nlc.hu
Család

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy nem ő lesz a férjed

„Azt mondta, ha elválok tőle, tönkretesz” – ezekre a jelekre érdemes figyelni a házasság előtt

Megházasodni olyan, mintha fejest ugranánk az ismeretlenbe, pláne, ha nem figyelünk oda az apró, figyelmeztető jelekre. Honnan tudhatjuk, hogy valóban a megfelelő emberhez mentünk hozzá? Egy terapeuta elárulta, mikre érdemes odafigyelni, mielőtt kimondanánk a boldogító igent.

Hallottál már a válási coachingról? Szokták mondani, hogy akkor ismerszik meg igazán, hogy milyen emberhez mentünk feleségül, amikor válásra kerül a sor. Egy ilyen szituáció ugyanis rengeteg lemondással, áldozattal és konfrontációval jár, pláne, ha még közös gyerekeitek is vannak.

Amy Polacko azután kezdett el válási coachként segíteni az embereknek, miután saját bőrén is megtapasztalta, mennyire meg tudja keseríteni az életünket, ha nem a megfelelő emberhez megyünk feleségül. A filmekben gyakran mutatnak olyan házastársakat, akik fenyegetőznek, zsarolják egymást, és mindent megtesznek azért, hogy bosszút álljanak egymáson. Amy szerint a baj az, hogy ez egyáltalán nem áll távol a valóságtól, sőt… Úgy érzi, a bíróság sok esetben tálcán kínálja a csatateret azoknak a  nárcisztikus embereknek, akik háborúzni szeretnének – írja a Huffpost oldalán. 

Egy válófélben lévő pár

Egy terapeuta szerint ezekre érdemes odafigyelni, mielőtt valaki megházasodik (Fotó: Pexels)

„Több ezer dollárt költöttem bírósági csatákra, és több hónapnyi munkaidőt veszítettem azért, hogy megvédjem magam a válás alatt. Ennek ellenére én még a »szerencsések« közé tartozom, akik nem mentek csődbe, és nem kellett valaki más kanapéján aludni. Több ezer embert ismerek, akik nálam sokkal rosszabb helyzetben vannak, ezért döntöttem úgy, hogy válási coach leszek és segítek nekik” – meséli Amy.

„A férjem azt mondta, ha elválok tőle, tönkretesz, elveszi az összes pénzemet, nem lesz semmim, és az utcán fogok élni”

A coach azt mondja, az ügyfelei 95 százalékának már volt kényszeresen ellenőrző partnere, így a legtöbben éppen menekülni próbálnak az adott kapcsolatból, vagy éppen igyekeznek összeszedni újra az életük apró darabjait. Margo, egy vezető beosztásban lévő ügyvezető akkor kereste fel Amyt, amikor férje azzal zsarolta meg, hogy abban az esetben, ha nem maradnak együtt, ellene fordítja a gyerekeiket, lerombolja a karrierjét, és mindenkit tönkretesz, akivel megpróbál randizni.

Margo mindezt kezdetben üres fenyegetésnek gondolta, aztán hamar rá kellett jönnie, hogy ez bizony nem így van. A nő 200 ezer dollárt, azaz körülbelül 70 millió forintot költött el a bírósági tárgyalásokra, ahol végül nem hittek neki. A befolyásos üzletasszony hat órát töltött a börtönben, miután a bíróság úgy ítélte meg, hogy valótlan dolgokat állít. Hozzátette, hogy az előállítása pillanatában a férje úgy állt az ablakban és úgy mosolygott, mint Jack Nicholson a Ragyogásban. 

Szívszorító érzés, hogy a nőket érzelmileg, fizikailag és anyagilag is tönkreteszik. Ezért minden tőlem telhetőt támogatom őket

– mondja a coach. Majd azt is elárulta, hogy ezeknek köszönhetően már-már a küldetésének érzi, hogy a tapasztalatai alapján mások figyelmét is felhívja azokra a bizonyos „rad flagekre”. Véleménye szerint fontos, hogy hallgassunk a megérzéseinkre, és ha már a randevúk alkalmával is érezzük, hogy valami nem stimmel a partnerünkkel, akkor kétszer gondoljuk meg, hogy összekötjük-e vele az életünket. 

Véleménye szerint a következő dolgokra érdemes figyelni, mielőtt még valaki házasságra adja a fejét: 

  • Randizz sokáig, hogy mindenféle szituációban meg tudd figyelni a párodat, legfőképpen a stresszhelyzetekben
  • Titkok és hazugságok: ha valaki tisztességtelen – akár egy kis dologgal kapcsolatban is –, az azt jelentheti, hogy később akár nagyobb hazugságokon is rajtakaphatjuk őket. 
  • Ha az exeket őrültnek nevezik: A nárcisztikus emberek gyakran démonizálják korábbi partnereiket, és ügyesen játszanak áldozatot.
  • Hogyan bánik másokkal? Durvák a pincérrel és másokkal, akiket alacsonyabb rendűnek tartanak náluk? Ez az egyik jele is lehet annak, hogy később hozzád hogyan fog viszonyulni. 
  • Képesek az empátiára? Egyes nárcisztikusok nagyszerűen tudják színlelni ezt az udvarlás során, ezért érdemes alaposan megfigyelni a viselkedésüket. 
  • Aki egyszer megcsal, újra megcsal: „Bár a múltbeli viselkedés nem mindig jósolhatja meg a jövőbeli viselkedést, az ügyfeleim férjei közül sok úgy érezte, joga van arra, hogy házasságon kívüli kapcsolatot létesítsen korábbi partnerekkel, szexmunkásokkal vagy más emberekkel.”
  • Legyen saját pénzed – és ügyelj rá, hogy a neved szerepeljen minden közös dolgotokon.
  • Abban az esetben, ha valaki főállású édesanya, fontos, hogy kössön házasság előtti vagy házasság utáni megállapodást, amely anyagi védelmet nyújt.
  • Ha valaki megpróbálja átvenni az irányítást feletted: megszabja, hogy mit viselhetsz, kikkel barátkozhatsz és mit posztolhatsz a közösségi médiában, hatalmas red flag. 
  • Mindig bízz a megérzéseidben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top