nlc.hu
Sztárok

Eduárd edinburgh-i herceg családja

Zarában járnak, szerények és a királyi család titkos fegyverei: az új edinburgh-i herceg családja

Ki is III. Károly legkisebb testvére Eduárd, aki megkapta apjuk régi címét?

„Ősi és tekintélyes”- ilyen jelzőkkel szokták illetni az Edinburgh hercegi címet, melyet 1947-ben VI. György király adományozta Fülöp hercegnek, amikor feleségül vette Erzsébetet. Kettejüknek összesen négy gyermeke született, ám egyedül a legkisebb Eduárd nem lett herceg, ő a Wessex grófja címet kapta. A fiatal gróf különösen közel állt az apjához, így amikor 1999-ben megnősült, szülei bejelentették, hogy Fülöp halála után, az edinburgh-i herceg címet ő kapja majd. Bár a herceg már 2021-ben elhunyt, a bejelentésig egészen idén márciusig várni kellet, ugyanis amikor Fülöp 2021-ben meghalt, a rang visszaszállt a Koronára.

Eduárd jelenleg 13. a trónöröklési sorban, és az évek múlásával egyre csak lejjebb csúszik majd azzal, hogy Vilmos gyermekei megházasodnak és gyermekeik születnek, viszont a „legrangosabb” címeket, csak a család fiatalabb ágának adományozzák, éppen az előző példa miatt. III. Károly végül 2023. március 10-én, öccse 59. születésnapján jelentette be, hogy Eduárd mostantól edinburgh-i herceg, felesége Zsófia pedig, edinburgh-i hercegné. A haláluk után azonban a rang nem öröklődik tovább gyermekeikre, hanem visszaszáll a Koronára.

Eduárd, Fülöp és II. Erzsébet

Eduárd a szüleivel (fotó: Profimedia)

Kik viselték korábban a címet?

  • 1726-ban Frigyes herceg viselte, aki II. György király legidősebb fia volt
  • 1764-ben Vilmos herceg kapta, aki III. György király testvére volt
  • 1866-ban Alfréd herceg viselte, aki Viktória királynő második fia volt
  • 1947-ben kapta meg Fülöp, aki II. Erzsébet férje volt

Eduárd, edinburgh-i herceg

A gondtalan negyedik. Akár ezt a jelzőt is viselhetné Eduárd, akire viszonylag kevés médiafigyelem irányult gyerekként, ugyanakkor az iskolában folyamatosan bullyingolták, mint „az uralkodó legkisebb gyereke.” Eduárd nemcsak külsőleg hasonlít nagyon apjára, de Fülöp elhivatottságát is örökölte. Az elmúlt években családjával együtt nagy mennyiségű munkát vállalt, ő vette át például az apja által alapított, Edinburgh hercegéről elnevezett díjátadó szervezését is. Fülöphöz hasonlóan elkötelezetten harcol azért, hogy a különböző hátterű fiataloknak lehetőségük legyünk fejleszteni a tehetségüket, tudásokat.

Eduárdék voltak az elsők, akik kiálltak a nyilvánosság elé, amikor 2021-ben Fülöp herceg meghalt. Az első perctől kezdve a királynő mellett voltak Windsorban, fogadták az emberek részvétnyilvánításait, és váltottak pár szót a sajtóval.

Eduárd herceg és ZSófia

Zsófia és Eduárd Edinburgh-ban, néhány órával azután, hogy megkapták edinburgh-i hercege és hercegnéje címet (Fotó: Profimedia)

 

Hogy mit is jelent pontosan az, hogy a wessex grófjából és grófnéjából edinburgh-i hercege és hercegné lett? Nos azt, hogy ezek jóval magasabb rangot képviselnek, a státusz közvetlenül az uralkodó alá emeli őket, ráadásul ez az egyik legrangosabb cím a királyi családban. Bár most úgy tűnik, hogy Károly osztogatja az új címeket, gondoljunk Archie-ra és Lilibetre, valamint Eduárdékra, ez egyáltalán nem igaz. Az uralkodó karcsúsítani óhajtja a monarchiát, vagyis egyre szűkülni fog azoknak a száma, akik rangot kapnak (sok cím vissza fog szállni a koronára, nem fog öröklődni), és az aktívan dolgozó tagok száma sem fog bűvölni.

Zsófia edinburgh-i hercegné

Eduárd új címe a férfi egész családjára hatással volt. Ahogyan említettük 1999-ben feleségül vette Zsófiát, aki eddig wessex grófnéja volt, ám férfi 59. születésnapja után edinburgh-i hercegné lett. „Agyafúrt lépés volt ez a királytól, hiszen rangban előléptette azt a nőt, akit sokan csak a királyi család titkos fegyverének hívnak”- írta az egyik brit lap néhány órával a kinevezésük után. Mindez pedig nem túlzás: az 58 éves Zsófia azt a rangot örökölte meg, mely oly sokáig a néhai királynő II. Erzsébeté volt, kettejük között pedig kifejezetten szoros volt a kapcsolat. Zsófia „mamának” hívta anyósát, és ő töltötte a legtöbb időt Erzsébettel élete utolsó éveiben. Az egykori uralkodó négy gyermekéből három elvált, egyedül Eduárd és Zsófia tartott ki egymás mellett, így a királynő is őket tartotta „a cég” (így hívja a korona intézményét egymás között család – a szerk.) egyik legbiztosabb párjának.  Sokszor csak Erzsébet kedvenceként hivatkoznak a lapokban a hercegnére, akit valóban bizalmasának tekintett a királynő. Talán furcsának tűnhet, de egy igencsak különös hobbi is összekötötte őket, mindketten nagyon érdeklődtek a hadtörténelem iránt, és sok időt töltöttek együtt a windsori Királyi Levéltárban a régi dokumentumok átolvasásával. Sokak emlékébe bevésődött az a fotó is, mely a királynő halála után készült Balmoralban, és amin Zsófia a kastély kapuja előtt guggolva látható, kisírt szemekkel. „Mélységen fájdalom volt az arcára írva. Valóban nem túlzás azt állítani, hogy Zsófiát második lányaként kezelte és szerette Erzsébet”– írta a Daily Mail.

II. Erzsébet és Zsófia hercegné
Megnézem
Összes kép (5)

„Két nő van, aki képes a koronát a következő korszakba vezetni és az Katalin valamint Zsófia”- nyilatkozta egy királyi szakértő a BBC csatornának.

Zsófia egyszerű családba született, anyja titkárnőként dolgozott, apja gumiabroncsokkal kereskedett, ő maga pedig PR-szakértőként szerzett diplomát. Esküvőjének napján egy fiatalkori, bulizós képét közölték a brit lapok, ám ellentámadások helyett igyekezett jó kapcsolatot kialakítani a médiával. A botrányokból is kijutott neki néhány: volt, hogy nem túl kedves megjegyzéseket tett a brit kormány néhány tagjára, de még PR szakemberként beszélt arról is, hogy rangját használja fel arra, hogy vállalkozásának ügyfeleket szerezzen. Amikor ez kiderült, azonnal felhagyott munkával, visszavonult és százalékosan a koronának és a családjának szentelte az idejét. Ma már 70 különböző szervezet mecénása és képviselője. Aktívan dolgozik a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Dél-Szudánban és Koszovóban azért, hogy a háborúk alatt elkövetett nemi erőszakok túlélői segítséget kapjanak. A felsorolt régiókban végzett munkájáért, néhány hónapja Hillary Clinton-díjjal tüntették ki. „Bár Zsófia munkája nem kap rendszeres és nagy médiafigyelmet, de a cég egyik legkitartóbb és legelkötelezetebb tagja. Azzal, hogy Harry és Meghan hátralépett, a munkájukat átvette Eduárd és Zsófia. De a nekik járó figyelmet nem kapták meg, hisz életük botrányoktól mentes”– írta Victoria Murphy királyi újságíró a Town & Country magazinban.

A gyerekek

A hercegnek és feleségének két gyermeke született. Lányuk, Lady Louise Windsor idén ősszel lesz 20 éves. Rá tényleg igaz, hogy pont olyan, mint a korabeli többi lány. Leginkább Zara ruhákban érzi jól magát, de anyja ruháit is szívesen viseli, kamaszként pedig nagy rajongója volt a Szombat esti láz angol verziójának és az egyetem előtt minimálbéres munkát vállalt. Louise-t különösen szoros kapcsolat főzte a nagyapjához, ugyanis ő avatta be a fogathajtás rejtelmeiben. Nem meglepő, hogy Eduárd és Zsófia lánya örökölte Fülöp ikonikus lovaskocsiját, amikor pedig a királynő is meghalt, Louise egy lovas medált viselt, tisztelegve nagyanyja előtt. Érdekesség, hogy ő az egyetlen a családból, akit nem érint a címek változása, ugyanis sem hercegnő, sem grófnő nem vált belőle.

Lady Louise Windsor feketében

Lady Louise Windsor a nagyanyja virrasztásán (fotó: Profimedia)

Eduárdék fia, Jakab 15 éves és a néhai II. Erzsébet legfiatalabb unokája. Születése után Severn algrófja lett, ám mivel apja 2023-ban hercegi címet kapott, ő megörökölte annak régi rangját. Így mostantól Jakab Sándor Fülöp Teó Mountbatten-Windsor, Wessex és Forfar grófja.

András herceg, Eduárd herceg és Jakab wessexi gróf

Jakab az apjával és András herceggel (Fotó: Profimedia)

Bár 18. születésnapjuk után neki és nővérének is járna az ő királyi fensége megszólítás, erről anyjuk így nyilatkozott korábban:  „Szinte kizártnak tartom, hogy a fiam, vagy a lányom használni akarná ezeket. Igyekszünk úgy nevelni őket, hogy megértsék, az életben keményen kell dolgozni, semmi nincs ingyen…”

Ezt olvastad már?

{PostTitle}

Ez is érdekelhet {PostImg} Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top