nlc.hu
Család

Ezek lehetnek az intő jelek a randizás során

Egy tanulmány szerint így tudod kiszűrni, ha rossz emberrel randizol

Nehéz lehet kiszűrni azokat az emberek egy randi során, akikkel később akár egy bántalmazó kapcsolatba is kerülhetünk, azonban most egy új tanulmány szerint összeszedte azok a főbb szempontokat, amik segíthetnek felismerni a korai red flageket.

A randizás vélhetően mindig is egy nehéz és hosszadalmas folyamat volt, pláne egy olyan korban, ahol a nőknek még ennél is jobban meg kellett felelniük a társadalmi elvárásoknak. A 21. században ez talán minden eddiginél nehezebbé vált a rengeteg impulzusnak köszönhetően. Nap mint nap szinte megszámlálhatatlan információözön zúdul ránk, ami a randizás területén sincsen másképp. Gondoljunk csak az olyan társkereső applikációkra, mint a Tinder vagy a Bumble, amely forradalmasította, ugyanakkor szét is verte a társkeresést.

Igyekszik az ember, ugyanakkor teljesen soha sem lehet úgy kiszűrni a partnereket, hogy megkíméljük magunkat a csalódástól vagy egy toxikus kapcsolatból. Ennek ellenére vannak bizonyos árulkodó jelek – red flagek – egy kapcsolatban, amikre érdemes figyelni. Éppen ezért a Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy vajon vannak-e olyan mutatók, amelyek észlelésével megelőzhető egy kapcsolatban bekövetkező fizikai, szexuális vagy pszichológiai erőszak. 

Ez a legelső olyan tanulmány, amely azonosítja azokat a viselkedésmódokat, amelyek előrevetítik a visszaélést, azonban önmagukban még nem bántalmazóak

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Nicolyn Charlot a Social Psychological and Personality Science folyóiratában. 

Elmondása alapján sajnos az erőszak nem jelenik meg túl korán, hiszen az első randikon még senki sem fedi fel a valódi énjét, ráadásul mire a kezdeti jelek észlelhetőek lesznek, addigra az ember már belekerül egy kapcsolatba. 

„Nehéz lehet a kilépés. Az ötletem ezzel a tanulmánnyal az volt, hogy ha az emberek képesek lennének észrevenni ezeket a red flageket, vagyis figyelmeztető jelzéseket, még mielőtt belevágnának egy kapcsolatba, akkor talán óvatosabbak lennének és újraértékelnék a dolgokat.”

Egy pár a fűben sétálgat

Ezek lehetnek az intő jelek egy kapcsolatban (Fotó: Pexels)

A szerzők a 355 résztvevővel rendelkező kutatás során 16 olyan figyelmeztetésre szűkítették a listát, amely akár a hat hónapon belül bekövetkező erőszakos viselkedés jeleire utalhat. Sok közülük az arroganciához, a kontrollmániához, illetve az alacsony érzelmi intelligenciához kapcsolódik. 

A tanulmány szerint, ha valamelyik viselkedési formát tapasztalja az egyik fél a kapcsolatban, akkor nagyobb a valószínűsége a visszaélésnek. 

A figyelmeztető jelek: 

  • Úgy érzed, hogy nem tudsz nemet mondani a párodnak.
  • A partnered nem ismeri el, ha téved.
  • A társad állandóan máshoz hasonlít
  • Negatívan reagál, ha nemet mondasz arra, amit esetleg ő szeretne
  • Figyelmen kívül hagyja az érvelésedet, vagy gondolatmenetedet, ha az nem egyezik az övével
  • Nehezen tudsz koncentrálni a munkára, mivel a partnereddel kapcsolatos gondolataid már-már felemésztik az elmédet
  • Ha arrogánsan viselkedik
  • Megpróbál megváltoztatni téged
  • Nem támogat
  • Folyamatosan kritizál
  • Irreális elvárásokat támaszt a kapcsolattal szemben
  • Ha kerül téged
  • Olyasmit tesz, amire már egyszer megkérted, hogy ne tegye
  • Azzal fenyeget, hogy elhagy
  • Ha kényelmetlen helyzetbe hoz a nyilvánosság előtt
  • Akkor is szexelsz a partnereddel, ha nincs is kedved hozzá 

A kutatás vezetője elmondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem lennének más fontos intő jelek, azonban a tanulmány szerint ezek voltak a legfontosabbak. 

Hozzátette, miszerint ha csak néhány jelet tapasztal valaki a fentiekből, természetesen nem jelenti azt, hogy automatikusan szakítani kellene, azonban tény, hogy érdemes lehet lassítani és jobban megismerni a randipartnerünket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top