Meghalt az ugandai olimpikon, akit volt párja benzinnel gyújtott fel

S. Z. | 2024. Szeptember 05.
Rebecca Cheptegei testének 80 százaléka megégett, a kórházban hunyt el négy nappal a támadás után.

Belehalt sérüléseibe Rebecca Cheptegei ugandai olimpikon maratonfutó, akinek a teste 80 százaléka megégett, miután volt barátja leöntötte benzinnel és meggyújtotta vasárnap. A 33 éves sportoló egy kenyai kórházban hunyt el, az Eldoret városában lévői intézmény szóvivője megerősítette a halálát – írja a Guardian.

„Tudomásunkra jutott, hogy az olimpiai sportolónk, Rebecca Cheptegei elhunyt, miután barátja kegyetlen támadást intézett ellene. Szelíd lelke nyugodjék békében, és határozottan elítéljük a nők elleni erőszakot. Ez egy gyáva és értelmetlen tett volt, amely egy nagyszerű sportoló elvesztéséhez vezetett. Az öröksége továbbra is fennmarad” – írta az X közösségi platformon Donald Rukare, az Ugandai Olimpiai Bizottság elnöke.

A kenyai rendőrség tájékoztatása szerint Cheptegei élettársa, Dickson Ndiema vett egy kanna benzint, leöntötte vele nőt, majd felgyújtotta. A beszámolók szerint előtte a pár a házuk előtt veszekedett. A tűz a férfit is elérte, súlyos égési sérülésekkel kezelték ugyanabban a kórházban, ahol a futót.

Az ugandai Rebecca Cheptegei (sárga csíkos felsőben) a női maraton döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 2023. augusztus 26-án (Fotó: ISZA Ferenc / AFP)

Rebecca Cheptegei szülei elmondták, hogy lányuk azért vásárolt földet a kenyai Trans-Nzoia megyében, hogy közel legyen az ország számos atlétikai edzőközpontjához.

Cheptegei a 44. helyen végzett maratonfutásban a párizsi olimpián, a tavalyi budapesti világbajnokságon pedig 14. lett a versenyszámban. A 2022-es thaiföldi hegyi és túraútvonalas világbajnokságon megnyerte a hegyi futóversenyt.

Exit mobile version