nlc.hu
Életmód

A válás okai idősebbeknél

4 ok, amiért idősebb korban válnak el az emberek

Leginkább akkor szoktunk meglepődni egy válás hírén, amikor 50 év felettiekről derül ki, hogy vége a házasságuknak. A szakértő elmagyarázza, miért ilyen sok a válás ebben az életkorban.

A válás minden életkorban fájdalmas, de ha idősebb korban következik el, akkor még több kihívást tartogathat. A válással járó negatív érzelmek – mint gyász, lehangoltság, izoláció – 50 év felett felerősödhetnek, főleg, ha évtizedek óta együtt volt a házaspár. Dr. Babita Spinelli pszichoterapeuta arra kereste a választ, hogy hogy minden észérv ellenére az 50 felettiek korosztályában miért ilyen gyakori a válás.

1. Az üres fészek szindróma

Általában az idősebb korosztály válása mögött ilyesmi forgatókönyv áll a szakember szerint: évtizedekig arra koncentrált a házaspár, hogy felnevelje a gyereket, elindítsa a felnőtt úton, az életük az iskolai élet, sportok, tanulás körül forgott. Még a baráti körük is a gyerekek körüli felnőttek közül került ki. Aztán, amikor az összes gyerek kirepül és önálló életet kezd, akkor szembesülnek azzal, hogy nincs igazán meg már az összhang köztük. Ezt felépíteni újra ijesztő feladat, ezért sokan inkább az új életet választják és a válás mellett döntenek.

2. A nyugdíjazás

Hasonlóan az üres fészek szindrómához, óriási változás egy ember életében, amikor nyugdíjba vonul. Ez a változás nem is olyan ritkán együtt jár egyfajta identitáskrízissel is, hiszen sokan a karrierjükben teljesednek ki, találják meg az életük értelmét, amit elvesztenek a nyugdíjazáskor. A házastársak ilyenkor egymás ellen is fordulhatnak, ha csak az egyikük nyugdíjas, haragudhat az aktívan dolgozó félre, vagy ha mindketten nyugdíjasok, kiderülhet, hogy mást akarnak az időskoruktól: az egyik mondjuk világot látna, míg a másik csak a kerttel akar már foglalkozni. Mindez vezethet váláshoz, ha nem tudják feloldani az érzelmi konfliktusokat önmagukban.

Ezért gyakori 50 év felett a válás

50 év felett is gyakori a válás (Kép: Getty Images)

3. A pénzügyi biztonság

A szakember leírása alapján az is közrejátszik az idősebb korosztály válási statisztikáiban, hogy egyre inkább függetlenednek a nők a férfiaktól. Beért egy olyan generáció a középkorúak közé, akik már anyagilag igyekeztek nem függővé tenni magukat a férjüktől, saját karriert építettek a gyereknevelés mellett, és ezért 50 év felett nem ijesztő számukra, ha például a fenti problémák miatt válásra kerül a sor. Nem maradnak csak azért a házasságban, amiért esetleg egy régebbi korban az asszonyok, akiknek nem volt anyagi lehetősége arra, hogy önálló életet kezdjenek pár évtized házasság után.

4. Eltérő szexuális igények

Nemcsak fiatalkorban, hanem 50 év felett is fontos egy házaspár életében a szexualitás, amiben ha nem találkoznak az igények, akkor kenyértörésre kerülhet miatta a sor. Természetes, hogy változnak a szükségletek mindenkinél az idő múlásával, de az is érthető, ha az egyik fél elégedetlen a házassággal, ha másfelé változott a két fél. A szakember szerint ez a leghatékonyabban megoldható probléma, ami nem kell, hogy váláshoz vezessen. Ha a házaspár mindkét tagja akarja a változást, akkor a terápiától kezdve a gyógyszeres segítségig ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy szinkronba kerüljön a szexuális vágy a házaspárnál.

Via

A jó kapcsolat titka:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top