“Az anyósom a gyerekeimet kevésbé szereti a többi unokájánál” – Mit tegyünk ha felütötte a fejét a kedvenc gyerek szindrómája?

Fecske Bettina | 2024. Október 02.
Minden unoka számára óriási trauma lehet, amikor realizálja: nagymamája nem egyforma bánásmódban részesíti őt és unokatestvérét.

A „kedvenc gyerek” szindrómája nem csak a szülők részéről fordulhat elő egy családban, hanem a nagyszülők részéről is. Ez pedig borzasztóan nehéz és szomorú helyzeteket teremthet a családban, ezt pedig mi sem mutatja jobban, mint az édesanyák saját történetei.

A nagyszülő van, hogy nem ugyanúgy kezeli az unokáit (Fotó: Getty Images)

Amikor másképp kezel a nagyszülő

Rideg kézfogás, nincs karácsonyi ajándék

Egy édesanya például elárulta, hogy az anyósa láthatóan kevésbé szereti az ő gyermekeit, ezt pedig nem is próbálja titkolni. Elárulta, hogy a férjével két csodás -egy 6 és egy 3 éves – gyermek szülei, míg a férje nővérének is két – egy 4 és egy 2 éves – gyermeke van. Bár az unokatestvérek nagyon jól kijönnek egymással és szeretik egymást, illetve a férje is nagyon közel áll a nővéréhez, a nagymama mégis „oldalt választott” magának a családban, előnyben részesítve lánya gyermekeit.

Bár az édesanya valamennyire érti anyósa preferenciáját – ugyanis sokkal szorosabb kapcsolatot ápolt a lányával, mint a fiával -, mégsem tudja elfogadni, miért mellőzi ilyen látványosan a fiától származó unokáit. A dolog mostanra ráadásul odáig fajult, hogy az unokatestvérekkel való kivételezést a gyerekek is észlelték már és elkezdtek tartani a nagymamától, akin érzik a feléjük irányuló ridegebb viselkedést.

Az egész helyzet egy családi vacsora közben csúcsosodott ki. Az édesanya elárulta, hogy míg a nagymama a lánya oldaláról származó unokáit hatalmas öleléssel köszöntötte, addig az ő gyerekei hiába álltak és vártak a mama ölelésére, a 6 éves gyermekének csak egy rideg kézfogás volt a jussa, az is percekkel azután, hogy megérkeztek.

Ráadásul a nagymama abban sem konzekvens, mennyire segít az unokák nevelésében. Míg a lánya oldalán rögtön ugrik, amint beteg a gyerek, addig a fia gyermekei esetében, ha arra kérik, hogy néhanapján segítsen be, hosszas morgolódás után mond csak igent, többször is hangoztatva, hogy ez egy hatalmas szívesség a részéről. Ráadásképp ilyenkor azt is közli, hogy a gyerekek karácsonyi ajándéka is ugrott, hiszen a rájuk fordított ideje az ajándék. Bár az édesanya tudja, hogy a nagymamák nem ingyenes gyermekgondozók, mégis rosszul esik számára ez a fajta viselkedés, mert a másik unokák esetében mindig szíves örömest beugrik.

Te nem vagy olyan okos, mint a másik unokám

Hasonló problémával küzd egy Redditen segítséget kérő anyuka is, akinek a gyermekét folyamatosan összehasonlítja a sógora unokáival az anyós. Az édesanyát egyre jobban zavarja a dolog, hogy csak az unokaöccsei a sztárok, míg az ő 4 hónapos gyermekét folyamatos kritikákkal illeti. Látszólag azt sem hajlandó felfogni, hogy minden gyerek más és más ütemben fejlődik és más személyiségjegyekkel bír, így felesleges is bármiféle összehasonlítás…

Nem minden esetben áldás egy nagymamának az unokája közelsége (Fotó: Getty Images)

Nem fordít rájuk ugyanakkora figyelmet

Szintén kétségbeesetten keresi a megoldást ugyanerre a helyzetre az az édesanya, aki azt vette észre, hogy az anyósa nem ugyanúgy bánik a kislányával, mint a saját lányának ikreivel. Míg ugyanis az ikrekkel a szabadidejében süteményt süt és teljes mértékben rájuk fordítja a figyelmét, addig az ő lánya egy száraz sajtos-sonkás zsemlét kap vacsorára, amit a helyi közértben vásárolt.

Bár a férje igyekszik elhessegetni a rosszallását, mondván, majd biztos süt süteményt az ő gyermekükkel is, ha nagyobb lesz, mégis van benne egyfajta rossz érzés, ugyanis a nagymama egy vakációjáról hazaértve az ikerlányoknak egy különleges flamenco táncos ruhát hozott ajándékba, míg az ő gyermekének egy hűtőmágnessel szúrta ki a szemét.

Hasonló eset történt karácsonykor is, mikor is az ikrek egy saját nevükkel ellátott zoknit kaptak a kandalló fölé, az ő lánya viszont egy név nélküli darabot.

Habár ebben az esetben sem várta volna el az édesanya, hogy anyósa ajándékokkal halmozza el a gyermekét, mégis rosszul esik neki a kettős mérce és a mai napig nem tudja, mi tévő legyen.

Egy idő után a gyermekünk is érezni fogja, hogy baj van. (Fotó: Getty Images)

Mit tehetünk, ha az egyik nagymama másképp kezeli a gyermekünket?

Bár a „kedvenc gyerek” szindróma a nagymamamák esetében is egy igencsak kényes kérdés, ha egy idő után már tarthatatlanná válik és a gyermekünket is felzaklatja a helyzet, akkor muszáj cselekednünk valamit. Elsőként érdemes minden egyes kínos esetet pontról pontra lejegyeznünk, hogy pontosan emlékezni tudjunk később is arra, hogy melyik szituáció érintett fájón minket, vagy a gyermekünket.

 

Közben természetesen ne felejtsünk el kommunikálni a partnerünkkel sem a dolgokról, pláne, ha esetlegesen az ő anyukájáról vagy apukájáról van szó. Partnerünk ez esetben abban is segíthet, hogy milyen kommunikációval érdemes megközelíteni a szüleit. Ha pedig a saját szülőnkről van szó, akkor nekünk érdemes számot vetni arról, hogy hogyan kezdeményezzünk beszélgetést a „kedvenc gyerek” szindróma megoldásáról.

Beszélni kell a kivételező nagyszülővel is. Bármennyire is kellemetlen, a legfontosabb az, hogy az ember nyíltan kommunikáljon vele a problémáról és az esetleges megoldásokról. Az azonban nagyon fontos, hogy kerüljük a vádaskodást az egész beszélgetés során, próbáljuk inkább a családunkra és a gyermekünkre gyakorolt érzelmi oldalát megközelíteni a problémának.

Bár elsőre lehet, hogy csökönyös lesz a nagyszülő, érdemes kitartóan próbálkoznunk (Fotó: Getty Images)

Abban az esetben pedig, ha a kialakult helyzet a gyermekünket is nagyon felzaklatja, akkor végül muszáj meghúznunk a határokat. Ilyenkor tudassuk a nagyszülővel, hogy mely viselkedését tartjuk elfogadhatatlannak és melynek örülnénk, ha gyakorolná. Javasolhatunk például közös programokat, ahol erősíthetik a kapcsolatukat csemeténkkel.

Természetesen azt sem szabad elfelejtenünk, hogy minden folyamathoz idő kell, így, ha először nem látja be a nagyszülő, hogy mi is a probléma, akkor érdemes fáradhatatlanul újra és újra elővenni a problémát egészen addig, amíg nyitott nem lesz a kommunikációra.

Mindeközben persze nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy ez az egész nem egyfajta harc a nagyszülővel és minden a gyermekünkről szól, így fontos, hogy őt is biztosítsuk arról, hogy nagyon sokan szeretik és egy cseppet sem ér kevesebbet, mint a másik unoka attól, mert a nagyszülő most épp nem egyforma bánásmódban részesíti.

És ha minden kötél szakad: érdemes szakértő segítségét is kikérni a problémában. Egy hozzáértő kívülálló ugyanis olyan családi sémák feloldásában is segíthet, amelyek az egész helyzetet tudat alatt generálják.

Via: (1), (2), (3), (4)

Exit mobile version