nlc.hu
Család

Mérgező anyós-meny kapcsolat

5 jel, hogy mérgező kapcsolatban vagy az anyósoddal

Ez az a pillanat, amikor ideje beszélned a szerelmeddel az anyjáról…

Nem véletlenül a viccek egyik legnépszerűbb műfaja a szörnyű anyósról szóló poénok, ahogy az ebben a témában készült filmeket is javarészt az élet írja. Mert az anyóssal való konfliktusok egyértelműen léteznek (ha neked jó kapcsolatod van a szerelmed anyukájával, akkor csak annyi kérdésünk lenne: milyen érzés a sors kegyeltjének lenni?). De nem mindegy, hogy az a nem túl kedves beszólás a vasárnapi ebéd felett azért történt, mert szimplán rossz napján kaptad őt el, vagy sokkal komolyabb a gond. Ha a következő jeleket tapasztalod, akkor sajnos az a helyzet, hogy egy kifejezetten mérgező anyóssal van dolgod!

Határok nélkül

Már ezerszer megkérted a családtagjaidat, hogy ne posztoljanak a gyerekedről a közösségi médiára képeket, de akárhányszor felmész a Facebookra, csak szembejön a kisbabád arca „nagymama és unokája”-felirattal. Ha egyedül az anyósod képtelen betartani ezt a nehezen felállított határt – amit ennél világosabban már nem fogalmazhattál volna meg –, akkor egyértelműen arról van szó, hogy a szerelmed anyja próbára tesz téged. Ez egyfajta hatalmi küzdelem, amibe előbb-utóbb a párod is bele fog sodródni.

Passzív agresszióból ötös

Ha a mérgező anyós-viselkedésről van szó, annál durvább nincs, amikor passzív-agresszív háborút indít ellened. Ennek legkeményebb formája a másik fél teljes ignorálása (ami a szakértők szerint a pszichológiai abúzus egy fajtája), ami ellen különösen nehéz felvenni a harcot. Hiszen könnyen kaphatsz olyan kamu kifogásokat, mint a „Azt hittem, te haragszol rám”, vagy „Nem volt miről beszélgetni”, amikkel valójában csak tovább akar idegesíteni, miközben neked semmi konkrétum nem lesz a kezedben.

Kőgazdag ázsiaiak

Jelenet a Kőgazdag ázsiaiak című filmből (Fotó: RTL Sajtóklub)

Hol van Freud, mikor szükség van rá?

Amikor kéretlen tanácsokat kapsz a pasiddal kapcsolatban („A fiam jobban szereti, ha így hajtogatják az alsónadrágját.”), kicsit túl intim ajándékokat ad neki, vagy bármilyen más módon megnyilvánul, hogy nem bír leszakadni a kicsi fiáról, az nagyon is toxikus kapcsolatra utal. Azonkívül, hogy az anya-fia viszonyt is meg kéne vizsgálni, az ilyen típusú anyós nagyjából a harmadik akar lenni a párkapcsolatotokban. A végcél pedig ismét csak a kontroll, hogy minden úgy legyen, ahogy ő akarja.

Az igazi énje

Lehet, hogy amikor a szerelmeddel együtt találkoztok az édesanyjával, akkor csupa kedvesség, elbűvölően udvarias és tiszteletteljes. Ezért saját magadat is megkérdőjelezed, mikor olyan érzésed van, hogy talán az anyósod mégsem bír. De mindig megbizonyosodsz róla, hogy neked volt igazad, mikor a párod elhagyja a szobát, az anyja pedig azonnal kimutatja a foga fehérjét: nyíltan kritizál, beszólogat és kifejezetten goromba lesz veled. A passzív-agresszív stílussal együtt ezúttal is az célja, hogy konfliktust szítson a barátod és közted: hiszen mondhatsz bármit, a felszínen hazugnak fogsz tűnni.

Pletykafészek

Nem elég, hogy az anyósoddal rossz a viszonyod, a kedvesed családja is egyre inkább eltávolodik tőled. Vajon mi történhetett? Persze, hogy anyuka áskálódott! Fegyverként használ minden apró, intim infót, amit tud rólad, vagy ami történt veled, és úgy forgatja azokat, hogy minél negatívabb fényben tűnj fel. És miután ezt a hátad mögött pletykálva teszi, meg sem tudod védeni magad…

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top