Család

Így kerülheted el a válást a válóperes ügyvéd szerint

A válás pont olyan dolog, amit minden házas ember el szeretne elkerülni, úgyhogy érdemes meghallgatni egy válóperes ügyvéd tapasztalatait.

Melissa Kucinski válóperes ügyvéd nemcsak a kliensei ügyeiből szerezte a tapasztalatait, hanem ő maga is elvált már egyszer. Szerinte a következő 9 dolog kell ahhoz, hogy egy házaspár elkerülje a válást.

1. Tartsd távol magad a közösségi oldalaktól!

Az ügyvéd szerint nagyon veszélyesek a házasságra a közösségi oldalak, mert csak az elégedetlenséget növelik a pároddal szemben. Minden ilyen oldalon tökéletes párok jönnek veled szembe, miközben a tiéd épp az imént morgott, mert elfogyott a szalámi és a gyerek is pont visít, mert nem ehet gumicukrot vacsora előtt. Nincs olyan, hogy tökéletes házasság és gyerek, de a közösségi oldalak elhitetik veled, hogy valami nincs rendben a családodban.

2. Az első a párod legyen, ne a gyerekek!

A szakértő tapasztalatai azt mutatják, hogy rengeteg házaspár csúszik el azon, amikor megszületnek a gyerekek, hogy a párkapcsolatot rögtön háttérbe szorítják. Szerinte ez nagy hiba, fontos lenne, hogy ilyenkor a házaspárok észnél legyenek és tudatosan próbálják egymást legalább ugyanolyan fontos emberként kezelni, mint a gyerekeiket.

3. Oldjátok meg a konfliktusokat!

Ne vedd fel rögtön a védekező álláspontot, ha valamiben nem ért egyet veled a párod. Inkább maradj nyitott, és gondolkodj el azon, amit mond. Egy szerető férj vagy feleség mindig érted van, nem ellened. Ha pedig veszekedésbe keveredtek, akkor fogadjátok meg nagyanyáink tanácsát, miszerint lefekvés előtt még beszéljétek meg konfliktust, és béküljetek ki.

4. Ne vakítsanak el az érzelmeid!

Sok olyan házaspár fordult már Kucinskihez, akik egymást hibáztatták a válás miatt. De az a helyzet, hogy a válás nem egy nagy hiba következménye, hanem egy törés a párkapcsolat alapjaiban, amihez évek kellenek. Az ügyvéd azt javasolja, hogy időről időre lépj hátra egyet, távolodj el az érzelmeidtől, haragtól, sérelmektől, és vizsgáld meg alaposan, hol tartotok a házasságotokban, mit kellene megváltoztatni, hogyan lehetne jobbá tenni, és beszélj ezekről a pároddal.

válás válóperes ügyvéd

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Matthew Fassnacht

5. Ne maradjatok együtt csak a gyerekek miatt!

Amikor már csak a gyerekek tartanak össze egy házasságot, az pontosan olyan, mintha elváltatok volna, csak még egy fedél alatt laktok. Egyik résztvevőnek sem jó ez az élethelyzet.

6. Szánj időt a párkapcsolatra!

Ha nem teszed, akkor elhervad, mint a növény, amit nem öntözöl. A házasságot is ápolni kell, apró gesztusokkal ki kell fejezni a párod felé, hogy törődsz vele és még mindig a szíved közepén tartod. Tedd le a telefonod, sokkal fontosabb a párkapcsolatod, mint hogy mi történik épp a Facebookon.

7. Beszélgess, beszélgess, beszélgess!

Mindenki más, lehet, hogy a párod pont nem az a csacsogós fajta, mégis, kommunikáció nélkül nem nagyon lehet jól működtetni egy párkapcsolatot. Kerítsetek magatoknak alkalmat mindennap a beszélgetésre!

8. Veszekedés közben is tartsátok tiszteletben egymást!

Minden párkapcsolatban van veszekedés, a gond akkor van, ha elfajul, és olyan dolgokat vágtok egymás fejéhez, amiket később megbánhattok. Ne izomból és haragból reagálj, hanem próbálj meg veszekedés közben is arra gondolni, hogy nem véletlenül vagy együtt ezzel az emberrel, és hogy szereted, csak épp nézeteltérés támadt köztetek.

9. Gondoskodj magadról!

Kucinski szerint az egyik legfontosabb alaptétel, hogy ne várd el azt a párodtól, hogy boldoggá és teljessé tegyen. Ha egészséges, felnőtt és boldog házasságban szeretnél élni, akkor meg kell tanulnod előbb az önszeretetet és öngondoskodást. Törődj a barátaiddal, hobbikkal, a szükségleteiddel, és ne akarj feloldódni a párkapcsolatban, mert annak csak rossz vége lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top