nlc.hu
Szabadidő

A macskák személyisége és bundájuk színe közötti összefüggés

Tényleg van összefüggés a macskák személyisége és bundájuk színe között?

Továbbra is képlékeny lábakon áll a feltételezés miszerint a macskák színe valóban szerepet játszanak-e a személyiségük alakulásában, viszont kétségtelenül vannak összefüggések.

Sok hiedelem, tévhit, illetve sztereotípia terjeng a macskákról, ilyen például, hogy nem szeretik az embereket, vagy adott esetben „maguknak valóak”. Mítosz lehet az is, hogy a különböző színű macskák eltérő személyiségjegyekkel rendelkezhetnek.

Egy vörös macska pózol a kamera előtt

Egy vörös macska pózol a kamera előtt (Fotó: Pexels)

Persze van abban némi igazság, hogy bizonyos személyiségjegyek gyakoribbak lehetnek az azonos bundával rendelkező macskáknál, viszont kétség sem fér hozzá, hogy közülük sincs két egyforma.

Ugyan még nincsen tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ezeknek a házi kedvenceknek a szőrzete mennyire befolyásolja a személyiségüket, viszont az tagadhatatlan, hogy lehet némi összefüggés a dologban.

A vörös színű bundát viselő macskákról például váltig állítják, hogy temperamentumosok és függetlenek, míg a fekete macskákat titokzatosnak és antiszociálisnak állítják be. 

Egy TikTok-felhasználó ennek kapcsán, egy videón keresztül mutatta be azt a meggyőződését, miszerint ez a jelenség valóban létezik. 

„A cirmos cicák általában játékosak és közösségkedvelőek. Élvezik a vadászatot, zsákmányukat pedig haza is viszik neked” – állt a videóban. 

Úgy tűnik, hogy a videóban elhangzottak nagy népszerűségnek örvendtek, hiszen közel 6 millióan reagáltak rá. 

Ezek nagyon igazak. Egy cirmos cicám van és egy döglött egérrel az oldalamon keltem fel

– reagált a videóra az egyik felhasználó.

A gazdik többsége általában tisztában van azzal, miszerint macskáik jellegzetes személyiségjegyekkel rendelkeznek. Egyes felmérések szerint ennek köze lehet a macskák színéhez, a kutatók azonban cáfolják ezt az összefüggést. A háztartásban előforduló macskák legtöbb esetben rövid szőrűek. Ugyan igaz, hogy sokféle színben, illetve mintában fordulnak elő, azonban sok esetben közös felmenőkkel rendelkeznek, így ez megmagyarázhatja, hogy mi okozza a kísérteties hasonlóságot.

A Kaliforniai Egyetem által végzett tanulmány azonban felfedezett némi összefüggést. A kutatás során megállapították, hogy a vörös, illetve a mindössze két színnel rendelkező macskák barátságosabbak, mint a fekete, a fehér, továbbá a háromszínű cicák, akiket sokkal inkább antiszociálisnak, félénkebbnek, lustábbnak és nyugodtabbnak tituláltak. 

Annak ellenére, hogy önmagában nem bizonyított, miszerint a szín hatással lenne a személyiségre, ezek a mítoszok meglehetősen befolyásolják az embereket abban, hogy ennek mentén válasszák ki kedvenceiket, illetve azt is, hogyan gondoskodnak ezekről a háziállatokról.

Egy tanulmány ezt megerősítve közölte, miszerint a fekete és a barna színű macskák örökbefogadása a legvalószínűtlenebb, hiszen az emberek engednek ezeknek a sztereotípiáknak. 

A színekkel ellentétben a macskák fajtája azonban valóban meg tudja változtatni a háziállat személyiségét. Ilyen például a szürke perzsa kiscica is, akik általában függetlenek és nem keresik az emberi interakciót. Ennek ellenére azonban rendkívül ragaszkodóak tudnak lenni.

Via: 1

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top