nlc.hu
Szabadidő

Meg tudjuk változtatni a személyiségünket?

Szeretnél változtatni a személyiségeden? Ez nem lehetetlen!

Önreflexiót, tudatosságot és kitartást igényel, de ha valaki belefekteti a szükséges munkát, akkor még felnőttként is alakíthat a személyiségén, állítják a kutatók.

Személyiségünkre számos tényező hatással van, fontos szerepet játszik az öröklődés, a neveltetés és persze a meghatározó életesemények. Egészen a közelmúltig úgy vélték, hogy mire elérjük a felnőttkort, a külső és belső hatások eredményeként kiforr a személyiségünk, ám az elmúlt években több olyan kutatás is született, ami alapján úgy tűnik, életünk során folyamatosan változunk. Felmerülhet így a kérdés, hogy képesek vagyunk-e így tudatosan alakítani magunkat, és ha igen, milyen gyorsan tud alakítani az ember a személyiségén.  

Fontos leszögezni, hogy tudományos szempontból a személyiségváltozás nem azt jelenti, hogy jobb lesz mondjuk a humorérzékünk, a Big Five elmélet nyomán a kutatók számszerűsíthető változásokat keresnek öt faktor- lelkiismeretesség, barátságosság/együttműködés, extroverzió, érzelmi stabilitás/neuroticizmus és nyitottság/intellektus – mentén. Ugyan nagyon  leegyszerűsítőnek tűnhet, ha csak ezek mentén vizsgáljuk a személyiséget, de a szakemberek szerint a fentiek óriási hatással vannak egy ember viselkedésére, főbb jellemvonásaira, így jól lehet rájuk alapozni.

„Ugyan vannak, akik depresszióval, szorongásos zavarral vagy más mentális problémákkal élnek, de vannak, akiknél személyiségük bizonyos aspektusaihoz lehet köze annak, hogy kapcsolataikban konfliktusok adódnak. Ez okot adhat arra, hogy változtatni akarjanak, ám ez nem jelenti azt, hogy teljesen személyiséget váltanak, csak egy tulajdonságra koncentrálnak” – nyilatkozta Mathias Allemand, a Zürichi Egyetem munkatársa, aki maga is egy olyan kutatásnak a vezetője, ami azzal foglalkozik, hogy lehet-e célzottan tenni azért, hogy alakítsunk személyiségünkön.

Lány mosolyog a tükörben.Fotó: Andrea Piacquadio/Pexels

Allemand és kollégái 2021-ben publikáltak egy tanulmányt, amelyben 1523 olyan ember fejlődését írták le, akik egy, a kutatók által készített okostelefonos alkalmazás segítségével próbálták megváltoztatni személyiségüket. A PEACH (PErsonality coACH) néven ismert alkalmazást a legújabb pszichoterápiás kutatásoknak megfelelően fejlesztették ki, ezen kutatások szerint a személyiségváltozást célzó hatékony beavatkozásnak négy kulcsfontosságú összetevőre kell irányulnia.

  • Ezek közül az első a változás motivációjára vonatkozik, fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, mi a különbség a tényleges és kívánt személyiségünk között.
  • Ezután következik az “erőforrások” mozgósítása, az erőforrások ebben az esetben olyan ismerősöket és családtagokat jelentenek,  akik segíthetnek az egyénnek a tulajdonságai megváltoztatásában.
  • A harmadik elem az új viselkedésmódok kialakítását foglalja magában. „Ha meg szeretnénk változtatni a személyiségünket, bővíteni kell a viselkedési repertoárunkat. Tehát ha valaki mondjuk egy kicsit introvertált, és szeretne extrovertáltabbá válni, akkor fontos, hogy új extrovertált viselkedési formákat gyakoroljon, például beszélgessen egy idegennel. A személyiség megváltoztatásához emellett az is fontos, hogy rendszeresen tegyünk érte, rendszeresen végezzünk ehhez szükséges feladatokat” – emelte ki a szakember.
  • Ami a személyiségváltozás negyedik és egyben utolsó pillérét illeti, meg kell változtatni azt, hogyan gondolkodunk a mindennapokban a viselkedésünkről és a tapasztalatainkról, ebben pedig olyan feladatok segíthetnek, amelyekkel fejleszthető az önreflexió.

És mi lett az eredménye a kutatásnak? A három hónapos vizsgálati időszak végére az alkalmazás felhasználói körében a  személyiségváltozás jelentősen nagyobb volt, mint a kontrollcsoport tagjai körében. Ennek mérése ugyan önbevallás alapján történt, igaz, a résztvevők által észlelt változások ellenőrzésére barátokat és rokonokat kértek meg arra, hogy osszák meg tapasztalataikat. Jó hír, hogy ők is megerősítették a résztvevők által leírt változásokat.

„Kutatásunkkal bebizonyítottuk, hogy egy három hónapon át tartó, digitálisan támogatott beavatkozással lehetséges például lelkiismeretesebbé vagy extrovertáltabbá válni. Azt is megállapítottuk, hogy egyesek képesek voltak arra, hogy kellemesebb személy váljon belőlük, aki pedig ennek ellenkezőjére vágyott, az is elérte célját” – jegyezte meg a kutatásvezető. Hozzátette, azok akik azt tűzték ki célul, hogy érzelmileg stabilabbá – vagy kevésbé neurotikussá – váljanak, pozitív változásokat észleltek, bár azok, akik a nyitottságuk szintjének megváltoztatását remélték, általában sikertelenek voltak.

Az utánkövetés során egyébként kiderült, hogy a fent említett személyiségváltozások a vizsgálat befejezése után még legalább három hónapig fennmaradtak, ami arra utal, hogy valóban lehetséges tudatosan megváltoztatni a személyiséget. Allemand azonban fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra

hogy a személyiségünket megváltoztatni nagyon nehéz, és a kívánt eredményt csak kemény munkával és elkötelezettséggel lehet elérni, kell hozzá a megfelelő motiváció.

(Forrás: IFLSience)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top