szakember arra is rávilágított, hogy egy pszichológiai komponens is szerepet játszik a mérföldkő-válásban. „A nagy mérföldkövek kiindulópontjai lehetnek a változásnak – jegyzi meg Bacow. – Arra késztetnek, hogy kilépjünk a komfortzónából, és végső soron növekedjünk. Nemcsak a prioritások, hanem a perspektívák is megújulnak a nagyobb életesemények hatására.

A mérföldkövek lehetővé teszik, hogy másképp és gyakran tisztábban lássuk az életünket.

Ennek sok köze van a boldogsághoz, vagyis annak felismeréséhez, hogy eddig boldogtalan voltál, és hogy lehetsz kevésbé boldogtalan, ha ezeket a változásokat is véghezviszed. Egy nagy változás katasztrófa nélküli megtapasztalása és túlélése (vagy akár katasztrófa esetén is) lehetővé teszi, hogy kevésbé féljünk a változásoktól, és nyitottabbá váljunk más újdonságokra az életükben, miközben rugalmasabbak leszünk.”

Kártyavár

Fotó: Getty Images

Tanult minták

Természetesen nem csupán a nagy életesemények vagy a 40-es éveinkben várható megvilágosodás az oka a válásoknak, a szakember szerint a leggyakoribb jel arra, hogy a kapcsolat stagnál, ha már a házaspárok inkább szobatársként élnek együtt, vagy ha a konfliktusok tarthatatlanná válnak. Ami pedig még meglepőbb, hogy egy tanulmányban azt találták, hogy a válásra való hajlamot talán nem a neveltetés vagy a körülmények, hanem a természet irányítja. A Virginia Commonwealth Egyetem (VCU) és a svédországi Lund Egyetem kutatói örökbefogadott gyerekek vizsgálata révén megállapították, hogy a válás a génekben lehet kódolva.

Számos tanulmány bizonyította, hogy az elvált szülők gyerekei nagyobb valószínűséggel válnak el felnőttkorukban, mint azok a gyerekek, akiknek a szülei házasok maradtak. Eddig általában azt feltételezték, hogy ez azért van így, mert a gyerekek eltanulják és megismétlik a szüleik viselkedését a saját kapcsolatukban, így végül hasonló akadályokon buknak el. Olyan tulajdonságokat szereznek így a gyerekek a neveltetés során a szülők példája alapján, mint az elköteleződés nehézsége és a hibás konfliktuskezelés. A házassági tanácsadók és terapeuták jelenleg abból a szempontból közelítik meg a párkapcsolatukkal küszködő párokat, hogy a páciensek rossz mintákat kaptak a szülőktől gyerekkorukban, amelyeket vissza lehet fordítani.

A Psychological Science című folyóiratban megjelent svéd tanulmány azonban azt mutatja, hogy a válás valójában a DNS-ünkben kódolt lehet.

Dr. Jessica Salvatore, a VCU bölcsészettudományi és természettudományi főiskolájának adjunktusa, a tanulmány fő szerzője egyszerű kérdésre kereste a választ: „Miért ismétlődik a válás a családokban a generációkban?”. Az eredményekben pedig arra jutott, hogy a válás fő okai között bizony szerepelnek a genetikai tényezők is.

A válás a génjeinkben van

Az akadémikusok svéd népesség-nyilvántartásokat elemeztek, és felfedezték, hogy az örökbefogadott gyerekek felnőve a biológiai szüleik és testvéreik válási történelmét követik, nem pedig az örökbefogadó családjukét: „Egybehangzó bizonyítékot találtunk arra, hogy elsősorban genetikai tényezők magyarázzák a válás generációk közötti átörökítését” – mondta el Dr. Kenneth Kendle, a VCU pszichiátria és molekuláris genetika professzora, hozzátéve, hogy ez jelentős eredmény, mivel a terapeuták mindig pszichológiai szempontból közelítették meg a válást,

az eredmények azonban ellentmondanak ennek, és arra utalnak, hogy a genetikai tényezők fontosabbak.

A tanulmány akár át is írhatja a párterápiás gyakorlatot, a kutatók szerint ugyanis a genetikai tényezők miatt jobb lenne a párkapcsolati problémák kezeléséhez kognitív-viselkedés terápiás megközelítést is alkalmazni. Ez a kutatás azt sugallja, hogy a genetikailag átvett viselkedési jegyek felelősek a házasságban fellépő zavarokért, így a terapeutáknak azon kell majd dolgozniuk, hogy ellensúlyozzák vagy kiegészítsék az emberek természetes hajlamait – például, ha valaki mindenhez negatívan áll, vagy alacsony a motiváltsági szintje. Azonban akár pszichológiai, akár genetikai jellemzőkön alapul a válás valószínűsége, az továbbra is igaz, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei elváltak, nagyobb valószínűséggel követik ezt a példát, így ezek a házasságok továbbra is több útmutatást és támogatást igényelnek.

Jeggyűrű

Fotó: Getty Images

A nők nehezebben viselik a válást

A Journal of Epidemiology & Community Health című szakfolyóiratban megjelent tanulmány összehasonlította az antidepresszánsok használatát a férfiak és a nők körében a válás során és után. A kutatók azt találták, hogy a nőknél nagyobb mértékben nőtt az antidepresszánsok használata, mint a férfiaknál a válás előtt, és kevésbé csökkent a gyógyszerhasználatuk, miután elváltak és új párjuk lett.

A válás leggyakoribb okai

A géneken túl konkrét események is vezetnek a váláshoz, a 2023-as év statisztikáit elemezve a következő eredményekre jutottak a kutatók:

1. Az elkötelezettség hiánya

A házasság nem mindig könnyű, ezért a sikerhez mindkét házastársnak elkötelezettnek kell lennie a szövetség iránt, és komolyan kell vennie, hogy az tartós legyen. Ezért nem meglepő, hogy az elkötelezettség hiánya katasztrofális következményekkel járhat egy párkapcsolatban. A kutatások során a párok 75 százaléka az elkötelezettség hiányát jelölte meg válás okaként, ami ezzel az első helyre került, még a hűtlenséget is megelőzve.

2. Hűtlenség

A hűtlenség a válás második leggyakoribb oka: a párok 60 százaléka a partner hűtlenségét említette a házasság végének magyarázataként. Ha egy házasságnak monogámnak kellene lennie, és az egyik fél nem tesz eleget ennek a kötelezettségének, a bizalom elveszhet, és a házasság menthetetlenül tönkremehet.

3. Családon belüli erőszak

A családon belüli erőszak a válófélben lévő párok körében gyakori, a válások közel negyede – összesen 24 százaléka – bántalmazásra hivatkozik a válás okaként. 

Egy házasság még sok más problémán is elbukhat, a kutatások során a fenti három dobogóson kívül további magyarázatok is szerepelnek a leggyakoribb okok között:

  • A párok 58 százaléka számolt be veszekedésről és elfajult konfliktusokról.
  • A válófélben lévő párok 45 százaléka jelezte, hogy túl fiatalon házasodtak.
  • 38 százalékuk pénzügyi problémákról számolt be válásuk okaként.
  • A válást okozó utolsó csepp gyakran a kábítószerrel való visszaélés.

Általában nem csupán egyetlen tényező miatt sodródik a válásig egy házasság, több problémával is szembesülhetünk akár egyszerre, akár felhalmozva az évek során, ami miatt arra jutunk, hogy nem akarunk többé a párunkkal közös életet. De még akkor is, ha számos probléma áll fenn, a házasságukat felbontó emberek 69 százalékban arról számolnak be, hogy van egy fordulópont, amely átlendíti a határon, és arra készteti őket, hogy meghozzák a végső döntést a válás mellett. Ami pedig a legérdekesebb, hogy a házaspár két tagja sosem ért egyet abban, hogy mi tette a pontot a házasságra, mi volt az a bizonyos utolsó csepp a pohárban.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top