Család

A drága esküvő váláshoz vezet?

Hogyan hatnak az esküvő költségei a házasságra?

Aki esküvőt tervez, az tudja, hogy nagyon el lehet szállni a költségekkel. Egyszer elbeszélgettem egy esküvőszervezővel, aki azt mondta, három-négymillió forint alatt nincs tisztességes esküvő, amerikai statisztikák szerint pedig az emberek 35-77 ezer dollárt, azaz 10-20 millió forintot költenek az esküvőre. A nagy kérdés, hogy miért csináljuk ezt, miért költjük a család egész vagyonát egyetlen napra? Dr. Karen Wu pszichológiaprofesszor szerint talán azért alakult ki ez a szokás, mert azt várjuk, hogy a nagy esküvőtől tartósabb lesz a házasság – csakhogy egy tanulmány szerint ennek épp az ellenkezője igaz.

A 3000 házas és elvált résztvevőt vizsgáló kutatás során arra keresték a választ, hogy milyen hatással vannak az esküvői költségek a házasság tartósságára. A következőket találták.

1. Minél drágább az esküvő, annál valószínűbb a válás

A vizsgálat eredménye szerint ha több mint ötmillió forintot költünk el az esküvőre, nagyobb eséllyel lesz válás a házasság vége. Az összeg csökkenésével ugyanakkor jobbak lesznek a tartós házasság esélyei is: ha 300 ezret vagy annál kevesebbet költünk a nagy napra, akkor nagy stresszt veszünk le a párkapcsolat válláról, így a válás is könnyebben elkerülhető lesz.

esküvői költségek válás

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Analise Benevides)

2. Minél drágább az eljegyzési gyűrű, annál valószínűbb a válás

Jobb, ha nem veri magát adósságba a férfi az eljegyzési gyűrű miatt, mert ha több százezres gyűrűt vesz, az megint olyan stresszt jelent a házasság szempontjából, ami növeli a válás esélyeit.

3. Minél több az esküvőn a vendég, annál kisebb a válás esélye

Meglepő elsőre, de azt is találták, hogy minél több emberrel osztjuk meg a nagy napon az örömünket, annál kisebb lesz a válás esélye. Dr. Wu szerint azért lehet ez, mert a sok vendég azt mutatja, hogy a friss házaspár kapcsolati hálója erős, ami jót tesz minden párkapcsolatnak.

4. A nászút csökkenti a válás esélyeit

A fentiek alapján nem az esküvőre, hanem inkább a nászútra kell költeni, mert az ragasztóként működik a házasságban. A pszichológus szerint azért van így, mert azok a párok, amelyek nem sajnálják a pénzt a nászútra, valószínűleg fontosnak tartják a közös minőségi időt, és a házasság alatt is keresik majd az alkalmat, amikor kettesben lazíthatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top