nlc.hu
Sztárok

Anyós-meny viszonyok a királyi családokban

Látványos lökdösődés, teátrális hiszti: 5 anyós-meny viszony a királyi családokban

Öt különböző anyós-meny kapcsolatot mutatunk be a királyi családokból. Van olyan, ahol kifejezetten szoros szövetség alakult ki a két nő között, de olyan páros is akad, ahol már látványos lökdösődés zajlik.

Hogy milyen kapcsolatban vannak az anyósaikkal azok a férfiak, akik beházasodnak a királyi családba, nem tudni. Ez talán annak köszönhető, hogy a férfiak kevésbé közlékenyek, és talán nem annyira viselik meg őket az esetleges szurkálódások. Persze ez is csak feltételezés. Arról azonban sokkal többet tudunk, hogy milyen (volt) egy-egy anyós-meny kapcsolat a királyi családokban.

Zsófia, aki egyszerre harcolt és támogatta Sisit

Kétségtelen, hogy Ferenc József volt az anyja szeme fénye, ezt a legtöbb „Sisi” sorozat viszonylag jól mutatja be. Zsófia mindent elkövetett annak érdekében, hogy fiából uralkodó legyen, s hogy ne jusson arra a sorsa, mint az előző császár, I. Ferdinánd. Ennek fényében Zsófia mindent igyekezett az ellenőrzése alatt tartani, a politikai döntésektől, az ideális feleség kiválasztásáig.

Szerencsétlenségére azonban Ferenc József elkezdte bontogatni a szárnyait, és Ilona helyett Erzsébetet vette feleségül. Ezt a legtöbb filmből jól ismerjük. Csakhogy ezek a sorozatok többnyire arra épülnek, hogy démonizálják Zsófiát, aki „lehetetlenné tette” menye életét. De valóban így volt? Nos, Ferenc József és az anyja levelezésből egy sokkal árnyaltabb kép bontakozik ki. Tulajdonképpen Zsófia nagyon is elfogadta Erzsébetet, és a fia választását. Ezt a császár is megerősítette egyik levelében, melyben úgy fogalmazott anyjának, hogy megalapozta számára a boldogságot. „Minden nappal jobban szeretem Sisit, és mindinkább meg vagyok győződve arról, hogy nálánál jobban senki nem illenék hozzám.” De kétségtelen tény, hogy Erzsébet számára terhes lehetett, hogy férje mindent, de tényleg mindent megbeszél az anyjával.

Sisi, Ferenc József és Zsófia a Sisi (2021) c. sorozatban

Sisi, Ferenc József és Zsófia a Sisi (2021) c. sorozatban

Így Zsófia pontosan tudott arról, ha menyének étkezési nehézségei voltak, ha elszíneződött vagy kihullott a foga. És az ellenőrzésmániás anyósak mindenre volt valami megoldása, ami miatt joggal érezhette azt Sisi, hogy kevés szabadsággal rendelkezik. A két nő között nem volt felhőtlen a viszony, ám a Ferenc József iránt érzett szereteten kívül más is összekötötte őket: a gyász, amit gyermekük elvesztése okozott nekik. Sisi lánya, a kétéves Zsófia Budán hunyt el, egy betegség következtében. Zsófiának pedig egyetlen lánya Mária Anna Karolina hunyt el ötévesen egy betegség miatt.

II. Erzsébet három menye, három különböző kapcsolatot hozott

II. Erzsébet és Zsófia

Talán a világ leghíresebb anyósa II. Erzsébet királynő volt. Neki három meny is jutott és lássuk be, csak egy könnyítette meg az életét. Ő nem más, mint Zsófia, aki Erzsébet legkisebb fiához, Eduárd wessexi grófhoz ment feleségül. Zsófia nemcsak a rangjával járó kötelezettségekből veszi ki a részét, hanem élete végéig támasza és bizalmasa volt az uralkodónak. Amikor Harry és Meghan az Egyesült Államokba költöztek, a gyereknevelés mellett Zsófia azonnal igent mondott a királynő felkérésének, hogy sokkal több eseményen képviselje a királyi családot. Ráadásul ő soha nem panaszkodott a médiának, a család tagjairól mindig tisztelettel nyilatkozott, és úgy is viselkedett, és viselkedik a mai napig mindenkivel.

II. Erzsébet és Zsófia wessexi grófné a királynő gyémánt jubileumán, a Buckingham Palotában, 2019-ben (Fotó: Kirsty O'Connor - WPA Pool/Getty Images)

II. Erzsébet és Zsófia wessexi grófné a királynő gyémánt jubileumán, a Buckingham Palotában, 2019-ben (Fotó: Kirsty O’Connor – WPA Pool/Getty Images)

Nem volt ennyire kiegyensúlyozott II. Erzsébet kapcsolata a többi menyével, de kifejezetten rossznak sem lehet nevezni.

II. Erzsébet és Sarah, yorki hercegné

Sarah, yorki hercegné András herceg felesége volt. Sarah, aki a napokban érkezik Budapestre az új könyvének bemutatója kapcsán, nehezen találta meg a helyét a királyi családban. Amikor már kölcsönösen más mellett keresték a boldogságot a férjével, és erről fotókat közöltek a bulvárlapok, akkor II. Erzsébet kijelentette, hogy a jövőben semmilyen hivatalos eseményen nem számít Sarah munkájára. Idővel azonban minden változik, igaz ez az uralkodó és a hercegné közti kapcsolatra is. Fülöp herceg halála után Sarah így nyilatkozott Erzsébetről: „Számomra egy csodálatos mentor, a legnagyobb. Az uralkodó mindig is hitt bennem, szeretett és elfogadott. Valósággal csodálom azt a hihetetlen tempót, amit őfelsége diktál, hogy mennyire modern, rugalmas, megértő, megbocsátó és nagylelkű asszony… Azt hiszem, azért kerültem ilyen közel az uralkodóhoz, mert édesanyám nem igazán volt jelen az életemben. Őszintén szólva, számomra az anyósom inkább volt az anyám, mint a vér szerinti anyám.” A királynő utolsó éveiben Sarah egyre többször tűnt fel mellette. Amikor pedig II. Erzsébet idén szeptemberben elhunyt, ő vette magához az uralkodói imádott kutyáit.

II. Erzsébet királynő, András herceg, Sára yorki hercegné és Beatrix brit királyi hercegnő Portsmouth-ban, 1989-ben (Fotó: Julian Parker/UK Press via Getty Images)

II. Erzsébet királynő, András herceg, Sára yorki hercegné és Beatrix brit királyi hercegnő Portsmouth-ban, 1989-ben (Fotó: Julian Parker/UK Press via Getty Images)

II. Erzsébet és Diana

Hullámvölgy. Így lehetne jellemezni Diana és II. Erzsébet kapcsolatát. Kicsit vonatkoztassunk el attól, amit A koronában láttunk. Diana mindig közelebb állt Fülöp herceghez, ez azonban nem jelenti azt, hogy II. Erzsébet ellenszenvet érzett volna iránta, vagy kiközösítette volna a családban. Andrew Morton könyve szerint – amiről ma már tudjuk, hogy Diana diktált le – a hercegné kezdetben félt az anyósától, és megtartották a formális távolságot. Akkor kerültek közelebb egymáshoz, amikor már nyilvánvaló volt, hogy Károly nem fog lemondani Kamilláról. Diana pedig szövetségest talált II. Erzsébetben, abban a csatában, amit a házasságáért vívott. A szövetség pedig akkor bomlott fel, amikor a királynő számára nyilvánvalóvá vált, hogy Diana is félrelép.

II. Erzsébet és Diana hercegnő, 1989. (Fotó: Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

II. Erzsébet és Diana hercegnő, 1989. (Fotó: Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

Erzsébet a menye sokszor teátrális érzelmi kitörésével sem nagyon tudott mit kezdeni. „Előfordult, hogy a hercegnő egy órán keresztül volt bent az anyósánál és folyamatosan sírt” – nyilatkozta egy lakáj Ingrid Seward 2002-es könyvében. A szerző szerint Diana volt az egyetlen személy, akit a királynő nem tudott kezelni, és akinek minden botránya után némaságba burkolózott. „Ezzel a némasággal a királynő akaratlanul is engedte, hogy Diana kontroll nélkül cselekedjen.” Kapcsolatukra az tett pontot, amikor II. Erzsébet áment mondott Diana és Károly házasságára.

Ahol már a lökdösődés is jelen van

A jelenlegi spanyol király, VI. Fülöp édesanyja Zsófia egy-egy felvételen úgy néz ki, mintha már hadban állna menyével, Letíciával. Amikor a CNN riportere feleségül ment az akkor még trónörökös Fülöphöz, az anyósa, Zsófia volt az, aki a szárnyai alá vette. Hiszen ki ismerné jobban a királynésággal járó feladatokat, ha nem az a nő, aki évtizedekig volt királyné? „Senki nem tanított többet a protokollról és a feladatokról Letíciának, mint az anyósa. Zsófia volt az, aki segített neki beilleszkedni, nemcsak az uralkodói családba, hanem a koronások európai közösségébe is. Bár a spanyolok többsége már felszámolná a monarchiát, azért azt sokan elismerik, hogy a királyi család legprofibb és korábban a legtöbbet dolgozó tagja, Zsófia. Épp ezért annyira felháborító az a viselkedés Letíciától, amelyeket a felvételeken láthatunk”– írta egy spanyol kommentelő az egyik olyan cikk alatt, mely azt a videót mutatja be, ahogyan Letícia szó szerint elrángatja lányait a nagyanyjuktól. Nem a fenti komment az egyetlen, amely Letíciát minősíti. Mások egyszerűen aljasnak és agresszívnek írják le. „Különösen fájó a jelenlegi királyné viselkedés, mivel egy olyan ember ellen követi el, aki a gyengédségről ismert, és aki évtizedek óta nagy elismerésnek örvend.”

Letícia hercegné, VI. Fülöp és Zsófia spanyol királynő (Fotó: Lalo Yasky/WireImage)

Letícia hercegné, VI. Fülöp és Zsófia spanyol királynő (Fotó: Lalo Yasky/WireImage)

Hogy feszültség van az anyós és a menye között, az nem is kérdés. Hogy ez ellen láthatóan sem VI. Fülöp, sem a botrányai miatt visszavonult ex-király János Károly nem tud tenni semmit, az is jól látható a felvételeken. De vajon mi áll ennek a feszültségnek a hátterében? A pletykák szerint – és mint tudjuk, minden pletykának a fele igaz – alapvetően nagyon máshogyan gondolkodik a két nő, és Letícia az, aki ha kell, erővel kényszeríti ki az akaratát. Tény, hogy Zsófia és János Károly – még a férfi botrányai előtt – nagyon keményen dolgoztak azon, hogy egy emberi, elérhető monarchiát alakítsanak ki. És Franco után nagyon is kedvelték őket. Letícia viszont a lányait nem így akarja nevelni. Míg a nagymama szerint a lányoknak arra van szükségük, hogy a lehető „legnormálisabb” (hétköznapibb) életet éljenek – még akkor is, ha egyikükből egyszer királynő lesz -, addig Letícia szigorúbb és távolságtartóbb, s mondhatni arra neveli lányait, hogy ne tévesszék szem elől a szerepüket. Hát, nehéz lehet így egy közös családi vacsora…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top